Pešánův výběr na Karjalu: Bartošák, Hronek, Hrachovina. Ale i žolíci Myšák či Jiříček

Poprvé od letošního února se chystá do akce česká hokejová reprezentace. Vinou pandemie koronaviru byl v závěru minulé i na začátku nové sezony zrušen mezistátní program, národní tým ukončí čekání na finském turnaji Karjala. Půjde o premiéru nového kouče Filipa Pešána, který chystal výběr s ohledem na aktuální situaci doma i v Evropě.

Dopředu bylo zřejmé, že trenérský štáb tentokrát až na výjimky ponechá stranou hráče z domácích klubů. „Jinou možnost ani nemáme. V Česku se profesionální hokej nehraje, základ týmu tedy musíme vytvořit z krajánků," uvedl Pešán. Kádr čítá 30 jmen – tři brankáře, 12 obránců a 15 útočníků. Trenéři zařadili širší okruh uchazečů, což platí i pro náhradníky, aktuální situace totiž může způsobit v nominaci změny.

Bartošák hlásí návrat, Hrachovina čeká na první zápas

Pohled trenérů mířil především do KHL a do Finska. „Hokejisté z Ruska to mají těžké, žijí bez rodin, v podstatě v bublinách. Ideální to samozřejmě nemají ani ostatní," připomněl hlavní kouč. V týmu je šest krajánků z východní fronty – konkrétně zadáci Jakub Jeřábek s Andrejem Šustrem, útočníci Dmitrij Jaškin, Andrej Nestrašil a bratři Zohornové. V dresu finského Jokeritu hrají KHL Jakub Krejčík a David Sklenička. Ze Švédska dorazí obránce Vojtěch Mozík a útočník Jan Ordoš, který se po přesunu z Liberce výborně uvedl v týmu Oskarshamn IK.

Foto: pelicans.fi

Velké zastoupení mají hokejisté z finské elitní ligy. Poprvé od MS 2019 hlásí návrat do reprezentace brankář Patrik Bartošák, který měl posléze osobní problémy a k hokeji se vrátil ve švédském MODO, teď hraje podobně jako Rudolf Červený ve finském Lahti. Premiéra v národním týmu čeká na Dominika Hrachovinu, jenž byl třetím gólmanem na MS 2018 v Dánsku, z Tappary Tampere dorazí také další mezistátní nováček Michael Špaček, Jiří Smejkal a Michal Moravčík.

V úvahu přicházeli i krajánci ze Švýcarska, jenže tamní vláda zpřísnila epidemiologická opatření, kluby nechtějí uvolňovat hráče a reprezentace zrušila start na Německém poháru. Někteří hokejisté jsou navíc v povinné karanténě. V Česku se profesionální hokej nehraje už skoro tři týdny, do nominace národního mužstva byl z předpokládaných opor zařazen pouze Filip Hronek. Kmenový bek Detroitu zahájil sezonu v mateřském Hradci Králové.

Mladík Jiříček může překonat rekord Olesze

Z tuzemských klubů nastoupí také vybraní junioři. „Dvacítka přišla o zápasový program, za dva měsíce má přitom mistrovství světa. Když jsme viděli, jak na Karjalu nominovali Rusové, začali jsme uvažovat, že z dvacítky vezmeme zhruba jednu pětku," řekl počátkem týdne Pešán.

Foto: hcplzen.cz

Záměr uskutečnil, v kádru jsou brankář Lukáš Pařík, obránci David Jiříček, Stanislav Svozil, Šimon Kubíček, útočníci Jan Myšák, Michal Teplý, Adam Raška a Jaromír Pytlík. Mezi náhradníky budou navíc připraveni Filip Koffer a Pavel Novák. Všichni junioři čekají na první starty v národním týmu dospělých, pokud se na turnaji Karjala představí David Jiříček, stane se naším historicky nejmladším reprezentantem. Rekord z turnaje Izvestijí 2002 dosud držel Rostislav Olesz, který tehdy poprvé nastoupil ve věku 17 let, 2 měsíce a 12 dní.

Oproti dřívějším zvyklostem se neuskuteční sraz mužstva v Praze, členové mužstva odcestují do Helsinek dvěma charterovými lety z Prahy a z Moskvy. „Jelikož do Finska není možné letět turistickými linkami, hokejisté ze Švédska se přesunou letadlem se švédskou reprezentací. Hráči z finských klubů přijedou po vlastní ose," doplnil Filip Pešán.

Češi budou v bublině, sraz týmu až v Helsinkách

Ve finské metropoli budou reprezentanti poprvé trénovat v úterý 3. listopadu, kdy budou mít na programu dva tréninky. Stejný program bude o den později. Ve čtvrtek 5. listopadu od 13:30 hodin vstoupí Češi do turnaje zápasem proti Švédsku, které se mělo původně hrát v Praze, ovšem pandemie koronaviru záměr zrušila. O víkendu se pak český národní tým utká s Finskem a s Ruskem (oba zápasy startují ve 12:30 hodin).

Turnaj Karjala proběhne za značných hygienických a bezpečnostních opatření. Členové týmů se po příjezdu musejí prokázat negativním testem na koronavirus, další absolvují na finském území. Účastníci turnaje budou bydlet v jednom hotelu, každá výprava dostane k dispozici své patro.

Zápasy finského výběru bude moci navštívit omezený počet fanoušků s maximální kapacitou 4500 míst. Diváci musejí mít roušky a budou sedět ob sedadlo v devíti oddělených sektorech se zvláštními vstupy, toaletami a občerstvením. Utkání ostatních mužstev budou bez publika, všechny souboje odvysílá v přímých přenosech ČT sport. Čeští hokejisté na turnaji Karjala obhajují prvenství, výběr trenéra Miloše Říhy si tehdy připsal tři vítězství a ztratil jediný bod.

Nominace na turnaj Karjala

Brankáři:
Patrik Bartošák (Lahti, Finsko), Dominik Hrachovina (Tappara Tampere, Finsko), Lukáš Pařík (Bílí Tygři Liberec).

Obránci:
Filip Hronek (Mountfield HK), Jakub Jeřábek (Podolsk, KHL), Andrej Šustr (Kunlun, KHL), David Sklenička, Jakub Krejčík (oba Jokerit Helsinky, KHL), Vojtěch Mozík (Färjestad, Švédsko), Lukáš Klok (Lukko Rauma, Finsko), Michal Moravčík (Tappara Tampere, Finsko), Jakub Galvas (Jukurit Mikkeli, Finsko), David Jiříček (HC Škoda Plzeň), Stanislav Svozil (HC Kometa Brno), Šimon Kubíček (HC Stadion Litoměřice).

Útočníci:
Dmitrij Jaškin (Dynamo Moskva, KHL), Hynek Zohorna, Tomáš Zohorna (oba Chabarovsk, KHL), Andrej Nestrašil (Magnitogorsk, KHL), Ondřej Roman (Ilves Tampere), Michael Špaček, Jiří Smejkal (oba Tappara Tampere, Finsko), Rudolf Červený (Lahti, Finsko), Radek Koblížek (Oulu, Finsko), Šimon Stránský (Jukurit Mikkeli), Jan Ordoš (Oskarshamn, Švédsko), Jan Myšák (HC VERVA Litvínov), Michal Teplý (BK Mladá Boleslav), Jaromír Pytlík (Sault Ste. Marie, OHL), Adam Raška (HC Oceláři Třinec).

Náhradníci:

Brankáři:
Dominik Frodl (HC Škoda Plzeň), Petr Kváča (Bílí Tygři Liberec), Marek Mazanec (Mountfield HK), Filip Novotný (HC Energie Karlovy Vary).

Obránci:
Ronald Knot (Bílí Tygři Liberec), Adam Polášek (HC VÍTKOVICE RIDERA).

Útočníci:
David Tomášek, Lukáš Rousek (oba HC Sparta Praha), David Šťastný, Adam Zbořil, Pavel Kousal (všichni BK Mladá Boleslav), Radan Lenc, Marek Zachar (oba Bílí Tygři Liberec), Ondřej Beránek, Jakub Flek (oba HC Energie Karlovy Vary), Matěj Stránský, Michal Kovařčík, Ondřej Kovařčík (všichni HC Oceláři Třinec), Robert Kousal, Jan Mandát (oba HC Dynamo Pardubice), Petr Straka, Matyáš Kantner, Petr Kodýtek (všichni HC Škoda Plzeň), Patrik Zdráhal (HC VERVA Litvínov), Dominik Lakatoš (HC VÍTKOVICE RIDERA), Filip Koffer, Pavel Novák (oba HC Stadion Litoměřice).

Realizační tým:

Hlavní trenér: Filip Pešán.
Generální manažer: Petr Nedvěd.
Asistenti trenéra: Martin Straka a Jaroslav Špaček.
Trenér brankářů: Zdeněk Orct.
Manažer týmu: Jan Černý.
Videokouč: Aleš Vladyka.
Lékař: MUDr. Roman Mizera.
Fyzioterapeut: Radovan Sakaláš.
Kustodi: Zdeněk Šmíd, Oldřich Kopecký, Petr Šulan.
Tiskový mluvčí: Zdeněk Zikmund.
Sociální sítě: Ondřej Kalát.

Program turnaje Karjala 2020

Čtvrtek 5. listopadu:
13:30 Česko – Švédsko (ČT sport)
17:30 Finsko – Rusko (ČT sport)

Sobota 7. listopadu:
12:30 Švédsko – Rusko (ČT sport)
16:30 Finsko – Česko (ČT sport)

Neděle 8. listopadu:
12:30 Česko – Rusko (ČT sport)
16:30 Finsko – Švédsko (ČT sport)

Poznámka: Začátky utkání jsou uvedeny v českém čase (ve Finsku je o hodinu víc), všechny zápasy se hrají v Helsinkách.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz