Pešán se nebojí vysvětlovat systém, hlásí Zohorna. Kdo bude platit zápisné?

Foto: Mika Kilmäniemi / Finnish Ice Hockey Association

5. listopadu 2020, 18:28

Václav Jáchim

Byli u toho, když český národní tým v únoru sehrál poslední zápasy minulé sezony, Hynek Zohorna a jeho bratr Tomáš veleli české ofenzivě také v prvním duelu turnaje Karjala. Útočníci ruského Chabarovsku znovu potvrdili kvalitní formu, Hynek v 19. minutě zařídil druhý český gól. Jak se později ukázalo, proti Švédům to byla vítězná trefa.

Češi se na zápas ohromně těšili. Na rozdíl od extraligových hokejistů sice byla většina reprezentantů v zápasovém tempu, ovšem mezistátní hokej se vinou koronaviru ocitl na slepé koleji. Až finský turnaj znamenal návrat tradičního soupeření. Sice bez diváků a v bublině, ale přece.

Svěřenci trenéra Pešána vstoupili do utkání s chutí, hráli aktivně a vytvářeli si šance. S Tre Kronor to bývá většinou přetahovaná, národnímu týmu tentokrát pomohla disciplína, která v náročných bitvách často rozhoduje. Češi se dvakrát prosadili v početních výhodách – branky Filipa Hronka a Hynka Zohorny dělilo pouhých 104 vteřin.

„Je velmi příjemné pracovat s hráči, kteří sami chodí a inspirují kouče. Kluci si k přesilovce něco řekli, přišli za mnou a za Martinem. Zkonzultovali jsme věci, vyzkoušeli je na tréninku a oni je pak v zápase proměnili," pochvaloval si po bitvě Filip Pešán.

Zohorna byl členem přesilovkové letky, jejíž akce se náramně povedly. „Pro přesilovky máme dvě varianty po bully. Jedna je taková, z čehož jsme dali hnedka po devíti vteřinách góla, že si tam Filip Hronek nebo Jakub Galvas sjíždějí a vždycky se tam otevře jeden hráč – buď ten středový, anebo obránce. Hróňa to trefil krásně, hezky se to sehrálo," říká Zohorna k prvnímu gólu. Sám pak zakončil do odkryté klece, tenhle trhák posléze pomohl národnímu týmu k cestě za výhrou.

Čeští hokejisté cestovali do Helsinek z několika soutěží, po testech na koronavirus měli první trénink v úterý dopoledne. A za dva dny už čekal zápas se Švédy. „V pondělí byl přeletový režim, v dalších dnech jsme měli celkem čtyři tréninky. Za tu dobu bylo dostatek času, abychom si na sebe zvykli. Zároveň proběhlo několik mítinků, na nichž nám trenéři vysvětlovali, co se bude hrát. Myslím, že to stačilo."

Minulou sezonu zahájili čeští hokejisté podobně, svěřence trenéra Johana Garpenlöva zdolali také 3:1 – tehdy na ledě v Leksandu. „Švédové teď hráli v podobném stylu jako loni. Měli jsme je ve středu na videu, myslím, že nás ničím nepřekvapili. Bylo to z jejich strany víceméně podobné jako na minulých turnajích," srovnává účastník mistrovství světa 2019, jenž startuje už na osmém podniku Euro Hockey Tour za sebou.

Hynek Zohorna začínal v národním mužstvu pod trenérem Josefem Jandačem, loni tým vedl Miloš Říha. Teď mu velí Filip Pešán. Je znát nějaká zásadní změna oproti minulosti? „Každý trenér má něco svého, já to nechci hodnotit moc do detailů. Pan Pešán dbá na tréninky a mítinky, nebojí se každému hráči vysvětlovat systém, který v nároďáku vyžaduje," zmiňuje.

S bratrem Tomášem v premiéře na turnaji Karjala potvrdili, že pro českou reprezentaci jsou momentálně velmi důležitými bojovníky. Starší ze sourozenců měl na dresu kapitánské céčko, Hynek vstřelil vítězný gól. Bude to znamenat nějaký příspěvek do pokladny? „Brácha už kapitána reprezentace dělal, já také góla v minulosti dal. Takže ze zápisného asi nic nebude," směje se bývalý útočník Komety či Pardubic. „Ale čeká to ty, kteří nastoupili k prvnímu utkání, byly tam i nějaké narozeniny. Takže tihle kluci by mohli něco přispět."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz