Po gólech jsme se uvolnili, těší Jandače. Kämpf nebude, co Vondrka?

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

12. dubna 2017, 20:14

Václav Jáchim

První duel po dlouhém období tréninků bývá takový kostrbatý. Hokejisté potřebují oprášit tempo i souhru, výkon sem tam trpí. V případě utkání českých reprezentantů proti Norsku to ale platilo jen o úvodním dějství. Poté reprezentanti zabrali, během necelých deseti minut druhé třetiny nasypali čtyři branky. A vykročili za vítězstvím. "Po rychlých gólech se mužstvo trošku uvolnilo. S náskokem se hraje lépe," kvituje Josef Jandač.

Výsledek se vždycky počítá, před světovým šampionátem jsou ale trenéři hlavně zvědavi na výkon týmu a schopnosti jednotlivců. S ohledem na to by mohla převládat spíš pozitiva, vítězství 4:0 těší. "Měli jsme dlouhou zápasovou pauzu. Začátek utkání nebyl úplně špatný, tedy prvních deset minut, ale pak jsme trošku polevili a soupeř vystrčil růžky. Druhá třetina měla parametry, jaké jsme si představovali. Za prvé to bylo vyjádřeno góly, za druhé herně. Závěr se pak trošku dohrával," hodnotí Jandač.

Češi se předvedli aktivně. Dobře bruslili, byli hladoví. Tohle tvrzení platí hlavně o prostřední dvacetiminutovce, kdy domácí soka bleskově odpojili. "Takhle jsme chtěli hrát i v první třetině. Řekl bych, že chvíli trvalo, než se kluci rozehráli po delší pauze. Také tam nebyla šikovnost v předbrankovém prostoru," říká kouč. Hokejisté si vybudovali náskok a ubrali. "Trošku mě to mrzí, ve třetí třetině jsme chtěli hrát stejně jako na začátku. S chutí, s nasazením. Bohužel jsme ale malinko polevili, soupeři jsme nabídli přesilovky. Jenom díky Francouzovi jsme udrželi nulu."

V elitním týmu běží nominační boj. Někteří hokejisté jsou rádi za první šanci na mezistátní scéně, premiéru mají úspěšně za sebou Sklenička, Šulák a Musil. Všichni hráči každopádně nosí v hlavě mistrovství světa. Napověděla nějak víc úvodní bitva? "Byly tam dobré věci, ale i některé špatné. Od toho jsou přípravné zápasy. Třeba při rozehrávce od beků nám strašně pomalu chodí puky dopředu," reaguje Jandač. První zápas Euro Hockey Challenge hostil Chomutov, reprezentace se sem vrátila poprvé od prosince 2011. "Lidí tady přece jen není tolik. Jedná se o menší zimák, kulisa není až tak bouřlivá. Ale je určitě příjemná," říká hlavní trenér.

Na zápas hned tak nezapomene střelec dvou gólů Kašpar, brankář Francouz pro změnu přispěl čistým kontem. "Pavel má dobrou celou sezonu. Teď na to navázal. Měl tam těžké zásahy, udržel nulu. Jeho výkon byl výborný," chválí. Vypadá to, že trenéři budou mít při výběru maskovaných mužů příjemné starosti. K dispozici je také Furch, dorazí Mrázek. "Doufám, že jo. Ale nechci předjímat. Na jména se nehraje. Nezaručují, že třeba hráči, co mají předčíslí z Ameriky, budou super. Všichni musejí pomoci, přiložit ruku k dílu. Dobře se připravit a odvést svůj nejlepší výkon," upozorňuje.

Výhra na úvod je příjemná, nic zásadního ale neznamená. Navíc ve čtvrtek se na chomutovském ledě hraje odveta, zase od 17 hodin. "Chytat bude Furch, nastoupí útok Řepík, Vrána a Birner. Dál uvidíme podle zdravotního stavu. Kdyby tam byly nějaké šrámy, třeba bychom někoho z hráčů pošetřili. Možná nasadíme Sekáče, nebo celou jeho trojici s Červenkou a Kousalem. To teprve rozhodneme," přibližuje Jandač. S týmem od středy trénuje Jan Košťálek, zadák farmy Winnipegu by měl do druhého zápasu s Norskem také naskočit.

Vyjasňuje se rovněž u hráčů, jejichž kluby vypadly v semifinále Generali play off. "Jan Rutta se k nám připojí v úterý," informuje Jandač. Další dva hráči se do přípravy nezapojí. "Kämpfovi jsem zavolal a po zvážení mu řekl, že ho brát nebudu. Oslovovat nebudeme ani Richarda Jarůška," potvrzuje. Otazníky zatím zůstávají v případě Michala Vondrky. "Byl hodně vytížený, má nějaké šrámy. Domluvili jsme se, že se doléčí. Podle vývoje se buď připojí, nebo ne," uzavírá Jandač.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz