Parádní loučení s KHL! Francouz se stal nejlepším gólmanem sezony

Foto: Luboš Vácha

24. května 2018, 8:39

Adam Bagar

Reprezentační brankář Pavel Francouz, jenž po skončení angažmá v Čeljabinsku podepsal smlouvu s Coloradem, odchází z Kontinentální ligy jako nejlepší brankář uplynulé sezony 2017-18. Český gólman byl navíc zařazen také do ideální sestavy soutěže.

Sedmadvacetiletý brankář zamířil do Traktoru po mistrovských oslavách s Litvínovem, celkem za něj odchytal 101 utkání. Nejpovedenější byla asi jeho poslední, v pořadí třetí, sezona, v níž dostal šanci ve 47 zápasech a jeho statistiky zdobila vynikající čísla.

Francouz měl v základní části dvakrát v řadě nejvyšší úspěšnost zákroků

V základní části měl stejně jako loni nejvyšší úspěšnost zákroků. 94,6 procenta. A s průměrem 1,80 obdržené branky na zápas byl šestý. V play off dotáhl Čeljabinsk až do semifinále, když ho v úpěšnosti zákroků předčil jen Fin Karri Ramö z Jokeritu Helsinky.

Kromě titulu nejlepšího gólmana sezony byl Pavel Francouz zařazen i do ideální sestavy KHL v sezoně 2017-18. Jeho osmnáctiletý spoluhráč Vitalij Kravcov získal ocenění pro nováčka roku. Nejlepším trenérem byl vyhlášen Zinetula Biljaletdinov z Kazaně.

TOP sestava? Francouz, Trjamkin, Kiselevič, Gusev, Kagarlickij a Azevedo

Do elitní sestavy byli s Pavlem Francouzem zařazeni obránci Nikita Trjamkin z Jekatěrinburgu a Bogdan Kiselevič z CSKA Moskva a útočníci Nikita Gusev z Petrohradu, Dmitrij Kagarlickij z Čerepovce a bývalý pražský Lev Justin Azevedo z mistrovské Kazaně.

Další úspěchy může reprezentační gólman sbírat v zámoří, ještě před mistrovstvím světa se upsal Coloradu. "Odmalička jsem si doma lepil plakáty brankářů z NHL. Tohle je pro mě obrovská věc. Ale podpis smlouvy je jen začátek cesty," uvědomuje si.

Foto: hctraktor.org

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz