Parta, co chce vyhrát MS. Super turnaj! ví kapitánka Čajanová

Foto: Karel Švec, Český hokej

Mládežnické týmy udělaly o uplynulém víkendu českým fanouškům radost. Stejně jako junioři, i juniorky získaly na turnaji evropské špičky s Finskem, Švédskem a Ruskem stříbrnou pozici. Hokejistky do 18 let se v Jihlavě zlepšovaly s každým zápasem a po parádním představení proti sborné se domů rozjížděly s velkou spokojeností.

Chválit se má, když je za co. A tady rozhodně je za co. Vítězství 4:0 nad Ruskem je z pohledu českého ženského hokeje napříč všemi kategoriemi raritou, kterou – minimálně za končící dekádu, kdy jsou dostupné výsledky – nepamatujeme.

Co se juniorek týče, mezi lety 2014 a 2016 prohrály se sbornou devět zápasů v řadě. Pokud ji porazily, tak po obrovském boji a nejtěsnějším rozdílem; třeba při poslední medaili na MS v Budapešti před pěti lety nebo loni na prosincovém turnaji na její půdě. V obou zmiňovaných případech to bylo 1:0.

Nedělní zápas v Jihlavě byl jiný. Češky neoblíbeného soupeře díky velké chuti prostě přejely.

„Šly jsme do toho naplno, protože v některých minulých zápasech jsme začátky vypustily. Teď ne, a šlo to znát,“ říká kapitánka Sára Čajanová. „Dobře jsme bruslily, napadaly, nenechaly jsme je hrát a tlačily jsme se do brány. První dva góly, které nám tam spadly, nám hodně pomohly,“ souhlasí její parťačka z útoku Tereza Mazancová.

Český tým je stihl do šesté minuty. A od té doby už se jen dvakrát prosadila právě Mazancová. V obou případech moc pěkně! „První gól byl docela náhodný. Stála jsem před bránou, snažila jsem se puk nějak tečnout a dopadlo to dobře.“

Druhý přidala dokonce v oslabení. „Viděla jsem, že Sára napadá na modré čáře, tak jsem čekala, že tam půjde přihrávka. Šla, tak jsem jela, vystřelila a dala góla. Pan trenér Zuziak mi říkal, že nemám dělat kličku,“ usmívá se průbojná útočnice z Mladé Boleslavi.

Mazancová zase potvrdila svůj talent: Za poslední dva roky to od ní byl už osmý (!) reprezentační zápas, ve kterém skórovala nejméně dvakrát.

Zbytek vyřídila v brance Viktorie Švejdová. Juniorky mají dvě gólmanky, na které se mohou plně spolehnout: Švejdová společně s Julií Pejšovou inkasovaly ve čtyřech utkáních (včetně přípravného) pouhých pět branek. A jenom dvě ze hry pět na pět, to je teprve úžasná bilance!

„Máme fakt skvělé gólmanky, můžeme jim věřit. Nevím o nějakých dalších gólmankách, které by tady mohly být. Myslím, že je to super dvojice. Viki Švejdová chytá ve Švédsku a doufám, že se jí tam bude dařit,“ povídá Čajanová.

Je tedy pravda, že vyšším výsledkům nepomáhal velmi špatný led na hlavní hale, kde se turnaj hrál až do soboty. „Byl to rybník a už se na tom nedalo hrát, takže jsme čekaly, že to přeloží,“ říká kapitánka. „Osobně jsem byla ráda, protože na velké mi to moc nevyhovovalo. Led nebyl moc příjemný a mám radši chládek,“ culí se Mazancová.

Opravdu škoda jen sobotního představení, v němž Češky nedaly gól později zlatým Švédkám. Na ně jim v konečném zúčtování chyběl jeden bod. Ovšem z radosti po nedělním duelu ani nešlo moc poznat, že turnaj nevyhrály.

„Odehrály jsme super turnaj. Máme nový tým a podaly jsme fakt super výkon, jsem za to ráda. Je to příprava na mistrovství světa a myslím, že letos máme velkou šanci,“ netají se Sára Čajanová. „Turnaj byl pro nás těžký, hodně velká zkouška. Jsem ráda za druhé místo,“ pokyvuje Tereza Mazancová.

Z výsledku samozřejmě nemá cenu dělat velké závěry. Juniorky čekají ještě turnaje v říjnu ve Finsku a v prosinci v Rusku, které se jim třeba nemusí tolik vydařit. Ukázaly však, že když vsadí na týmovost, můžou pomýšlet na úspech.

Pište si, že parta ročníků 2002 a 2003 si moc dobře pamatuje na to, co mezi ní padlo po Evropském poháru šestnáctek ve Vierumäki v dubnu 2018.

„Skončily jsme tehdy druhé a řekly jsme si, že vyhrajeme letošní mistrovství světa. Že do toho dáme všechno a všem se pomstíme, hlavně Finkám, které nás porazily ve finále,“ pokyvuje Mazancová.

„Říkaly jsme, že se sejdeme znova a dotáhneme to aspoň na placku, že to konečně chceme urvat,“ dodává Čajanová.

Kdyby české juniorky tahle slova na šampionátu v Bratislavě potvrdily... Bylo by to moc krásné.

Foto: Karel Švec, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz