Páté místo? Úspěch vypadá jinak. Beran chce silné hráče, kteří zaberou!

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

V Břeclavi podruhé skolili Spojené státy a prožili vítězné loučení s Hlinka Gretzky Cupem, čeští hokejisté si v závěrečné bitvě aspoň trochu zlepšili náladu a také potěšili neúnavné fanoušky. Osmnáctka skončila na pátém místě, což je v porovnání s předchozími ročníky ústup z pozic. "Úspěchem by bylo, kdybychom vyhráli. Tohle není výsledek, který by nás uspokojil," říká hlavní kouč Karel Beran.

 

Hlinka Gretzky Cup se české osmnáctce nepovedl podle představ, ale vítězné loučení těší, že?
Každého výhra těší, ať je to jakýkoli zápas. Přípravný i ten o páté místo. Jsme samozřejmě rádi, že když jsme se nedostali do semifinále, tak jsme to poslední utkání zvládli.

Čím to, že se vám na Američany tak daří? Porazili jste je v generálce na turnaj i loni v kategorii sedmnáctiletých.
Těžko říci. Zámořské celky mají svoje specifika. Tým Kanady byl opravdu extra silný, Američané naopak neměli dobrou skupinu, i když se Švédy se tahali do nájezdů. Jsme každopádně rádi za vítězství.

Start utkání vyšel soupeři, ale góly jste začali dávat vy. Čím to, že se zámořský výběr dokázal vrátit do zápasu a vyrovnal?
Vstup jsme neměli dobrý, v prvních čtyřech pěti minutách byla Amerika lepší. Ten tlak jsme naštěstí ustáli a postupně se zlepšovali. Dali jsme dva góly, za stavu 2:0 jsme měli rozhodnout v přesilovkách. Šance tam byly, ale nezacházeli jsme s nimi tak dobře, abychom je využili. Pak nám soupeř snížil laciným gólem, který Američany nakopl. Nakonec to bylo hodně těžké, abychom zápas dotáhli do vítězného konce.

Co v početních výhodách nejvíc chybělo? Střelecká šikovnost, klid na hokejkách?
Nabádali jsme hráče, aby to zjednodušili, protože led nebyl dobrý. Kluci to sehráli dobře, jenže pak začali situace přehrávat. Tam si to zasloužilo větší hlad po gólech, abychom soupeře dorazili. Což se nám bohužel nepodařilo.

Nakonec jste ale přesilovku využili, v prodloužení trefil českou radost Pavel Novák. Byla to nacvičená akce, kdy útočník Motoru střílí přes clonu na bránu?
Jo, kluci to sehráli dobře. Pavel má klid na hokejce. V první šanci se mu to nepovedlo, v té druhé si udělal prostor. My tam měli dobrou clonu, propálili jsme to a zápas rozhodli.

Na turnaji jste obsadili páté místo. Prozradíte, co jste řekl po utkání hráčům v kabině?
Přijeli jsme vyhrát, což se nepodařilo. Poslední zápas jsme uhráli, za což jsme rádi. Ale skupinu jsme měli zvládnout a postoupit. Fanoušci v hledišti, a nebylo jich málo, nás podporovali. Nezasloužili si, abychom hráli o páté místo. Mělo to být semifinále.

Berete výsledek jako neúspěch?
Úspěch je vždycky vyhrát. Dva zápasy ve skupině jsme opravdu nezvládli. Musíme si to vyhodnotit, i když jsme se o tom už hodně bavili. Potřebujeme to s  odstupem času zanalyzovat, abychom těžké zápasy příště zvládli a vyhráli.

Částečně je možná dobře, že nezdar přišel na prvním turnaji sezony a ne na mistrovství světa. Vaše svěřence by to mělo donutit, aby pracovali ještě víc.
Hráči to musejí pochopit. To každopádně! Za sedm osm měsíců mají vrchol sezony. Hráči musejí pochopit, že všechny týmy do toho půjdou a budou se zlepšovat. Myslím, že páté místo není výsledek, který by někoho uspokojil. Hráči nejen že se potřebují zvedat silově a dovednostně, ale také musejí být charakterově silní. Podle toho je pak budeme vybírat. Aby byli natolik silní, že ty těžké zápasy zvládnou.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz