Play off ULLH odstartovalo, všichni favorité ve svých sériích vedou

UK Hockey Prague vs. HC MUNI | Foto: univerzitnihokej.cz

24. února 2023, 18:07

Denisa Veselá

První porce zápasů play off Univerzitní ligy je minulostí a akce bylo k vidění víc než dost. Největší přestřelka se konala na pražském Ice Rinku, kde domácí UK Hockey Prague přejeli MUNI poměrem 8:3. Naopak nejtěsnější utkání se odehrálo na pražské Hvězdě, kde Riders srdnatě vzdorovali domácím Engineers. Velmi suverénní výkony předvedly Plzeň a České Budějovice, ve svých sériích vedou 2:0 na zápasy.

Budějovice přehrály bojovné North Wings

Play off bylo odstartováno zápasem mezi Black Dogs a North Wings. Hned na úvod šlo o pořádné drama od začátku do konce. Jako první udeřili North Wings, když ránou z první pálil Adam Janoušek. O dvě minuty později se hosté ujali už dvoubrankového vedení. Nyní šlo o úspěšnou přesilovkovou kombinaci, na jejímž konci stál Matěj Harkabus. Ústečtí se však o dobře rozjetý zápas připravili hned dvojnásobným vyloučením. A tak nejprve pálil při hře pět na tři Jan Janoch, který se trefil od modré. Následovala přesná rána kanonýra Matouše Masopusta.

Ve druhé části byla k vidění pouze jedna gólová akce. Domácí Filip Hubáček stál osamocen na levém kruhu, obdržel přihrávku a jeho střela našla velmi rychle cíl.

Ve třetí periodě Jihočeši navýšili své vedení, ve 47. minutě si připsal přesný zásah kapitán David Svoboda. Ústí dokázalo svůj tlak přetavit v branku až v 58. minutě, když přesilovku s odkrytými zády proměnil Hanuš Petržílka. Na vyrovnání měli Severočeši pramálo času, a tak nakonec těsně o gól padli na ledě Budějovic.

Black Dogs Budweis – HC Norh Wings Ústí nad Labem 4:3 (2:2, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 12. Janoch (M. Masopust, Vochozka), 12. M. Masopust (Vochozka), 40. Hubáček (Š. Masopust, Vochozka), 47. D. Svoboda (M. Masopust, Kronus) – 5. Janoušek (Harkabus, Tot), 7. Harkabus (Janoušek, Gottfried), 58. Petržílka (Janoušek).

Karlovka nadělila MUNI osm kousků

Na pražský Ice Rink dorazili hokejisté HC MUNI, jejich soupiska čítala třináct mužů do pole a Brňané se museli obejít bez lídrů svých ofenzivních statistik. Hned úvodní periodu načali obhájci Poháru Jana Palacha výtečně. Gólmana Krále poprvé překonali ve 12. minutě, když David Šimanský předvedl ukázkovou teč, na kterou hostující maskovaný muž neměl nárok. V 19. minutě Karlovka ještě více odskočila, hokejisté z hlavního města předvedli velmi povedenou přesilovkovou souhru, na jejímž konci stál David Volf.

Start druhé dvacetiminutovky nabídl další branky. Nejprve hráči UK využili chybné rozehrávky, puku se zmocnil Čmejla, který předložil touš Davidu Jindrovi, pražský ostrostřelec se z jasné pozice nemýlil. MUNI dokázala na tuto trefu velmi rychle reagovat, z přesilovky se prosadil Róbert Mokrohajský. K vidění bylo i trestné střílení ve prospěch Karlovky, Filip Král však výborně přečetl úmysl Davida Volfa a držel svůj celek stále ve hře. Síly se ve druhé části hodně vyrovnaly a k vidění bylo mnoho šancí na obou stranách.

Univerzita Karlova o svém triumfu definitivně rozhodla až v poslední části, kdy spustila gólostroj. Nejprve si Jakub Lelek sjel na levý kruh a vypálil přesně do šibenice. Tým z Brna dokázal krotit nadšení domácích fanoušků, když se v oslabení prosadil Jan Gonos. Ve 47. minutě však znovu pálila Karlovka, při signalizované výhodě se před brankou velmi dobře zorientoval Filip Čmejla. MUNI šla do oslabení, a to vedlo k další trefě domácích, Oliver Glitta předvedl v předbrankovém prostoru parádní teč, Král byl bez šance. Hosté se po šesté inkasované brance rozhodli vyměnit gólmany, do akce šel David Holub. Dárek na uvítanou mu přichystal o minutu později Kryštof Kovařík, pražský útočník využil spolupráce s Konopáskem a byla z toho už sedmá trefa UK. Domácí neměli dost, minutu před koncem zápasu ještě pálil Jan Málek. Střelecký účet zápasu uzavřeli hosté, Ondřej Háněl se prosadil ránou k tyči. Druhé utkání série se sehraje v pondělí 27. února v Brně.

UK Hockey Prague – HC MUNI 8:3 (2:0, 1:1, 5:2)
Branky a nahrávky: 12. Šimanský (Málek, Limanovský), 19. Volf (Jindra, Piskač), 22. Jindra (Čmejla, Volf), 41. Lelek (Jindra, Volf), 47. Čmelja (Volf, Glitta), 49. Glitta (Konopásek, Martínek), 50. Kovařík (Konopásek), 59. Málek (Glitta, Jindra) – 23. Mokrohajský (Vašíček, Malenovský), 42. Gonos, 60. Háněl (Machala).

Akademici vyzráli na nepříjemnou Ostravu

Exotika přijela do Plzně, první zápas mezi Akademiky a BO Ostrava s konal v plzeňské Ice Aréně, kam dorazila početná skupina příznivců. Celek z východu republiky dorazil na západ Čech v poměrně okleštěné sestavě, hlavní opory kádru však nechyběly. Plzeň šla do vedení hned ve 4. minutě, kdy se z levé strany dostal před bránu Marek Princl a bekhendem překonal Šemberu. I v dalším průběhu měli více navrch domácí, kteří však další branky v první části nepřidali.

Hned zkraje druhé periody Plzeň opět vystrkovala růžky, ve 24. minutě se domácí radovali, branka však kvůli posunuté bráně neplatila. Regulérní gól nakonec padl až ve 27. minutě, kdy se vikejřem prezentoval Jakub Sysel. Pár výpadů do útoku předvedla i Ostrava, ale ve větší permanenci byl určitě Daniel Šembera.

I ve třetí třetině padaly branky. Dvě minuty po startu třetí dvacetiminutovky odskočili domácí na rozdíl tří branek, Lukáš Folda upaloval do útoku a Šemberu obstřelil okolo pravé ruky. Ostrava dokázala velmi rychle zareagovat, v nepřehledné situaci před brankou se nejlépe zorientoval David Gřesík, který skóroval za dezorientovaného Štekra. Ve 47. minutě Plzeň opět odskočila, úspěšným střelcem byl opět Lukáš Folda, plzeňský útočník propálil z bezprostřední blízkosti Šemberu. Akademici ve zbytku zápasu kontrolovali hru, i když Štekr obdržel ještě jednu branku z hole Viliama Béreše, na výsledku to nic nezměnilo a domácí se ujali vedení v sérii.

ZČU Akademici Plzeň – BO Ostrava Vítkovice Steel 4:2 (1:0, 1:0, 2:2)
Branky a nahrávky: 4. Princl (Kalus), 27. Sysel (Hanzlík, Šibra), 42. Folda (Hanzlík, Sklenička), 47. Folda (Roubal) – 43. Gřesík (Béreš, Bernát), 60. Béreš (Kafka).

Nejvyrovnanější utkání týdne bylo k vidění na Hvězdě

Engineers si do čtvrtfinále vybrali Pardubice, ale i parta čtrnácti kluků v červených dresech dokázala domácí favority nečekaně potrápit. Pražané měli sice velmi rychle šanci v podobě přesilovky pět na tři, v ní se však zasekli na obětavé pardubické obraně a výborném brankáři hostů. Engineers měli více ze hry, ale Pardubice hrozily v podobě rychlých kontrů, což bylo k vidění při první vstřelené brance. Jeden z pardubických hráčů nahodil kotouč do útočného pásma, kde se jej ujal Pražák, který posunul na lépe postaveného Petra Voldána, pardubický útočník s lehkostí překonal Maličkaye.

Ve druhé třetině bylo k vidění více akce. Velmi dlouho kralovali gólmani, ve 37. minutě se podařilo vyrovnat Davidu Vobořilovi, který byl na kruhu úplně osamocen a pálil na bližší tyč. Pardubice se však velmi rychle dostaly zpět do vedení, v přesilové hře vystřelil tvrdou ránu od modré čáry Martin Maťátko. V poslední minutě byly k vidění dva samostatné úniky, oba gólmani však vytáhli solidní zákroky a zneškodnili je. V poslední vteřině druhé třetiny propadl Novotnému kotouč za záda a Inženýři srovnali stav utkání na 2:2.

Ve třetí třetině se začala projevovat únava pardubických hráčů, kteří přijeli v okleštěné sestavě, hosté se jen horkotěžko dostávali do útočného pásma a na kotouči se spíše drželi Engineers. Celek z hlavního města svou dominanci potvrdil v 54. minutě, kdy dostal nabito Jakub Dohnal, pražský útočník propálil pardubického brankáře z poměrně ostrého úhlu. Hosté v závěru zkoušeli hru bez gólmana, ohrozit domácí bránu se jim však nepodařilo, a tak odjeli z Prahy s porážkou. Druhý zápas série se bude konat v pondělí 27. února v Pardubicích.

Engineers Prague – Riders Univerzita Pardubice 3:2 (0:1, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 37. Vobořil (Matějka, Blažek), 40. M. Kučera (Kadlec, Dohnal), 54. Dohnal (M. Kučera, Kadlec) – 10. Voldán (Šrámek, Pražák), 39. Maťátko (Klíma).

Budějovice zdolaly Ústí i ve druhém zápase

Druhé utkání série se opět odehrálo v Budějovicích, v Ústecké sestavě figurovalo pouze 12 hráčů do pole, oproti pondělku vypadl ze sestavy zraněný Matěj Harkabus. Domácí Black Dogs šli bleskově do vedení. Hned ve druhé minutě se prosadil Jiří Kubeš. Budějovický obránce vyjel zpoza branky, poradil si se dvěma soupeři a bekhendem vymetl růžek hostující branky. O minutu později navyšovali Jihočeši náskok. Domácí vybojovali kotouč na mantinelu a Jan Janoch se vytočil do střely, která Gerstnerovi nešťastně propadla. Budějovice v 16. minutě vedly už 3:0, na brankovišti byl důrazný Radek Rolínek a zametl volný kotouč do sítě.

Ve druhé periodě byla k vidění aktivní hra a mnoho příležitostí změnit skóre. Více ze hry měli domácí, ale branka k vidění nebyla, a tak si Black Dogs do třetí dvacetiminutovky přenesli tříbrankové vedení.

Hned zkraje třetí části začali North Wings zlobit jihočeskou obranu. Šance měli Bartoš, Tot i Janoušek, ale Dvořák skvěle držel domácí tým. Ve 49. minutě bylo nařízeno trestné střílení ve prospěch Black Dogs, Matouš Masopust se svého pokusu zhostil výborně, vymíchal gólmana a překonal jej mezi betony. I hosté se přeci jen dostali ke vstřelení branky. Jan Jindra byl před brankou velmi všímavý a doklepl kotouč do prázdné sítě. Vítězství Budějovic potvrdil v poslední minutě Jakub Anderle, ten byl zcela osamocen na kruhu a skóroval přesnou ránou na bližší tyč. Série pokračuje v pondělí 27. února v Ústí nad Labem.

Black Dogs Budweis – HC North Wings Ústí nad Labem 5:1 (3:0, 0:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 2. Kubeš (Kaisler), 4. Janoch, 16. Rolínek (Grauer, Š. Masopust), 49. M. Masopust z trest. střílení, 60. Anderle (Vochozka, Svoboda) – 56. Jindra (Šebesta, Štěpánek).

Akademici zdolali Ostravu i podruhé

Dva zápasy ve dvou dnech, takový byl program v sérii mezi Plzní a Ostravou. Začátek první třetiny byl oťukávaná z obou stran, poté však domácí převzali iniciativu. Střelecký účet zápasu otevřel David Roubal, ale celou akci Plzně parádně rozjel Sysel, který se tlačil do bekhendového blafáku, nakonec kotouč přenechal právě Roubalovi, který bez problémů zakončil. Druhá branka padla minutu před sirénou, ke Štěpánu Hanzlíkovi se příhodně odrazil kotouč od zadního mantinelu a plzeňský útočník překonal ležícího Šemberu.

Ve druhé dvacetiminutovce Plzeň kontrolovala hru, a dokonce přidala i další přesný zásah. Ve 25. minutě byl v brankovišti pozorný Vít Reitspies, který jen doklepl do prázdné branky. Akademici přečkali i dlouhé pětiminutové oslabení, kvůli kterému v polovině zápasu dohrál krosčekující Princl.

Ve třetí periodě se hodně přiostřilo a trestné minuty velmi rychle naskakovaly na obou stranách. Ostrava nakonec zapsala zaslouženou branku. Hosté ujeli do přečíslení a škvírku mezi betony našel Vojtěch Ševěček. Hokejisté BOčka se oproti středečnímu utkání hodně zvedli, i když mají Akademici možnost hned ve středu v Ostravě rozhodnout, nepůjde o žádnou procházku růžovou zahradou.

ZČU Akademici Plzeň – BO Ostrava Vítkovice Steel 3:1 (2:0, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 15. Roubal (Sysel, Folda), 20. Hanzlík (Folda, Roubal), 25. Reitspies (Kalus, Princl) – 47. Ševeček (Potočný, Gebauer).

Vyřazovací boje Univerzitní ligy ledního hokeje pokračují i v následujícím týdnu. Hned v pondělí se bude hrát na třech stadionech, konkrétně v Ústí nad Labem, Pardubicích a Brně. Kompletní rozpis zápasů naleznete zde.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz