Parádní bitva před 8 342 fanoušky! Češi ale padli s Finy po nájezdech

Foto: Jan Beneš, Český hokej

28. dubna 2022, 20:06

Adam Bagar

Čeští hokejisté vstoupili do Českých her v Ostravě těsnou porážkou 1:2 s Finy, parádní bitvu před 8 342 fanoušky rozsekl až v osmé sérii samostatných nájezdů Sakari Manninen.

Češi doma nastoupili už s několika posilami. V obraně se poprvé pod Karim Jalonenem představil Libor Šulák a stejně jako Matěj Stránský naskočil v elitní formaci. Ve druhém útoku už se ukázali Roman Červenka, jenž převzal kapitánské céčko po Janu Ščotkovi, a Michael Špaček.

Mezi tyčemi pak dostal přednost Štěpán Lukeš. Ten sice po akci na Slovensku slyšel od trenérů, že už s ním v přípravě na MS dál nepočítají, ale po omluvence Nicka Malíka byl povolán zpět a teď čelil hvězdné finské družině, tvořené hned sedmnácti vítězi únorových olympijských her.

Reprezentanti se ale silného soupeře nezalekli. Hlavně Červenkova formace byla v úvodu hodně aktivní. Její vůdce mohl otevřít skóre při čtyřminutovém vyloučení Pesonena, po skvělé přihrávce Špačka pálil z první, ale Olkinuora se dokázal přesunout k tyči a schoval puk do lapačky.

Čechům zatím před MS přesilovky příliš nejdou. Jak s nimi naložit, jim v 16. minutě ukázali Finové. Závary po střelách Lehtonena ještě dokázali hráči v bílých dresech ustát, ale poté Manninen přiťukl puk mezi kruhy Teemu Hartikainenovi a ten z první pálil přesně pod horní tyč – 1:0.

Úvod druhé třetiny patřil jasně českým hokejistům, kteří hýřili pohybem a aktivitou, ale přes osm tisíc fanoušků se kýženého vyrovnání nedočkalo. Šulákova střela jen těsně minula branku a zanedlouho neuspěl ani Špaček, když ve velké možnosti orazítkoval pouze tyč Olkinuorovy klece.

Národní tým se dočkal zaslouženého vyrovnání až v čase 38:45, v početní výhodě téměř napodobil Finy. Roli Manninena převzal Červenka a na Hartikainena si zahrál Jiří Černoch, který střelou z první potvrdil formu z probíhající přípravy – trefil se už počtvrté a srovnal na 1:1.

Stejný hráč mohl v závěru druhé části ještě překlopit pomyslné misky vah na českou stranu, v oslabení jej Smejkal našel za finskou obranou, ale brankářská jednička Seveřanů se znovu vyznamenala, vyrazila kotouč nad horní tyč a postaral se o to, že do kabin se šlo za vyrovnaného stavu.

Ve třetí části pokračovala atraktivní bitva. Nejdřív se v pokračujícím oslabení dostal do úniku Blümel, zanedlouho finská obrana zapomněla na Jiříčka, na opačné straně zase Budík na brankové čáře odvracel velký finský závar a skvělou pasáž zakončila šance Červenky, jenž minul odkrytou klec.

Závěr základní hrací doby patřil Suomi, ale Češi, hnáni skvělou kulisou, vše zvládli a duel šel do prodloužení. Hra ve třech rozhodně bavila a víc sedla borcům v bílých dresech, ale vítězný gól nepřinesla. Parádní bitva musela jít do nájezdů, které rozsekl až v osmé sérii Sakari Manninen – 2:1.

Čeští hokejisté tak po šesti porážkách z Karjaly a Channel One Cupu dál čekají na první vítězství v sezoně v rámci EHT. Po dni volna už v sobotu od 16 hodin vyzvou v Ostravar Aréně Švédy a domácí turnaj zakončí o den později ve stejný čas proti Rakušanům. Lístky stále jsou, zakoupíte je zde.

FINSKO – ČESKO 2:1 po nájezdech (1:0, 0:1, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 16. Hartikainen (Manninen, Innala), rozhodující nájezd Manninen – 39. Černoch (Červenka, Smejkal).
Rozhodčí: Harnebring, Holm (oba Švédsko) – Lederer, Hynek (oba Česko).
Vyloučení: 4:3.
Využití:
1:1.
Střely na branku: 31:33.
Diváci: 8 342.
Nejlepší hráči: Jussi Olkinuora – Štěpán Lukeš.
Finsko: Olkinuora – Lehtonen, Kaski, Friman, Vatanen, Saarijärvi, Hietanen, Ohtamaa, Pokka – Innala, Manninen, Hartikainen – Rajala, Filppula, Ojamäki – Pesonen, Sallinen, Palmu – Nenonen, Mäenalanen, Ojantakanen. Trenér: J. Jalonen.
Česko: Lukeš – Šulák, Ščotka, Krejčík, Jeřábek, Sklenička, Jiříček, Nedomlel, Budík – Smejkal, Černoch, Stránský – Červenka, Špaček, Blümel – Zdráhal, Kodýtek, Kousal – Flek, Hladonik, Beránek. Trenér: K. Jalonen.

Další čtvrteční výsledek Českých her

RAKOUSKO – ŠVÉDSKO 0:1 (0:0, 0:0, 0:1), hráno ve Vídni
Branka a nahrávky: 46. Karlsson (Själin, Wallmark).

Další program Českých hokejových her

Sobota 30. dubna:
12:00 Finsko – Rakousko (v Ostravě)
16:00 Česko – Švédsko (v Ostravě)

Neděle 1. dubna:
12:00 Švédsko – Finsko (v Ostravě)
16:00 Česko – Rakousko (v Ostravě)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz