Patnáctiletý Škarek: Omylem jsem zasedl místo Čachotskému

Foto: Ronald Hansel

V patnácti letech debutovat ve WSM Lize? Klobouk dolů. Stoupnout si v tomto věku do brankoviště? Všechna čest! Vychytat vítězství, podat bezchybný výkon a inkasovat pouze jednou? Raději bez komentáře. Výčet superlativ by totiž zabral až příliš mnoho místa. Mladičký gólman však zůstává nohama na zemi a doufá, že bude ve výborných výkonech pokračovat i v dalších kolech. V nich bude hokejová veřejnost Jakuba Škarka bedlivě sledovat. Skýtá se v něm totiž ojedinělý potenciál.

Za A-tým jste si zachytal již v přípravě. Jaký byl podle vás rozdíl mezi přátelským zápasem a mistrovským duelem?
„Sobotní zápas s Ústím jsem se snažil brát jako každý jiný. Samozřejmě se mi ale honilo hlavou, že v přípravě ještě o nic nešlo a teď už se hraje o body. Každopádně jsem se na to snažil nemyslet a podat co nejlepší výkon."

Jak byste zhodnotil vaši premiéru ve WSM Lize?
„Na můj výkon se raději zeptejte trenérů. Nicméně nebýt kluků přede mnou, tak by to takhle asi nedopadlo. Perfektně bránili a moc mi pomáhali. Za příležitost, kterou mi dali, bych rád poděkoval také trenérům. Dále své rodině a přátelům, kteří mě podporují."

„Pan Jaroš je jeden z nejlepších trenérů brankářů v republice. Jsem moc rád, že je tady v Jihlavě."

Byl jste před zápasem hodně nervózní, nebo jste naopak brankář, jehož nic nerozhodí?
„Před zápasem jsem byl nervózní asi jako před každým jiným zápasem. Po prvních zákrocích to ze mě spadlo a bylo to dobré. Také mi pomohla atmosféra na zimním stadionu, která byla parádní."

Jak byste zatím zhodnotil výkony Jihlavy?
„Je začátek sezóny, takže na nějaké hodnocení je ještě brzy, ale 6 bodů ze dvou zápasů je pochopitelně super. Myslím, že Dukla má letos velmi dobrý tým a může to v sezoně dotáhnout daleko."

Lukáš Sáblík je o 24 let starší než vy, snaží se vám předávat zkušenosti?
„Jojo. Na každém tréninku se od něj snažím okoukat věci, které se mi na jeho stylu chytání líbí. On má hodně zkušeností, takže jsem rád, že s ním mohu trénovat. Dost často spolu diskutujeme o různých herních situacích a jakými zákroky je řešit."

„Mám individuální plán, učitelé mi absence omlouvají, ale zameškanou látku musím dohnat."

Jak hodnotíte práci trenéra brankářů Petra Jaroše? Ten má velmi dobrou pověst a bohaté zkušenosti. Jste tedy rád, že s ním můžete spolupracovat?
„Pan Jaroš je podle mě jeden z nejlepších trenérů brankářů v republice. Proto jsem za každý trénink s ním moc rád. Říká mi spoustu věcí, které mi můžou v chytání pomoci a já se jimi snažím řídit. Když si nejsem u nějakého zákroku jistý, tak mi na to řekne svůj názor, stejně tak jako Lukáš Sáblík. A hned mám dvě varianty, kterými se mohu řídit. Jsem tedy moc rád, že je tady v Jihlavě."

Foto: Josef Plechatý, hcdukla.cz

Jaké pro vás byly první okamžiky v kabině A-týmu?
„S áčkem jsem jel na zápas poprvé již loni, a to do Havlíčkova Brodu. Tehdy v autobuse se mi stal takový malý trapas. Sedl jsem si na místo, kde jsem byl zvyklý sedět ve svém dorosteneckém týmu. Ale jak se později ukázalo, bylo to místo Tomáše Čachotského. Naštěstí mě na to spoluhráči upozornili dříve, než Tomáš přišel (smích)."

A jak je to vlastně se zdravením v kabině? Vykáte starším hráčům?
„Poprvé jsem všem vykal, ale teď už všem tykám. Kluci mají v týmu super partu, takže tam všechno probíhá úplně v pohodě."

„O odchodu do zámoří jsem neuvažoval. V Jihlavě jsem spokojený po všech stránkách."

Jak vůbec zvládáte skloubit hokej a studium?
„Chodím na jihlavské gymnázium do sportovní třídy, takže nás, kteří školu tolik nestíháme, je víc. Mám individuální plán, učitelé mi absence omlouvají, ale zameškanou látku musím dohnat."

Jaké máte plány do budoucna? Uvažoval byste například o odchodu do zámořské juniorky?
„O této možnosti jsem neuvažoval. V Jihlavě jsem spokojený po všech stránkách, takže nic takového neplánuji."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz