Po šesti letech doma: Jdu svou cestou, říká Neužil. Proč nevěděl, jestli bude hrát hokej?

Foto: Vladimír Koča, hcsparta.cz

Před šesti lety podle svých slov ani nevěděl, jestli s hokejem neskončí. Jakub Neužil se přes nižší soutěže vypracoval v jednoho z nejlepších brankářů Chance ligy a před aktuální sezonou se vrátil do mateřské Sparty.

„Nad kariérou jsem se v jejím průběhu snažil moc nepřemýšlet, abych se k něčemu zbytečně neupínal. Ale když jsem před rokem odcházel z Prostějova do Kadaně, tak by mě asi úplně nenapadlo, že by se to mohlo takhle obrátit,“ povídá šestadvacetiletý gólman upřímně.

Jak se vlastně váš přestup do Sparty upekl?
Na konci sezony mi agent říkal, že nějaká možnost tam je. V průběhu dubna jsem pak podepsal smlouvu.

Pro vás to asi nebylo těžké rozhodování – v klubu jste vyrůstal, navíc v Česku patří mezi ty největší…
Těžko se říkalo ne, pro mě to byla jasná varianta. Když jsem zjistil, že mám tuhle možnost, tak už jsem se po ničem jiném nedíval. Doufal jsem, že se to dotáhne do konce a budu moct být zase tam, kde jsem působil v mládeži.

„Odchod z juniorů byl těžký, protože jsem v jednu chvíli na stole nic neměl.“

V jednom rozhovoru jste řekl, že při odchodu ze Sparty jste nevěděl, jestli ještě budete hrát hokej. Nakonec to dopadlo dobře, ne?
(směje se) Když se nad tím zamyslím, tak jo. Odchod z juniorů byl těžký, protože jsem v jednu chvíli na stole nic neměl. Pak jsem se ocitnul ve druhé lize, kde jsem hrál za Vrchlabí. Postupně jsem se vrátil zpátky.

Zastavme se ještě u vašeho hokejového dospívání ve Spartě. Jak na něj vzpomínáte?
Bylo to super. Jedinou kaňkou bylo, že se nám nikdy nepodařilo vyhrát extraligu dorostu nebo juniorů, pokaždé jsme byli stříbrní. Ale jinak na to vzpomínám jen dobře.

Krátce jste zmínil i loňský přesun z Prostějova do Kadaně. Berete po této zkušenosti návrat do Sparty i jako určité zadostiučinění?
Neberu to tak, že jsem někomu něco měl dokazovat, prostě jdu takovou svou cestou. Změna byla před rokem pro obě strany přínosná, pro mě to bylo určitě pozitivní. Po dlouhé době jsem změnil prostředí, potkal nové lidi a spoluhráče.

Foto: Jakub Pláteník, hcsparta.cz

Podepsal jste smlouvu na rok. Vaším cílem zřejmě bude vybojovat si další kontrakt, že?
Na další sezonu mám opci. Pro mě je jasný cíl přesvědčit klub, aby ji na mě uplatnil. Nevnímám to tak, že hraju o kontrakt, aby mě to nějak svazovalo. Když dostanu šanci, tak se ji snažím maximálně využít. Spíš jdu od zápasu k zápasu, než abych ještě přemýšlel o příští sezoně. Na to je hrozně brzo.

Sparta před ročníkem avizovala, že bystě měl působit jako dvojka za Matějem Machovským…
Machy prostě tu pozici má. Já jsem tady od toho, abych týmu pomohl, když si třeba potřebuje odpočinout nebo tak. Čekám na každou šanci a snažím se ji co nejlépe využít. S Machym si rozumíme, není mezi námi žádná přehnaná rivalita. Můžu to hodnotit jen pozitivně.

„S Machym si rozumíme, není mezi námi žádná přehnaná rivalita.“

Jste nějak v kontaktu i s dalším sparťanským brankářem Michalem Neuvirthem?
Jojo. Když je s námi Neuvi na tréninku, tak se mi vždycky snaží poradit a jsou to super poznatky. Při tréninku toho od něj člověk může pochytit hodně.

V brance jste dostal poprvé příležitost od začátku proti Pardubicím. Jaké to bylo, projevila se nervozita?
Premiéru jsem zažil v Mladé Boleslavi, kde jsem do branky šel během zápasu. Ale jak říkáte, utkání v Pardubicích bylo první od začátku. Říkal jsem si, že nemám důvod být nervózní. Vždycky jsem o tom snil, že si v dresu Sparty zachytám, takže jsem si to spíš chtěl užít.

Nakonec z toho byla výhra 3:1, inkasoval jste jenom jednou. To je na začátek slušné, ne?
Bylo to super. Kluci hráli výborně dozadu, hodně mi tím pomohli.

 

Několik posledních let jste chytal v Chance lize. Překvapilo vás něco o patro výš, dá se to nějak porovnat?
Nemám za sebou tolik zápasů, abych z toho mohl udělat nějakou analýzu. Ale už jsem poznal, že hráči jsou chytřejší a různé situace řeší trochu jinak než v Chance lize. Člověk se kolem sebe musí daleko víc dívat, protože hráči se snaží uvolnit a často zakončují z první.

Říká se, že ve Spartě je větší tlak než v jiných klubech. Na postu brankáře to musí být znát ještě víc, nemyslíte?
Asi máte pravdu, že Sparta je na české poměry specifický klub. Ale nemám srovnání s žádnými jinými extraligovými kluby, byl jsem vlastně jen o soutěž níž. Třeba s tlakem na výsledky loni v Kadani se to ale nedá porovnávat.

„Už jsem poznal, že hráči jsou chytřejší a různé situace řeší trochu jinak než v Chance lize.“

Co vám pomáhá, abyste se po mentální stránce dostal do pohody?
Pro mě je důležité dobře trénovat, to asi pomůže každému brankáři. Když k tomu pak přijdou výsledky v zápasech, tak je větší pohoda.

Mentální koučink nevyužíváte? V současnosti je to poměrně moderní.
Nějak speciálně ne. Ale s trenérem brankářů Petrem Přikrylem se snažíme hodně komunikovat o psychické stránce chytání, to bych asi mohl zmínit.

Jak hodnotíte start sezony z týmového hlediska? Prvních pár zápasů se příliš nedařilo, teď už je to lepší…
Nevím, jestli jsem správný člověk, který by to měl takhle v kostce hodnotit. Poslední dobou je škoda, že naše týmové výkony jsou malinko na houpačce. Lepší zápasy se bohužel střídají s horšími, asi by bylo potřeba to ustálit nějakou sérií dobrých zápasů.

Když se vyhrává, tak asi člověk ani tolik nemusí myslet na problémy související s pandemií koronaviru. Jak vnímáte všechna ta opatření a celkovou nejistotu aktuální sezony?
Nechci říct, že jsem si na to tak nějak zvykl, ale respektuju, že to k tomu patří. Berete to jako takovou povinnou součást toho, abychom vůbec mohli hrát, což je teď asi nejdůležitější. Asi nikdo si nepřeje, aby se to zase zastavilo jako před měsícem.

„Na extraligu chodí mnohonásobně víc lidí než na první ligu, takže jsem na to byl zvědavý.“

Co říkáte na zápasy před prázdnými tribunami? Atmosféra na stadionech dost chybí.
Je to ohromná škoda. Před sezonou jsem si říkal, že se na to hodně těším. Na extraligu chodí mnohonásobně víc lidí než na první ligu, takže jsem na to byl zvědavý. Ale pořád si říkám, že je lepší hrát bez diváků, než jen trénovat a čekat.

V únoru jste dokončil bakalářské studium, můžete se soustředit jen na hokej. Neplánujete v dohledné době studovat dál?
Momentálně ne, snažím se dát všechno do hokeje. Navíc i doba je taková, že by mě nejspíš úplně nenaplňovalo jít někam na navazující studium a dělat to online. Nevím, jestli by mi to dalo to, co bych od toho čekal. 

Foto: Alena Zapletalová, hc-olomouc.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz