Pocta pro slovenské legendy: Šatan a Pálffy v Síni slávy IIHF

Foto: Alena Zapletalová

26. května 2019, 13:49

Adam Bagar

(BRATISLAVA, od našeho zpravodaje) V dějišti letošního MS v Bratislavě vstoupili do Síně slávy IIHF dva slovenští hokejisté – bývalí útočníci Miroslav Šatan a Žigmund Pálffy! Společně s nimi také Mike Modano, Jörgen Jönsson, Hayley Wickenheiserová a in memoriam Boris Alexandrov.

Slavnost proběhla v bratislavském hotelu Double Tree by Hilton, tradičně na ni dorazila řada zajímavých hokejových osobností. Nové členy navrhují zástupci jednotlivých federací, poté je schvaluje vedení IIHF. Letos se této pocty dočkali i dva slovenští hráči, kteří dlouhé roky váleli ve slavné NHL a zároveň patřili mezi opory slovenského národního týmu.

Miroslav Šatan, který aktuálně působí jako generální manažer reprezentace, se podílel na zisku všech čtyř slovenských medailí ze seniorských MS. V NHL nastoupil dohromady k 1136 zápasům, zapsal v nich 384 branek a 405 nahrávek. Hrál za Edmonton, Buffalo, New York Islanders, Boston či Pittsburgh, kterému v roce 2009 pomohl k Stanley Cupu.

Foto: Alena Zapletalová

Žigmund Pálffy má na kontě dvě medaile z MS, zlato z Göteborgu a bronz z Helsinek. V NHL hájil barvy Los Angeles a Pittsburghu, celkem v ní odehrál 708 utkání s bilancí 338 gólů a 394 asistencí. Právě vlajkonoš slovenské výpravy z OH 2010 předstoupil na pódium jako první. „Jeden z nejlepších československých hokejistů,“ zaznělo v medailonku.

„Chtěl bych poděkovat agentům, všem spoluhráčům a hlavně rodině, kteří jsou podepsáni pod tím, že se mi splnil dětský sen," prohlásil Palffy ve své řeči. Na rodinu nezapomněl ani Šatan, se kterým to podle vlastních slov jeho žena neměla lehké. Zároveň připomněl velké úspěchy slovenského hokeje z úvodu tohoto milénia, na nichž měl velký podíl.

Foto: Alena Zapletalová

„Pouze šest zemí si rozdělovalo medaile na světových šampionátech, než jsme jim to se Slovenskem rozbili. Nejprve stříbrem, pak dokonce památnou zlatou medailí,“ řekl hrdě Šatan. „My starší hráči, kteří jsme si zažili úspěch, cítíme potřebu pomoci své zemi, aby se vrátila tam, kde byla v našich dobách,“ pokračoval ve svém motivačním monologu. 

Dalším oceněným byl bývalý švédský reprezentant Jörgen Jönsson. „Je to pro mě velká čest být uveden po boku takových hráčů. Jsem pyšný a nabíjí mě to energií. Neumím si představit větší čest, než reprezentovat svoji zemi ve sportu, který miluju,“ uvedl bývalý kapitán nároďáku, který má ve své sbírce dohromady jedenáct medailí z OH a MS.

Foto: Alena Zapletalová

Nepřítomen byl legendární Mike Modano, který dlouhé roky působil v Dallasu, s nímž slavil také zisk Stanley Cupu. „Mike byl pravděpodobně nejlepším hráčem v americké historii,“ zaznělo v medailonku o hvězdném americkém kanonýrovi, jenž se zúčastnil několika MS a OH. V Naganu bral s USA bronz, v Salt Lake City se radoval ze zisku stříbra. 

Na řadu přišla i Kanaďanka Hayley Wickenheiserová, která má na kontě spoustu úspěchů. Získala čtyři zlaté olympijské medaile v řadě, sedmkrát byla mistryní světa. „Strašně si vážím toho, že jsem tady po boku takových hráčů. Zažila jsem si sen, o kterém malá děvčata v Kanadě sní. Reprezentovat naši zemi pro mě byla největší čest,“ líčila.

Foto: Alena Zapletalová

In memoriam byl oceněn Kazach Boris Alexandrov, jenž čtyři roky po olympiádě v Naganu zemřel při autonehodě. Na pódium přišel jeho syn, který v ruštině uvedl, jak je hrdý na to, že otec získal ocenění za celoživotní lásku k hokeji. Richard "Bibi" Torriani Award obdržel Bulhar Konstantin Mihajlov, který v letech 1985 až 2014 startoval na 28 MS.

A Paul Loicq Award pro mimořádný přínos pro hokej a mezinárodní federaci byla udělena in memoriam Jimu Johannsonovi. Bývalý americký hráč a trenér zemřel loni ve věku 53 let, pro cenu si přišla jeho žena s dcerou. „Děkuju všem, kteří pro Jima tolik znamenali. Miloval hokej a všechny jeho aspekty, užíval si hraní i trénování,“ řekla jeho žena.  

Foto: twitter.com/IIHFHockey

Síň slávy IIHF, jež je součástí hokejové Síně slávy v Torontu, byla otevřena v roce 1997. Má 224 členů, mezi nimiž je také devět Slováků a 24 Čechů. Zatím jako poslední z českých hráčů byli přijati před čtyřmi lety během mistrovství světa v Praze brankář Dominik Hašek s útočníkem a současným asistentem reprezentace Robertem Reichlem.

Mezi osobnostmi zastupují český hokej i Vlastimil Bubník, Jaroslav Drobný, Václav Nedomanský, Vladimír Zábrodský, Karel Gut, Jiří Holeček, Jiří Holík, Oldřich Machač, Bohumil Modrý, Milan Nový, František Pospíšil, Vladimír Martinec, Ivan Hlinka, Josef Maleček, František Tikal, Vladimír Bouzek, Josef Černý, Jan Suchý, Luděk Bukač, Miroslav Šubrt, Vladimír Kostka a Quido Adamec.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz