Pohádka Švédek skončila debaklem. Kanadské juniorky obhájily zlato

Foto: Andrea Cardin / IIHF

Hokejistky Kanady do osmnácti let obhájily titul světových šampionek. Ve finále mistrovství ve švédském Östersundu nadělily domácím soupeřkám debakl 10:0.

Švédky dosud prožívaly naprosto fantastický turnaj. Nejen že měly skvělé výsledky, zejména skvěle hrály. Všechno nasvědčovalo tomu, že 15. ledna 2023 by se mohla přepisovat historie ženského hokeje, tedy že by mohl jeden ze tří vrcholných turnajů poprvé ovládnout někdo jiný než Kanada nebo Spojené státy.

Kdyby se ještě vypisovaly kurzy, tak ano, na Kanaďanky by byl kurz nižší. Ale ne brutálně. Vždyť Švédky jim pekelně zatopily už v utkání základní skupiny.

Před plným zimákem v Östersundu měly motivaci ještě o to větší.

Jenže... Jejich aura už se rozplynula. Byl z toho výbuch. Krutý, ale stejně nezastínil dosavadní skvělou práci hokejistek Tre Kronor.

Obhájkyně zlatých medailí rozhodly finále už v úvodních dvanácti minutách, kdy nasázely pět gólů a vyhnaly brankářku Frankovou na střídačku. Už takhle rychle stihla završit hattrick Caitlin Kraemerová, která s devíti brankami dotáhla Nelu Lopušanovou na čele tabulky střelkyň.

Od té chvíle se mohlo utkání jen dohrávat.

Kanaďanky nakonec zvítězily 10:0. Kraemerová přidala svou čtvrtou a na turnaji desátou trefu, takže nakonec Lopušanovou předstihla – ovšem jen v počtu gólů, nikoli bodů.

Zámořské hokejistky připomněly finále juniorského šampionátu zpřed pěti let v Dmitrově. Tehdy naděje Švédska rovněž došly do souboje o zlato – byť bez vítězství nad někým ze zámořských favoritů –, a tam schytaly od Američanek debakl 3:9.

Stříbrná medaile tedy dál zůstává nejlepším počinem týmu mimo Kanadu a USA na šampionátech juniorek, dospělých hokejistek i olympijských turnajích.

Javorové listy usedly na trůn podruhé v řadě, se sedmi zlatými medailemi jim ale stále chybí na úhlavního rivala jeden triumf.

Mimochodem: Finále mělo českou stopu v podobě dvou rozhodčích. Jako jedna z hlavních sudích ho odřídila zkušená Zuzana Svobodová, na čáře pak stála mladá naděje Kristýna Hájková, která ještě nedávno oblékala reprezentační dres jako hráčka.

Výsledek finále:

KANADA – ŠVÉDSKO 10:0 (5:0, 3:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 6. Kraemerová (Lawová), 6. Kraemerová (Murphyová), 10. Aubinová (Baxterová, Murphyová), 11. Groberová (Baxterová, Murphyová), 12. Kraemerová (Paisová), 24. Aubinová (Pieckenhagenová), 26. Lunneyová (Grahamová), 29. Alexanderová (Lunneyová), 41. Pieckenhagenová (Hurryová), 50. Kraemerová (Venusiová, Hurryová).
Rozhodčí: Berezowskiová (Kanada), Svobodová – Hájková (obě Česko), Witkowská (Polsko).
Vyloučení: 2:4.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 40:21 (14:3, 14:6, 12:12).
Diváci: 2700.
Nejlepší hráčky: Caitlin Kraemerová – Hilda Svenssonová.
Kanada: Clarková – Groberová, Murphyová, Venusiová, Hurryová, Serdachnyová, Grahamová, Pickeringová – Paisová, Kraemerová, Lawová – Aubinová, Amosová, Baxterová – Caronová, Lunneyová, Alexanderová – Stonehouseová, Laidlawová, Pieckenhagenová – Jacksonová. Trenérka: Kesselová.
Švédsko:
Franková (13. Henrikssonová) – Aleniusová, Jungakerová, Lindebergová, Godingová, Natt Och Dagová, Rauniová, Sohrnerová – Leijonhielmová, Hedqvistová, Hallinová – Markströmová, Svenssonová, Gustafssonová – Utbultová, Anderssonová, Lindellová – Hellmanová, Rehnová, Bergeby Hallbecková – Lindqvistová. Trenér: Karlsson.

Ani v zápase o bronz se evropský tým neradoval. Finky vzdorovaly Američankám o něco lépe, ale rovněž se neprosadily a po gólech pěti různých hráček prohrály 0:5.

Výsledek zápasu o 3. místo:

USA – FINSKO 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 18. Dunneová (Klepingerová, Fanaleová), 35. Taberová (Sccannellová), 37. Distadová (Avarová), 51. Lalondeová (Lindsayová), 58. Fanaleová (Dunneová, Klepingerová).
Rozhodčí: Camaneová (Lotyšsko), Lovensnová (Švédsko) – Krautová, Gotsdinerová (obě USA).
Vyloučení: 2:1.
Bez využití.
Střely na branku: 40:23 (17:3, 10:10, 10:11).
Diváci: 678.
Nejlepší hráčky: Ava Lindsayová – Pauliina Salonenová.
USA:
Bergmannová – Kimová, Hauseová, Jordanová, Klepingerová, Healyová, Mummová, Dwyerová – Digirolamová, Scannellová, McCarthyová – Dunneová, Hallová, Fanaleová – St. Martinová, Lindsayová, Taberová – Lalondeová, Avarová, Comptonová – Distadová. Trenérka: Lachapelleová.
Finsko:
Kuja-Halkolaová – Bergová, Varjonenová, Ojalaová, Tallinenová, Kanervaová, Krooková – Salonenová, Pelkonenová, Keranenová – Schalinová, Vanhanenová, Byskataová – Kariová, Suhonenová, Kokoraová – Kitulaová, Korhonenová, Lappalainenová – Lehmusová. Trenérka: Kuismaová.

Konečné pořadí MS žen U18 2023

1. Kanada
2. Švédsko
3. USA
4. Finsko
5. Česko
6. Slovensko
7. Švýcarsko
8. Japonsko (sestup do divize IA)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz