Palba je u konce, co bude s Courchainem? Chceme se domluvit, zní z Hradce

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

7. srpna 2016, 13:29

Jan Šimek

Mediální přestřelka mezi Mountfieldem a nyní už podle všeho bývalým zástupcem útočníka Adama Courchaina Martinem Neoralem zdá se, skončila. Alespoň to vyplývá z prohlášení generálního manažera královehradeckého klubu Aleše Kmoníčka. „Opakuji, že se chceme s hráčem domluvit na přijatelných podmínkách jeho uvolnění,“ tvrdí šéf východočeského klubu.

Kanadský hráč Adam Courchaine přes svého agenta dříve vzkázal, že nemá zájem dál působit pod Bílou věží i přes platný dvouletý kontrakt. Dvaatřicetiletý útočník se navíc 1. srpna nezapojil do přípravy s týmem. „Snažím se to brát objektivně. Dokážu pochopit, že když odešel trenér Draisaitl, nedostal Adam tolik příležitostí. Každý trenér důvěřuje jiným hráčům a Adam už u trenéra Kýhose takovou pozici neměl. Může se stát, že hráč má pocit, že by měl hrát víc a trenéři mu nedůvěřují. Pak má ale přijít a jednat na rovinu,“ řekl pro hokej.cz již dříve manažer Kmoníček

Určitě bychom se s ním domluvili, protože jak jsme prezentovali několikrát a platí to: Když za nás někdo hrát nechce, tak tady hrát prostě nebude. Takový přístup, jednání a chování mně přijdou naprosto zbytečné a nevím, co si o tom mám myslet,“ dodává boss Mountfieldu HK. Pod kotlem svým vyjádřením přitopil zástupce Courchaina Martin Neoral, jenž celou záležitost okomentoval odlišně. Nyní to vypadá, že se začalo vyjasňovat a situace by měla směřovat k vzájemné dohodě.

Prohlášení Aleše Kmoníčka k situaci kolem Adama Courchaina

V první řadě bych chtěl zmínit, že zájmem hokejového klubu bylo najít v jednání s Adamem Courchainem a jeho zástupci vzájemnou shodu a ne vydávat prohlášení skrze média.

Zcela zásadní informace se týká pana Mgr. Neorala, který v tomto případě pracuje jako pomocník pro agenta z Německa pana Larse Wünscheho. Jak jsem zjistil, Mgr. Neoral má zajišťovat pouze servis pro hráče spojený s jejich pobytem v České republice (ubytování, pojištění apod.). Pan Wünsche nebyl podle svých slov od dubna roku 2016 informován o všech důležitých skutečnostech a poté, co se dozvěděl o způsobu jednání Mgr. Neorala a o jeho nekorektní medializaci celého problému, rozhodl se s ním s okamžitou platností ukončit spolupráci a nařídil mu již nekontaktovat Adama a další jeho hráče působící v České republice a na Slovensku. V tuto chvíli proto již řeším podmínky uvolnění Adama výhradně s panem Wünschem. Zároveň je třeba dodat, že i Adam Courchaine mně ve čtvrtek 4. srpna potvrdil, že jediným jeho agentem je pan Lars Wünsche.

Z důvodu nespokojenosti trenérů Mountfieldu HK pro sezónu 2016/17 a sportovního manažera s výkony a celkovým přístupem Adama v druhé polovině sezóny 2015/16, kdy zvažovali všechny možné okolnosti (přístup k tréninku, fyzická připravenost, chování v kabině, ale i občasné mimohokejové problémy), nebyli zcela přesvědčeni, jestli má zůstat i nadále v A-mužstvu. Samozřejmě na druhé straně také oceňovali hráčovu vysokou produktivitu. Sportovní manažer Jaroslav Kudrna měl v té době stejný názor jako trenéři, odchod Adama navíc preferoval o něco více, neboť ho znal z celé sezóny z kabiny a měl o něm tak logicky více informací. O žádném protichůdném jednání, jak bylo prezentováno ústy Mgr. Neorala, tak nemůže být v žádném případě řeč.

Po vyjádření trenérů jsem sdělil Mgr. Neoralovi, že vzhledem k rozhodnutí sportovního úseku vedení klubu je možnost setrvání Adama v klubu za snížených platových podmínek, nebo jsme ochotni jej uvolnit do jiného klubu, který mu splní jeho současné podmínky. O konkrétních podmínkách případného uvolnění jsme nehovořili, jelikož o těchto podmínkách rozhoduje vždy představenstvo klubu. Po dobu dvou měsíců nás Mgr. Neoral nekontaktoval, přičemž jsem mu několikrát volal a zjišťoval, zda máme s Adamem počítat, či nikoliv. Také trenéři potřebovali vědět, jestli bude součástí týmu pro sezónu 2016/17. Jelikož bylo v tu chvíli rozhodnutí na Adamovi, nemůže být o žádném tlaku na něj ze strany klubu řeč. Ke konci června mně Mgr. Neoral sdělil, že Adam souhlasí se snížením odměny, ale požaduje další změny ve smlouvě (mj. přidat podmínku uvolnění hráče do zahraničí bez souhlasu klubu), které pro nás nebyly akceptovatelné.

Zhruba v polovině července mně volal Mgr. Neoral opětovně a sdělil mi, že se vším souhlasí, a ať mu zašlu dodatek ke smlouvě, aby jej mohl Adam podepsat. Tři dny po zaslání dodatku jsem od Mgr. Neorala dostal telefonicky informaci, že Adam nepřijede a chce bezplatně vyvázat ze smlouvy. Sdělil jsem mu, že podmínky ukončení smlouvy musí rozhodnout představenstvo klubu (jednání bylo naplánováno na 19. 7. 2016), a že bychom rádi mluvili přímo s Adamem (zejména hlavní trenér Václav Sýkora), abychom mu mohli sdělit náš názor na jeho působení v klubu a zároveň jaké jsou představy trenérů o jeho zařazení do sestavy. Na to mně bylo Mgr. Neoralem sděleno, že bez jeho svolení nesmíme Adamovi telefonovat. Hlavní trenér Václav Sýkora to zkusil, Adam mu telefon nevzal, a druhý den jsme obdrželi e-mailovou zprávu od Mgr. Neorala, že jsme ho neposlechli a že nám zakazuje s hráčem hovořit. Jediným možným řešením, jak se s Adamem spojit, byl dle Mgr. Neorala pouze konferenční hovor s jeho účastí.

Představenstvo klubu dne 19. 7. 2016 na svém jednání konstatovalo, že Adam má i nadále platný (nesnížený) kontrakt, a že trvá na tom, aby se Adam dostavil do Hradce Králové. Dále také, že bude představenstvo, v případě Adamova nezájmu působit v klubu Mountfield HK, situaci řešit.

Následně nás kontaktoval pan Lars Wünsche, že nemá k celé záležitosti dostatek informací, a že máme jednat o Adamově situaci s ním. Po vzájemném vyjasnění všech skutečností nám sdělil, že je samozřejmě připraven celou záležitost řešit. Naše následná vzájemná několikadenní komunikace dle slov p. Wünsche posunula situaci mnohem dále, než-li komunikace s Mgr. Neoralem za dobu cca tří měsíců.

Znovu opakuji, že se chceme s hráčem domluvit na přijatelných podmínkách jeho uvolnění. Na základě výše uvedeného se domnívám, že i Adam měl zkreslené informace, což celou situaci zbytečně zkomplikovalo.

Ing. Aleš Kmoníček, generální manažer Mountfield HK, a.s.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz