Petružálek jde k dorostencům: Chci je posouvat jako hráče i jako lidi

Foto: Hynek Haruda, hcverva.cz

Jenom málo týmů v mládežnických extraligách bude mít na lavičce tak velkou personu z nedávné aktivní kariéry. Litvínovští dorostenci už teď v každodenním tréninku přijímají rady od nového asistenta Jakuba Petružálka!

Extraligový mistr s Litvínovem, vítěz Kontinentální ligy s Dynamem Moskva, bronzový medailista z mistrovství světa 2012 i držitel dvou startů v NHL. To je velmi stručný popis kariéry Jakuba Petružálka, jehož ukončení aktivní kariéry oznámil Litvínov ve středu.

Rozhodnutí asi urychlila i skutečnost, že Petružálek už předem tak trochu věděl, co dál. Neměl před sebou jen mlhavou nejistotu.

Okamžitě se zapojil do trénování litvínovské mládeže!

„Byl jsem s Kamilem Havelkou dohodnutý, že bych se chtěl do trénování zapojit. Ze začátku to vypadalo, že nebudu u jedné kategorie naplno, ale že spíš budu pomáhat, kde bude potřeba. Například, že bude potřeba zaskočit na trénink páté či třídy nebo třeba dorostu,“ líčí v rozhovoru na webu hcverva.cz.

Život bez hokeje si totiž nedokázal představit – přestože hrát už nechtěl.

„Bydlím vlastně pět minut od zimáku a na hokej jsem nezanevřel. Jediná věc, která mi chybí, je koukat se na hokej, hrát už ne,“ usmívá se.

Nakonec ale na žádné občasné zaskakování nedojde. Poté, co v akademii nečekaně skončil Jindřich Kotrla, přijal Petružálek pozici asistenta trenéra Radka Mrázka u litvínovského dorostu. Shodou okolností u ročníku, který byl na jaře 2019 nejlepší v celé zemi – vyhrál mistrovství republiky starších žáků.

„Neznamená, že někdo byl dobrý hráč, tak že bude automaticky dobrým trenérem,“ zmiňuje teď už bývalý útočník s pokorou. U dorostenců má za sebou jen týden, takže teprve hledá tu správnou „polohu“, jak vystupovat vůči hráčům.

„Neznamená, že někdo byl dobrý hráč, tak že bude automaticky dobrým trenérem.“

„Až čas ukáže, jakým budu trenérem. Nechci být úplný kamarád, vždycky musí hráči cítit přirozený respekt. Samozřejmě od nich budu dost věcí vyžadovat, ale budu se je snažit ponaučit tak, aby je to posunulo jako hráče, ale i jako lidi,“ předesílá na stránkách Litvínova.

Právě druhá nejstarší mládežnická kategorie by pro něj mohla být optimální.

„Už jsem si vyzkoušel individuální tréninky s mladšími i staršími, ale teď jsem uvítal, že mě berou k dorostu. Už by to měli mít v hlavě malinko srovnané a člověk s nimi může mluvit trochu jinak. V některých věcech jako s dospělými,“ zmiňuje očekávání u hráčů mezi čtrnácti a sedmnácti lety věku.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Jakub Petružálek strávil velký kus kariéry v zahraničí. Zámořská štace na přelomu juniorských a seniorských let mu vynesla zmiňované dva starty v NHL za Carolinu, další sezony zasvětil Finsku, Rusku a krátce i Švédsku.

Všude tam se snažil o hokeji přemýšlet z různých stránek. Nezajímaly ho jenom vlastní zápasy, ale i to, jak klub pracuje na rozvoji hráčů a jak to chodí na trénincích mládežníků.

„Hledal jsem i vyšší smysl. Koukal jsem na úroveň hokeje v mládeži a jak si v porovnání vedeme my. Nejdéle jsem byl v Rusku. Snažil jsem se to angažmá využít, abych získal zkušenosti i mimo hokejový život a navnímal místní prostředí,“ popisuje na hcverva.cz.

„Nemůžu jim dát návod na život, ale pomoci je nasměrovat, jakým směrem by se měli v životě vydat.“

Jestli bude litvínovský dorost s novým asistentem na střídačce patřit na vršek tabulky, to je jedna věc. Jestli zplodí talenty pro áčko, to je druhá věc. Ale věc třetí? Jací z hráčů vyrostou lidé.

Právě tahle stránka rozvoje enormně zajímá i Petružálka.

„Budu se jim snažit předat to, co jsem já za ty roky pobral. Je to obrovská výzva, aby se mi to podařilo a oni si toho vzali co nejvíce k srdci. Nemůžu jim dát návod na život, ale pomoci je nasměrovat, jakým směrem by se měli v životě vydat. Je to pro mě motivace,“ dodává odhodlaně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz