Paralympiáda? Cíl je bronz! Klíčový bude první duel, ví trenér sledge hokejistů Bříza

Foto: facebook Czech sled lions

2. března 2018, 14:59

David Jahoda

Čeští sledge hokejisté v sobotu odlétají na paralympiádu v Jižní Koreji. A baží po úspěchu, chtějí se porvat o bronzovou medaili. Tým na to mají zkušený dost, vždyť devět hráčů ze současného výběru jede na událost pod pěti kruhy už potřetí. Pro případný první úspěch ale musí Češi zvládnout hned první krok – střet s domácími Jihokorejci. „Je to o prvním zápase. Když se nám v něm podaří uspět, máme cestu otevřenou,“ říká trenér národního mužstva Jiří Bříza.

Na velkých turnajích není typické, aby první zápas měl punc rozhodujícího, nebo alespoň extrémně důležitého. Vzpomeňte na čerstvý úspěch ruských hokejistů, kteří na úvod olympijského turnaji podlehli Slovákům, ale nakonec si došli až pro zlato. Čeští sledge hokejisté ale ví, že úvodní zápas je pro ně s ohledem na další průběh turnaje téměř existenční. 

„Je to o prvním zápase. Když se nám v něm podaří uspět, máme cestu otevřenou. Pokud ho nezvládneme, odkáže nás to pro celý zbytek turnaji pouze na boj o pátou až osmou příčku,“ tvrdí Jiří Bříza, hlavní trenér českého výběru, který se pokusí o historický úspěch. Dosud Češi skončili na paralympiádě nejlépe na pátém místě. Stalo se tak jak před čtyřmi lety v Soči, tak v roce 2010 ve Vancouveru.

>> Česká nominace na paralympiádu: Devět hráčů jede už potřetí

Svůj turnajový program proti Jižní Koreji otevřou Češi v neděli 11. března. Jaké mají proti domácímu výběru šance? „Víme, jakou sílu Korea má. Papírově jsou na tom lépe, označil bych je za favority,“ podotýká. „Doufáme, že nebudou hrát ten svůj dravý hokej. Myslím si, že pokud nám neuteče začátek a podrží nás gólman, mohli bychom zápas dotáhnout do nějakého dramatického konce,“ předpovídá trenér, který po říjnovém úspěšném kvalifikačním turnaji ve švédském Östersundu vyhlásil útok na bronz.

„To stále platí, ale bude opravdu záležet na úvodním utkání. Když se nám podaří uspět a následně si pohlídáme zápas s Japonskem, šli bychom do semifinále, kde bychom do kříže narazili na Kanadu. A pokud to vezmu realisticky, dostali bychom potom možnost hrát o třetí místo, a tam už se může stát cokoliv,“ snaží se Bříza odhadnout možný scénář paralympijského turnaje. Kdo by případně mohl Čechům postavit v boji o bronz? „Předpokládám, že tam bychom se teoreticky mohli potkat s Itálií, nebo Norskem. A s oběma týmy hrajete tak střídavě oblačno.“

„Víme, jakou sílu Korea má. Papírově jsou na tom lépe, označil bych je za favority.“

Největšími favority na dva nejcennější kovy jsou oba zámořské celky. „Při síle Kanady a Ameriky se dá říct, že se v každé skupině bojuje jen o druhé místo. To napříč všemi zeměmi víme. Sledge hokej se tak trochu podobá ženskému hokeji, kde Amerika dominuje nad zbytkem světa,“ přirovnává český kouč.

To, že útok na bronz není utopie, potvrzuje fakt, že Češi neberou do Koreje žádné vyjukané nováčky. Devítka z patnácti nominovaných hráčů jede už na své třetí Hry.  „Tím je takové to vzrušení z celé akce maličko potlačené. Proto bychom si přáli trochu větší úspěch.“

>> Češi na paralympiádě narazí na USA, Japonsko a domácí Korejce

Česká sledge hokejová liga, kterou počtvrté za sebou ovládl Zlín, skončila už před třemi týdny. Jak se vyvolení pro turnaj v Koreji udržovali v tempu? „V únoru jsme měli tři víkendová soustředění, bohužel k naší lítosti řádila chřipková epidemie, takže jsme se nikdy nesešli v plném počtu. Ideální to není,“ posteskl si Bříza a poodkryl, jak budou vypadat následující dny. „Po příletu nás před zahájením turnaje čeká celkem pět tréninkových jednotek. Navíc sehrajeme dvě přípravná utkání – jedno proti Norsku a druhé proti Švédsku.“

Bříza také připomíná a oceňuje pomoc extraligových hokejistů, kteří v rámci projektu „Jedeme v tom spolu“ přispěli sledge hokejistům na cestu do Koreje. Za každý vstřelený gól přispěli hráči v poli stokorunou, to samé udělali brankáři v případě, že se jim povedlo vychytat čisté konto. „Je to naprosto skvělá myšlenka. Moc za ni děkujeme,“ cení si Bříza projektu.

„Sledge hokej se tak trochu podobá ženskému hokeji, kde Amerika dominuje nad zbytkem světa.“

Shánění finančních prostředků nebylo jednoduché. „Bylo to krušné. Ještě měsíc před kvalifikačním turnajem ve švédském Östersundu jsme si nebyli jistí, jestli na něj vůbec odletíme. Když jsme se ale poté dozvěděli o pomoci od extraligových hokejistů, bylo to velké plus a motivační prvek. Myslím si, že to mohlo hrát vliv s ohledem na to, jak jsme nakonec na turnaji dopadli,“ dodává.

Finanční chmury ale jak on, tak jeho svěřenci už mohou hodit za hlavu a soustředit se velkou akci. „Je to sportovně i kulturně obrovská událost a my jsme moc rádi, že jsme se na ni probojovali. Moc se těšíme. Jak na událost jako takovou, tak hlavně na samotný turnaj, který nás čeká.“ Ve skupině kromě Jižní Koreje čekají české sledge hokejisty ještě výběry Japonska a Spojených států amerických, které budou usilovat o zlatý hattrick.

Nominace Česka na paralympiádu 2018

Brankáři: Michal Vápenka (HC Sparta Praha sledge hokej), Martin Kudela (HC KES Sledge Studénka).

Obránci: Pavel Doležal (SHK Mustangové AUTO IN), Miroslav Hrbek (SKV Sharks Karlovy Vary), Pavel Kubeš (SHK Mustangové AUTO IN), Jiří Raul (HC Sparta Praha sledge hokej) a Karel Wágner (SKV Sharks Karlovy Vary).

Útočníci: Michal Geier (SKV Sharks Karlovy Vary), Zdeněk Hábl (SHK LAPP Zlín), Zdeněk Klíma (Motor Sledge České Budějovice), Zdeněk Krupička (HC Sparta Praha sledge hokej), David Motyčka (SHK Mustangové AUTO IN), Martin Novák (SOHO Olomoučtí Kohouti), David Palát (SHK LAPP Zlín), Zdeněk Šafránek (SHK LAPP Zlín).

Realizační tým:

Trenér: Jiří Bříza
Asistent trenéra: Jan Katauer 
Trenér brankářů: Jakub Novotný

Program českých sledge hokejistů ve skupině B

Neděle 11. března:
7:30 Česko – Jižní Korea

Pondělí 12. března:
4:00 Česko – USA

Úterý 13. března:
11:00 Česko – Japonsko

Kompletní rozpis paralympijského turnaje ve sledge hokeji naleznete ZDE.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz