Parádní výhra! Mladé Češky začaly EYOF skalpem Švédek v nájezdech

Foto: Stefan Bernd, EYOF

České hokejistky do 16 let slaví na úvod Evropského olympijského festivalu mládeže v Rakousku nesmírně cenný triumf! V obrovském dramatu porazily Švédsko 3:2 po samostatných nájezdech, které rozhodla Linda Vocetková.

Na loňském olympijském festivalu rozhodoval tenhle souboj o držitelkách zlatých medailí, po nájezdové koncovce vyhrály mladé Češky. Letos nalosovali pořadatelé pikantní bitvu už do prvního dne turnaje.

V nekompromisním formátu akce přitom oba soupeři věděli, že porážka se defakto rovná odstřižení od šancí na zlato.

České hokejistky pod taktovkou hlavního kouče Jana Lucáka přistoupily ke svému úkolu lépe, v utkání měly převahu. První třetinu vyhrály na střely 15:4, ale skóre otevřely až dvanáct sekund po startu druhé části: Za brankou vybojovala puk Julie Jebousková, nabídla ho Viktorii Jílkové, a česká kapitánka se nemýlila.

Foto: Stefan Bernd, EYOF

Bohužel hned za 72 sekund vyrovnala z rychlého brejku Evelina Arvidssonová. Češky pak zahodily řadu přesilových her a ze své trvalé aktivity nic nevytěžily, za což je v čase 57:24 krutě ztrestala Stella Sjöbergová. V přečíslení dostala puk do branky šťastným odrazem o českou hráčku...

Když už se ale zdálo všechno ztracené, o kotouč skvěle zabojovala Julie Jebousková a 68 sekund před třetí sirénou ho skvěle pověsila na bližší růžek!

Na přelomu třetí třetiny a prodloužení si národní tým přidělal obrovské potíže dvojicí hloupých faulů. Oslabení ale ubránil parádně, přežil i 64 sekund dlouhou hru tří proti pěti a dotáhl duel do nájezdů.

Ty rozhodly dva faktory. Prvním byla skvělá brankářka Daniela Nováková, která ničila Švédky a nepustila jim ani jeden kotouč. Druhým pak Linda Vocetková, která využila nabyté sebevědomí z šampionátu do 18 let a v páté sérii zakončila krásnou forhendovou kličkou.

Foto: Stefan Bernd, EYOF

Česká radost pak v rakouském Spittalu propukla naplno. Tohle vítězství má ve stávajícím formátu turnaje neskutečně velkou cenu!

V pondělí si ženská šestnáctka odpočine a potrénuje, v úterý úderem pravého poledne vyjede proti druhým soupeřkám z Německa.

Protější skupina odstartovala očekávanou výhrou Finska nad Rakouskem a těsným úspěchem Švýcarska v bitvě se Slovenskem.

Foto: Stefan Bernd, EYOF

Výsledek skupiny B:

ŠVÉDSKO – ČESKO 2:3 po sam. nájezdech (0:0, 1:1, 1:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 22. Arvidssonová (Nedermanová), 58. Sjöbergová (Leacyová, Nedermanová) – 21. Jílková (Jebousková), 59. Jebousková (Tischler, Jílková), rozh. náj. Vocetková.
Rozhodčí: Kainbergerová – Klemmová, Waciková.
Vyloučení: 6:5.
Bez využití.
Střely na branku: 28:45 (4:15, 10:11, 6:14 – 8:4).
Nejlepší hráčky:
Maja Helgeová – Daniela Nováková.
Švédsko:
Helgeová – Johanssonová, Abergová, Georgnyová, Anderssonová, Svenssonová, Norströmová – Engströmová, Edsmanová, Näslundová – Danielssonová, Sjöbergová, Pallinová – Arvidssonová, Nedermanová, Johannessonová – Mattssonová, Leacyová, Wikblomová. Trenér: Hall.
Česko:
Nováková – Paroubková, Hujová, Stýblová, Fromová, Tischler, Chladová, Panešová – Jebousková, Jílková, Vocetková – Prošková, Pietraszová, Pánková – Felcmanová, Musilová, Gildainová – Šťástková. Trenér: Lucák.

Výsledky skupiny A:

Rakousko – Finsko 0:5 (0:2, 0:3, 0:0)

Slovensko – Švýcarsko 3:4 (1:3, 0:0, 2:1)

Další program dívčího turnaje na EYOF 2023

Pondělí 23. ledna:
12:00 Německo – Itálie (sk. B)
16:00 Finsko – Švýcarsko (sk. A)
20:00 Slovensko – Rakousko (sk. A)

Úterý 24. ledna:
12:00 Česko – Německo (sk. B)
16:00 Itálie – Švédsko (sk. B)
20:00 Finsko – Slovensko (sk. A)

Středa 25. ledna:
12:00 Švýcarsko – Rakousko (sk. A)
16:00 Švédsko – Německo (sk. B)
20:00 Česko – Itálie (sk. B)

Čtvrtek 26. ledna:
15:30 zápas o 7. místo (4A–4B)
19:30 zápas o 5. místo (3A–3B)

Pátek 27. ledna:
12:30 zápas o 3. místo (2A–2B)
16:30 finále (1A–1B)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz