Patera se s juniorkou loučil trofejemi. Buď trpělivý! opakoval mu kouč z Vegas

Foto: Brandon Wheat Kings

Druhou sezonu v kanadském juniorském týmu Brandon Wheat Kings korunoval Jiří Patera čtyřmi individuálními trofejemi. Gólman, jehož si v draftu 2017 zamluvili Vegas Golden Knights, byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem týmu. Získal cenu od fanoušků, trofej pro hráče ročníku 1999, který v organizaci končí. A také ocenění za to, že byl v klubu nejčastější hvězdou utkání WHL.

Jednadvacetiletý pražský rodák v ročníku 2019-20 odchytal 41 utkání s úspěšností zásahů 92,1 procenta a průměrem 2,55 obdržené branky na zápas. Z uvedených trofejí má pochopitelně radost. „Lepší by bylo, kdybychom udělali nějaký úspěch v play off. Ale samozřejmě si vážím toho, že mě takto ocenili," říká v rozhovoru, který zprostředkovala agentura Sport Invest, jež hráče zastupuje.

Někdejší gólman pražské Slavie nebo Motoru odešel za Atlantik v létě 2017. První rok strávil v týmu Cedar Rapids RoughRiders a chytal USHL, poté přešel do Brandonu. S uplynulým obdobím může být spokojený. „To ano, ačkoli začátek byl kostrbatý. Musel jsem na operaci s kotníkem a následně se nemohl dostat do formy. Přiletěl za mnou i trenér gólmanů z Vegas. Bylo to hlavně o sebevědomí. Po tom zranění jsem měl problém, necítil jsem v chytání pohodu a nedokázal se na hru soustředit stoprocentně. Trenér mi pomohl se uklidnit, najít zpět vlastní rytmus a chytat stejně jako před zraněním."

Foto: Brandon Wheat Kings

Patera je pro Golden Knights nadějí. V zámoří se rychle adaptoval a dokazoval potenciál, však na něj také z organizace pozorně dohlíželi. „Trenér gólmanů mi opakoval, abych byl trpělivý. Nabádal mě k tomu. Zároveň se snažil mi pomoct, abych měl během zápasů i tréninků čistou hlavu. V samotném chytání tam byl především apel na to, abych byl já ten, kdo čeká. Nechat udělat střelce první krok. Zní to banálně, ale potřeboval jsem v tu chvíli všechny tyto věci opět slyšet a znovu si je uvědomit," zdůrazňuje.

Účastník mistrovství světa dvacetiletých 2019 se dokázal vyrovnat i se zmíněnou operací kotníku. „Klub mi ji zařídil ve Winnipegu, za to jsem jim hodně vděčný. Sezonu předtím jsem dostal nové brusle, následně mi hrozně otekl kotník. Na začátku této sezony jsem už měl velké bolesti a nemohl se pořádně obouvat do brusle. Měl jsem tam infekci a operace byla vyhodnocena jako nejlepší varianta. Zmeškal jsem následně 14 zápasů, bohužel se to odehrálo zrovna v tom nejvytíženějším období," připomíná.

Patera se nicméně dokázal vrátit ve velkém stylu. Pouze tři gólmani měli v letošní WHL na kontě víc výher než on. „V úvodu sezony jsme jako tým hledali identitu a styl hry," upozorňuje. „Zlepšovalo se to a po Vánocích jsme měli nejlepší bilanci v celé Východní konferenci. Je to velká zásluha našeho trenéra, který nás vedl skvěle celou sezonu. Od Vánoc jsme patřili mezi nejlepší týmy v soutěži, jsem přesvědčen, že bychom byli mezi kandidáty na titul. O to víc mě mrzí, že byla sezona předčasně ukončena."

Foto: Archiv Jiřího Patery

Příčinou byla, jak jinak, pandemie koronaviru. „Zatímco v Česku už se rušily soutěže, my jsme pořád hráli a nijak se to tam neřešilo. Teprve 12. března nám zrušili trénink a byly odloženy nejbližší zápasy. Pak jsme přes týden čekali, protože to vypadalo, že se soutěž jen na dva měsíce přeruší. Trénovali jsme doma podle individuálních plánů, ale pak soutěž úplně zrušili. V neděli 22. března jsem tedy zamířil domů," popisuje.

Hokejisté Brandonu přišli o vyvrcholení sezony v play off. „Možná bych to přirovnal k premiéře filmu, na kterou bylo do kina těžké sehnat lístky. Film vás hrozně baví, teď má přijít důležitá scéna, na kterou se všichni těší – a v tu chvíli vypnou proud. Vy musíte jít domů a nevíte, jak to skončilo. Navíc jsem ani neměl čas a příležitost se pořádně rozloučit se spoluhráči. Přišli jsme o nejlepší část sezony. Ale nedá se nic dělat. Zdraví je přednější než sport."

Coby hráč narozený v roce 1999 nyní juniorskou WHL opouští. Přiznává, že na Brandon nikdy nezapomene. „Hokejem tam žijí úplně všichni. Všude po městě jsou loga, všichni nosí dresy, mají klubové barvy na autech. Já si odvážím jen ty nejlepší vzpomínky. Bylo to skvělé angažmá a hrozně se mi tam líbilo." Český talent patřil k miláčkům fanoušků. „Pravdou je, že když jsme po zápase šli mezi lidi na autogramiádu, tak v pozitivním slova smyslu šíleli. Zvlášt děti. Bylo hezké vidět, že i díky nám mají rády hokej, a že je motivujeme, aby také hrály," dodává.

Foto: Brandon Wheat Kings

Patera teď řeší nejbližší budoucnost. „Mým cílem je zůstat v Americe. Snem by bylo samozřejmě podepsat s Las Vegas a hrát NHL, ale uvidíme, co se povede. Snažil jsem se udělat všechno pro to, abych vedení Vegas zaujal," hlásí. V průběhu ročníku vnímal zpětnou vazbu, u Golden Knights dobře věděli, jak si český brankář vede.

„Trenér gólmanů Mike Rosati mi psal skoro každý týden a koukal na všechny highlighty z našich zápasů. Po tom zranění kotníku za mnou i přijel, protože viděl, že se trochu trápím. Strávil se mnou deset dní a hrozně mi pomohl. S ním jsem byl i pak v kontaktu hodně často. Je dobrý pocit vědět, že se o mě zajímají a pečlivě mě sledují," uzavírá.

Podívejte se na některé skvělé zákroky Jiřího Patery:

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz