Para hokeji přeji úspěch, říká šéf paralympioniků. Odsuzuje válku, a co duel s Rusy?

Foto: zbyneksykora.cz

2. března 2022, 20:17

Jan Šimek

Čeští para hokejisté už jsou v Pekingu, kde ladí na ostrý start turnaje pod olympijskými kruhy. Pokud český tým postoupí do play off, mohl by narazit na ruské soupeře, kteří budou na paralympiádě startovat jako neutrální sportovci. Nastoupili by Češi proti ruskému výběru? Podle všeho nejspíš ne, jak v rozhovoru pro náš web přiznává předseda Českého paralympijského výboru Zbyněk Sýkora.

Právě para hokejový tým tvoří dominantní část české výpravy v Pekingu. „Na paralympiádě máme zastoupení ve dvou sportech – v lyžování a právě para hokeji. Naši vlast bude reprezentovat celkem 21 sportovců, 17 z nich jsou hokejisté,“ upřesňuje Zbyněk Sýkora.

Možná i proto byl vlajkonošem české výpravy v Pekingu zvolen dlouholetý reprezentant v para hokeji Zdeněk Krupička. „Se Zdeňkem se známe skoro dvacet let, je to velký srdcař. Skvěle sportuje, podává maximální výkony v maximálních situacích a dává do toho všeho obrovský kus srdce. Jsem rád, že si tým zvolil za vlajkonoše právě Zdeňka,“ pochvaluje si.

Čeští para hokejisté ve skupině narazí na Itálii, Slovensko a Čínu. V play off by český tým mohl narazit na Rusy, kteří se paralympijského turnaje zúčastní coby neutrální sportovci. Češi otevřeně přiznávají, že pokud by mělo k utkání dojít, proti ruskému výběru by nenastoupili.

„Je to strašně těžké téma… Ruští sportovci oficiálně nemohli sportovat už teď. Rozhodnutí Mezinárodního paralympijského výboru jim umožní v Pekingu startovat, byť pod hlavičkou ruského paralympijského výboru. Tato varianta je dle mě polovičatá, ale má dvě roviny. První z nich je ta lidská. Co se nyní děje, je strašné. Došlo k porušení olympijského příměří, které končí až týden po paralympiádě. Je tady válka a umírají lidé, a to je zkrátka strašně špatně,“ má jasno šéf českých paralympioniků.

„Zatím jsme zaujali stanovisko nenastupovat k zápasům proti Rusku. Zároveň vyvíjíme maximální možné úsilí, aby se k nám přidaly další národní paralympijské výbory, abychom na Mezinárodní paralympijský výbor mohli vyvinout co největší tlak.“

„Ze sportovní roviny to samozřejmě chápu a mají to tak všichni sportovci. Čtyři roky se na něco chystají, jsou psychicky nastavení na olympiádu. Těšili se, že po čtyřech letech tréninků a příprav se budou moci předvést na paralympiádě, ale je tady zkrátka ten lidský pohled,“ pokračuje.

„Vedli jsme jednání s vedoucími naší výpravy v Číně i v rámci Výkonného výboru Českého paralympijského týmu a zatím jsme zaujali stanovisko nenastupovat k zápasům proti Rusku. Zároveň vyvíjíme maximální možné úsilí, aby se k nám přidaly další národní paralympijské výbory, abychom na Mezinárodní paralympijský výbor mohli vyvinout co největší tlak, protože stávající situace je opravdu extrémní. Zároveň si nedokážu představit, že bychom k zápasu proti ruským parahokejistům nenastoupili sami jako jediní. I to by se ale mohlo stát,“ upozorňuje Sýkora.

A jaké má česká výprava ambice na paralympiádě? „Už jsem to říkal klukům: Moc bych si přál, kdyby se nám povedlo získat cenný kov. Bylo by to skvělé. Nejdůležitější ovšem je, aby kluci odmakali to, na co se připravovali poslední čtyři roky, aby si to i užili, což vzhledem k aktuálnímu dění půjde asi jen těžko. Tohle teď zkrátka není téma. Hokejistům se na olympiádě tolik nedařilo, kdyby si náš para hokejový tým v Pekingu vedl lépe, měl bych z toho upřímnou radost,“ uzavírá předseda Českého paralympijského výboru.

Nominace české para hokejové reprezentace

Brankáři:
Michal Vápenka, Martin Kudela.

Obránci:
Pavel Kubeš, Radek Zelinka, Pavel Doležal, Karel Wágner, Jiří Raul.

Útočníci:
Zdeněk Hábl, Michal Geier, David Palát, Zdeněk Krupička, Miroslav Novotný, Václav Hečko, Alex Ohar, Filip Veselý, Patrik Sedláček, Jan Frolík.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz