Para hokejový svátek pro Čechy. Hráli i trénovali s nejlepším týmem světa

Foto: Facebook Český para hokej

22. září 2022, 8:00

Adam Bagar

Ačkoliv parádně obsazený International Para Hockey Cup v Ostravě startuje až v sobotu, Američané se po porubské RT TORAX Aréně prohánějí už od pondělí. A po jejich boku i čeští para hokejisté, kteří od zámořského giganta získávají nesmírně cenné zkušenosti.

„Prožíváme takový malý průlom historie, protože nikdy za dvacet let para hokeje nedošlo před jakýmkoliv velkým turnajem k česko-americké spolupráci. Chtěl bych moc poděkovat americkému týmu, že výzvu přijal a dorazil do Ostravy,“ hlásí šéf českého para hokeje Jiří Šindler.

Aktuálně nejlepší tým světa do metropole Moravskoslezského kraje jezdí rád. V roce 2009 tam vyhrál svůj první světový titul, slavil pak také v letech 2019 a 2021. „I díky Ostravě jsme tak úspěšní. Vždy si to tady užíváme, nabídku jsme s radostí přijali,“ říká manažer týmu Dan Brennan.

Foto: Radim Horák, parahockey.cz

„Je to skvělá šance předat Česku naše zkušenosti. Pro rozvoj tohoto sportu je důležité si na mezinárodní úrovni pomáhat. V para hokeji jsme aktuálně světoví lídři, ale nemůžeme se starat jen o to, jak se daří našemu týmu. Je důležité ty zkušenosti zase dál předávat,“ doplňuje Brennan.

Spolupráce mezi americkým a českým para hokejovým týmem funguje skvěle. „Zpočátku bylo složité, jak trénovat, ale našli jsme si cestu a domluvili se. Poprosili jsme jejich kouče, aby tréninky vedli oni. Abychom viděli, co je posouvá dopředu,“ líčí jeden z trenérů Jakub Novotný.

„Bylo skvělé pozorovat, jak spolu kluci, kteří jsou jindy soupeři, komunikují a vzájemně se posouvají.“

„Je to o detailech. Nic extra, co by je dělalo tak dobrými. Je to o přístupu a soustředění se na detaily jednotlivých úkolů,“ má jasno Novotný. „Jejich tréninky jsou hodně založené na hře, soutěžení mezi jednotlivými hráči. To musíme přenést i k nám, abychom se posouvali,“ dodává.

Podle něj Češi v ničem až tak markantně za Američany nezaostávají. „Jasně, že je u nich vidět větší fyzická zdatnost, ale osobně jsem čekal větší rozdíly. Kluci mě mile překvapili, jak k tomu přistoupili. Jsou situace, kdy nám rychlost schází, ale pak i takové, kdy to není vidět.“

Foto: Radim Horák, parahockey.cz

Brennana spolupráce s Čechy nadchla. „Bylo příjemné sledovat, jak se hráči spolu baví a předávají si zkušenosti a poznatky i o detailech jako je držení brankářské hokejky. Skvělé pozorovat, jak spolu kluci, kteří jsou jindy soupeři, komunikují a vzájemně se posouvají,“ pokyvuje.

Nejvíc nadšení ale byli samozřejmě čeští hráči, kteří si po boku zámořských hvězd zahráli v dopoledním modelovém utkání před takřka dvěma tisíci diváky. V souboji namixovaných týmů se radovali hráči v bílém, kteří zdolali soupeře v červeném 8:3 a následně také na nájezdy 4:3.

„Pro mě to byl takový para hokejový svátek. Závidím mladým, kteří podle mě takové kempy zažijí ještě několikrát. Já už ne, ale jsem šťastný, že jsem to všechno mohl zažít.“

Za vítěze si zahrál i talent Alex Ohar, který zazářil i gólem z nájezdu. „Jsem rád za možnost s nimi trénovat a zahrát si zápas. Bylo to něco úžasného! Dostali jsme velkou šanci zlepšit se třeba v práci s pukem nebo v herní taktice. Myslím, že nás to neskutečně posune dál,“ září.

Členem vítězného výběru byl i veterán Zdeněk Krupička. „Užíval jsem si to moc. Pro mě to byl takový para hokejový svátek. Závidím mladým, kteří podle mě takové kempy zažijí ještě několikrát. Já už ne, ale jsem šťastný, že jsem to všechno mohl zažít,“ prozrazuje 42letý útočník.

V netradiční roli se v utkání představil český trenér Jiří Bříza, jenž byl jedním z rozhodčích. „Když jsem šel na trestnou, tak se můj americký spoluhráč divil, za co. Kouč na mě: V klidu Krupice, běž. To jen zkoušíme, jste moc silní, tak potřebujete oslabení,“ líčí s úsměvem Krupička.

Pro Čechy je nabírání cenných zkušeností od Američanů fantastickou přípravou na domácí akci, v porubské RT TORAX Aréně sehrají od 24. do 30. září celkem pět utkání. V základní skupině poměří síly v sobotu s Kanadou, v neděli s USA a v úterý s IPH týmem. Vždy od 19 hodin.

Program International Para Hockey Cup 2022

Sobota 24. září:
16:00 USA – IPH tým
19:00 Česko – Kanada

Neděle 25. září:
16:00 Kanada – IPH tým
19:00 Česko – USA

Úterý 27. září:
16:00 USA – Kanada
19:00 Česko – IPH tým

Středa 28. září:
16:00 Semifinále
19:00 Semifinále

Pátek 30. září:
16:00 Utkání o 3. místo
19:00 Finále

Vstupenky na turnaj zakoupíte zde.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz