Podlehl jsem Islandu ve všech směrech, přiznává český vyslanec Daniel Kolář

23. prosince 2012, 14:46

Václav Trávníček

Český hokej má své vyslance v mnoha zemích světa. Tou zřejmě nejsevernější je Island. Daniel Kolář (na snímku vpravo) tady působí už šestým rokem. S týmem Skautafélag Reykjavík získal tři tituly mistra země. V sezoně 2009/10, kdy jeho tým skončil v tabulce poslední, se jako obránce stal nejproduktivnějším hráčem základní části. Když se vrátil domů do Tábora, nemohl najít práci. A tak zamířil zpět na ostrov. Jen dres Reykjavíku změnil za Björninn, který letos obhajuje titul a ve kterém díky zvláštním pravidlům hájí barvy dvou celků v jedné soutěži. O tom, že má Daniel Kolář na Islandu výborné jméno, svědčí i skutečnost, že od loňského roku působí i u reprezentačního výběru do 18 let jako asistent kouče. "Doufám, že letos budu působit u stejného týmu, ale už jako hlavní trenér," věří Kolář.

Na Islandu hrajete už šestou sezonu. Co vás vede k tomu, že se tam stále vracíte?
"Po čtyřech odehraných sezonách jsem se v roce 2010 rozhodl vrátit do Čech a začít od nuly budovat nový život. Jenže věci se nevyvíjely podle mých představ a vlastně za patnáct měsíců, co jsem byl doma, jsem nenašel pořádnou práci. Hokej jsem hrál pouze za táborský B-tým a začal jako asistent trenéra u táborského staršího dorostu. Začátkem května 2011 mě kontaktoval kamarád z Reykjavíku, že pro mě má místo na příští sezonu. Chtěl, abych dělal šéftrenéra mládeže a manažera klubu. Tato nabídka se nedala odmítnout, jak z profesního hlediska, tak z hlediska života. Já jsem, dá se říci, podlehl Islandu ve všech směrech."

Jste na Islandu celý rok, nebo se v létě vracíte do Česka?
"Každý rok, co působím na Islandu, se snažím dostat domů na Vánoce a v létě alespoň na měsíc na prázdniny. Vloni jsem byl s přítelkyní v Česku navštívit na Vánoce moje rodiče. Letos v létě jsme byli v Táboře na měsíc. Tyto Vánoce zůstávám na Islandu, jelikož moje přítelkyně je Islanďanka a musíme to střídat."

Dá se už na Islandu hokejem uživit?
"Hokejem se uživit rozhodně nedá. Je to čistě amatérská záležitost. Kluby nemají na to, aby platily cizince. Peníze se dají vydělat trénováním, ale s hraním je to špatné. Něco málo cizincům zaplatí, třeba letenky, byt nebo výstroj, ale to je tak vše. Žádný zlatý důl."

Proč jste vlastně letos změnil dres a odešel do Björninnu?
"To není zrovna lehké vysvětlit. Po sezoně přišlo do klubu úplně nové vedení a já jsem zrovna nebyl nadšený z lidí, se kterými bych musel pracovat. Proto jsem se rozhodl změnit klub. Svého rozhodnutí teď určitě nelituji, myslím, že to byl pro mě krok vpřed. Tuto sezonu si náramně užívám."

[image 276471 right 0]Existuje rivalita mezi mužstvy z Reykjavíku a Akureyri?
"Ani bych neřekl. Samozřejmě některé zápasy jsou vyhecované, ale vše probíhá v míře únosnosti. Řekl bych, že rivalita je tento rok mezi Skautafélagem Reykjavík a Björninnem. Nevím, jestli je to kvůli mně, když hraji letos za Björninn, ale pociťuji to tak, že zápasy mezi námi a Reykjavíkem jsou více vyhecované."

Letos hrají v soutěži i kluby Húnar a Falkar. Odkud jsou tato mužstva?
"Tyto dva týmy jsou B-mužstva každého z klubů v Reykjavíku. Húnar je B-tým Björninnu a Falkar je B-tým Skautafélag Reykjavík. Akureyri má také B-mužstvo - Jotnar."

Jak je možné, že v průběhu sezony hrajete za Björninn i Húnar? Za koho budete hrát v souboji těchto týmů?
"Já jsem hráčem Björninnu, ale pravidla islandské federace umožňují, že šest hráčů z A-týmu, tedy Björninnu, může hrát za B-tým, tedy Húnar. Týmy z jednoho klubu mezi sebou nehrají. Hrály mezi sebou minulou sezonu, ale toto pravidlo bylo zrušeno, protože úroveň utkání byla na bodu mrazu."

Jak jste se dostal k reprezentační osmnáctce?
"Když jsem vloni odlétal zpět na Island, mým cílem bylo dostat alespoň jeden z národních týmů. Jenže jsem přijel dost pozdě a pozice byly už rozděleny. Bylo mi nabídnuto místo asistenta u osmnáctky. Neváhal jsem ani minutu a práci vzal. Doufám, že letos budu působit u stejného týmu, ale už jako hlavní trenér. Tato otázka ještě není vyřešena, ale kouč, který působil u osmnáctky minulé roky, letos s týmem cestovat nemůže, takže teoreticky bych měl šanci dostat já."

Domluvíte se s hráči už islandsky?
"Musím říct, že moje islandština se zlepšuje každým dnem. Už jsem schopen vyřídit v islandštině i jednoduchý telefonát. Naučit se tento jazyk je sice řehole, ale když máte islandskou přítelkyni, nic jiného vám ani nezbývá."

Změnilo se na Islandu něco za roky vašeho působení? Jsou tam ještě vidět stopy pádu bank před pár lety?
"No, toť otázka. Já bych snad ani neřekl, že se něco změnilo. Změna byla znát možná v letech 2008 - 2010, ale od té doby, co jsem se vloni vrátil, je podle mého názoru všechno zase ve starých kolejích. Průmysl se ohromně zvednul, začalo se zase stavět a lidé zase začali utrácet peníze, jak tomu bylo před krizí."

Jak se vyvíjí islandský hokej? Spousta hráčů hraje v Dánsku nebo Švédsku - neklesá úroveň, když nejlepší odcházejí?
"Samozřejmě, že když z každého mužstva odejdou tři nejlepší hráči do zahraničí, úroveň ligy padá. Neřekl bych však, že nějak citelně. Loňská sezona byla opravdu velmi kvalitní, možná nejlepší v historii islandského hokeje. Letos je to trochu horší, ale hokej se za ty roky, co jsem tady, hrozně moc změnil. Všechno je mnohem rychlejší, tvrdší. Hokej na Islandu je na vzestupu a to je velice dobře."

[image 276461 left 0]Letos hraje ligu šest mužstev. Je to tím, že je více hráčů, nebo jich hodně hraje za dva kluby?
"Jak jsem říkal, za každý B-tým může nastoupit šest hráčů z A-mužstva. Jinak za B-týmy hrají většinou junioři a kluci, kteří kvůli pracovní vytíženosti nestíhají trénovat a tak alespoň takto zůstávají v kontaktu s hokejem a přáteli. Systém ligy je letos taky jiný, než u předchozího ročníku. A a B tým ze stejného klubu mezi sebou nehrají a A-mužstva hrají pouze dva zápasy proti B-týmům ostatních klubů. Jeden zápas doma, jeden venku. Jinak B-týmy hrají mezi sebou a budou bojovat o titul stejně tak, jako A-mužstva. Dá se říci, že B-týmy plní úlohu jakési 1. ligy."

Pojďme na chvíli od hokeje. Na Islandu je celá řada nádherných míst. Která z nich byste doporučil turistovi z Čech?
"Ostrov je nádherný a je až neuvěřitelné, co tady příroda dokázala vytvořit. Je tady spousta krásných míst, které by turista měl vidět. Ať už je to zlatý okruh v oblasti Geysiru a Gullfossu nebo nejstarší parlament na světě - Þingvellir. Dále pak na severu ostrova město Akureyri a jezero Mývatn. Samozřejmě koupání v Modré laguně a návštěva Reykjavíku je famózní. No a nezapomeňte ani na ledovcové jezero Jökulsárlón."

Je na Islandu ještě nějaké místo, které byste chtěl vidět stále znovu?
"Určitě jsou místa, která mám rád. Jednou jsem navštívil jezero Mývatn a toto místo mě naprosto uchvátilo, tam bych se příští léto rád podíval znovu. My s přítelkyní rádi kempujeme, což je tady na Islandu naprosto výjimečné. Nemohu se ho nabažit. Takže turistům doporučuji vyrazit na Island se stanem."

Jsou Vánoce na Islandu stejné jako u nás?
"Vánoce jsou úplně stejné, jako v Česku. Stromeček, dárky a tak dále. Akorát štědrovečerní večeře je samozřejmě jiná, než u nás: uzené vepřové maso, karamelové brambory a zelný salát coleslaw. K obědu se zase jí uzený losos a pije horká čokoláda. Musím říci, že kapr je kapr, ale islandská štědrovečerní večeře taky není k zahození. No a na Boží hod se dělá krůta. Přeji všem veselé Vánoce a šťastný Nový rok - gleðileg jól og farsælt komandi ár."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz