Po trénincích s nároďákem se mi stýskalo, přiznává Vitásek. Věří, že ho MS v Minsku posune dál

Foto: ČSLH – Aleš Krecl

Ještě v únoru platil ze obránce, kterých je v Tipsport extralize spousta. Ondřej Vitásek se prosadil do základní sestavy Liberce, ale nijak nevyčníval. Mimo jiné stále čeká na první gól vstřelený v nejvyšší soutěži. Pak ale přišel raketový obrat. Chlapík, který 4. října oslaví 24. narozeniny, nastoupil do přípravy národního týmu a trenéry přesvědčil způsobem, který bral dech. Důrazný bek hrál jednoduše a odpovědně, probil se do sestavy pro mistrovství světa, v Minsku pak vynechal jediné utkání.

Vitáskova pohádka nepřinesla medaili, zato uznání i inspiraci pro ty, kteří by ho chtěli následovat. Liberecký zadák má aktuálně na kontě 18 reprezentačních startů, z účastníků prvního letního kempu je v tomto ohledu druhý za Jakubem Krejčíkem. Když urostlý bek mířil do pražského Edenu, cestu velmi dobře znal. Právě stánek Slavie byl totiž svědkem jeho prvního kontaktu s národním týmem.

Ovšem zatímco v dubnu byl tenhle sympaťák zelenáčem, teď může kamarádům s lecčím poradit. "Je fakt, že jsem trochu klidnější. Tehdy jsem moc nevěděl, co čekat, co se bude dít. Teď jsem měl představu, jak  vypadají tréninky. A jak to v nároďáku chodí," vykládá.

Od mistrovství světa utekly víc než dva měsíce, Vitáskovi to však připadá skoro jako včera. "Volno bylo letos krátké. Odpočinul jsem si, proběhla dovolená a pak jsem hned začal s letní přípravou. Musím říci, že to období bylo místy docela hektické, měl jsem nějaké akce a tím pádem trošku pendloval po republice. Ale dobré," usměje se.

V dubnu a květnu byl zvyklý poslouchat pokyny reprezentačních trenérů, s národním týmem strávil dlouhé týdny. "Je pravda, že se mi po kempu pod Vladimírem Růžičkou i zastesklo. Vím, že mi to hodně dalo, společnou práci si nemohu vynachválit," přiznává otevřeně. V dubnu zatnul zuby, moc neřešil, jestli jsou, nebo nejsou šance směrem k mistrovství světa. Ondřej se snažil poctivě odmakat každý trénink. A každý zápas.

Výsledek? Senzační premiéra na velkém turnaji, ve který původně ani nedoufal. "Mistrovství světa mi dalo strašně moc. Hlavně zkušenosti z těžkých zápasů, jako bylo čtvrtfinále nebo třeba zápas o třetí místo se Švédy. Musíte si to prožít, tohle nic nenahradí. Chci to teď zúročit v příští sezoně. Věřím, že mě to všechno posune dál," tvrdí. Až kam? Odvaze se meze nekladou. Další šampionát bude v České republice! "Bylo by to pěkné, ale turnaj je ještě hodně daleko," připomene.

Vitásek si uvědomuje, že v nové sezoně musí především potvrdit výkony. V Liberci bude pod větším tlakem, laťku si pořádně vytáhl nahoru. "Moje role se možná změní, ale hrát dobře musíme všichni. Navíc v týmu máme zkušené beky, jako jsou Honza Výtisk, Petr Gřegořek, Martin Škoula i Lukáš Derner." Bílí tygři si po delší době musejí poradit bez lídra Petra Nedvěda. "Bude chytět, byl to samozřejmě výborný hráč. O tom žádná. Ale máme před sebou přípravná utkání, musíme jít dál," velí.

Sám je odhodlán co nejvíc pomoci. Po úspěšném šampionátu teoreticky mohl Vitásek zajímat zámořské či jiné evropské kluby, ale tvrdí, že povedený turnaj žádné nabídky nepřinesl. "To nevím. Mám smlouvu v Liberci, pro mě bylo hlavní, abych se co nejlépe připravil na novou sezonu," říká. Přispěje k tomu i reprezentační kemp v Edenu. "To určitě. Je nás tu hodně mladých. Sice není žádný zápas, ale tréninky považuju za důležité. Trenéři s námi pracují, my hráči se musíme poznat. Doufám, že uděláme dobrou partu," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz