Plzeň vyhrála univerzitní ligu. Třikrát za sebou nedostala gól!

Foto: Leontýna Frýbová, univerzitnihokej.cz

14. dubna 2023, 14:57

Denisa Veselá

Akademici z Plzně složili úspěšný reparát finálové série. Loni jim Pohár Jana Palacha jen těsně unikl v souboji s UK Hockey Prague. Letos si Západočeši vyšlápli na druhý pražský celek a vyzráli na něj poměrem 3:1 na zápasy.

Utkání v Edenu opanovali Akademici

Velké drama nabídlo třetí finálové utkání Univerzitní ligy ledního hokeje konané v pražském Edenu. Před tisícovou kulisou se odehrál velmi kvalitní duel, který byl opravdu vyrovnaný. Hned první třetina nabídla aktivní hokej z obou stran, hra se přelévala ze strany na stranu a bylo k vidění hned několik pohotových útočných akcí, ještě lepší zákroky vytáhli oba gólmani. Osudová však byla 9. minuta, když Štěpán Říha vystihl rozehrávku Pražanů a upaloval s podporou spoluhráčů do útočného pásma. Nakonec vzal vše na sebe a propálil Maličkaye střelou na lapačku. Více se toho v první části nestalo.

Druhá perioda byla poněkud opatrnější, ale i tak bylo k vidění hned několik nadějných momentů. Inženýři měli k dispozici dokonce přesilovou hru 5 na 3, která nabídla obrovský tlak do plzeňské branky. Domácí však během dvojnásobné výhody dokázali jen orazítkovat brankovou konstrukci, před odkrytou klecí nezvládl dorazit touš mezi tři tyče Dohnal. Nutno vyzdvihnout i obětavou hru hostů, kteří skákali do střel. Jonáš Štekr zůstával i nadále nepřekonán.

Třetí dvacetiminutovka byla trochu více rozkouskovaná. Přibývalo osobních soubojů a hodně se přiostřovalo. Inženýři dotírali na plzeňskou branku marně. Nejenže plzeňský gólman předváděl výborné zákroky, skvěle si postavil i branku, jelikož za ním nejednou zvonila nastřelená tyč. Díky týmovému výkonu Akademici přežili i závěrečný tlak při powerplay Inženýrů a domů si odvezli mečbol.

Engineers Prague – ZČU Akademici Plzeň 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 9. Říha.

Plzeňští zvedli pohár nad hlavu před domácím publikem

Akademici si domů dovezli mečbol. Po opatrném začátku však ukazovali, že jsou hladoví a jdou si pro titul. Už v 8. minutě otevřel skóre Lukáš Folda. Plzeňský útočník se nenápadně objevil před brankou, kde ho našel Sysel a dokázal prostřelit Maličkaye. I další minuty patřily spíše Plzni, Pražané měli největší šanci na skórování až v závěru první části, kdy Vobořila zastavila branková konstrukce.

Druhá dvacetiminutovka patřila jednoznačně Akademikům. Ve 24. minutě předvedli domácí během přesilovky velmi trpělivou akci. Po sérii přihrávek se kotouč dostal k Marku Princlovi, který vymíchal Maličkaye a zakončil za jeho záda. Těsně za polovinou utkání přidali domácí další přesnou trefu. Štěpán Říha se proháčkoval přes dva bránící hráče a dokázal zakončit nekompromisně do vikejře. Čtvrtá trefa Akademiků se zrodila při přečíslení dvou na jednoho. Reitspies naservíroval kotouč Marku Princlovi, který vyslal na pražského gólmana jedovatou střelu zápěstím a Maličkay lovil kotouč za svými zády.

Třetí část začala větší aktivitou hostů, kteří se pokoušeli s utkáním ještě něco udělat. Dobývání útočného pásma však nebylo úspěšné a Plzeň naopak velmi zodpovědně bránila a nedovolila vítězům základní části ani jednu branku. Jonáš Štekr odchytal neskutečnou finálovou sérii, jelikož inkasoval pouze v prvním duelu na pražské Hvězdě, následující zápasy zůstal nepřekonán a zapsal třetí čisté konto v řadě.

ZČU Akademici Plzeň – Engineers Prague 4:0 (1:0, 3:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 8. Folda (Sysel), 24. Princl (Kalus), 32. Říha (Markov), 39. Princl (Malý).

Foto: Leontýna Frýbová, univerzitnihokej.cz

Plzeňští Akademici si tak spravili chuť po loňském finálovém neúspěchu a letos zvedli nad hlavu Palachův pohár. Loni však byli v play off spíše za outsidery, kdežto letos dominovali už od základní části. Z 18 zápasů padli pouze dvakrát, a to s Riders a Engineers.

Nakonec obsadili druhou pozici a ve čtvrtfinále šli na Ostravu. BOčko plzeňští hokejisté překonali poměrně lehce 3:0 na zápasy. V semifinále byla na programu repríza loňského semifinále proti Black Dogs. Akademici dokázali Budějovice porazit poměrem 3:1 na zápasy.

Finálová série nabídla parádní podívanou a Západočeši přemohli vítěze základní části třikrát, Pražané zvládli lépe jen první duel na domácí půdě na Hvězdě. Engineers ale neodjeli do hlavního města s prázdnou, ze západních Čech si odvezli stříbrné medaile, bronz odjede také do Prahy za UK Hockey Prague.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz