Pořadatel MS 2021? Přednost má Švýcarsko, tvrdí zkušený lotyšský činovník

Foto: Alena Zapletalová

25. března 2020, 18:49

Václav Jáchim

Když Mezinárodní hokejová federace zrušila s ohledem na pandemii koronaviru letošní mistrovství světa ve Švýcarsku, vyvstaly důležité otazníky směrem do budoucna. Přijde země pod Alpami o turnaj úplně? Nebo je možné šampionát o rok posunout? Příští MS 2021 mají pořádat Bělorusko a Lotyšsko, už dřív o tom rozhodl kongres IIHF.

Potvrzený plán pořádání turnajů platí prozatím do roku 2024. Na jaře 2022 uspořádá šampionát Finsko, v dalším roce Rusko. Na jaře 2024 bude mistrovství světa znovu v Česku. Pro rok 2025 zatím rozhodnutí nepadlo, všeobecně se očekávalo, že letošní kongres potvrdí společnou kandidaturu Švédska a Dánska.

Nevyhnutelná změna letošního organizátora může situaci ovlivnit. A případně i změnit. Záležet bude na letním kongresu, který by se podle vyjádření šéfa světového hokeje Reného Fasela měl uskutečnit ve švýcarském Curychu patrně koncem června, případně v červenci.

Foto: Alena Zapletalová

Nelze vyloučit, že s ohledem na pandemii koronaviru bude Švýcarsku dopřána možnost pořádat turnaj s ročním odkladem, tedy v roce 2021. Plánovaní pořadatelé by pak turnaj hostili s ročním zpožděním, Bělorusové s Lotyši v roce 2022 a Česko v roce 2025.

Situace je natolik výjimečná, že by tenhle scénář mohl přijít na řadu. Mistrovství světa se dosud konalo každým rokem, naposledy akce neproběhla v roce 1946, kdy se svět vzpamatovával z války. Pořadatelé příštího MS z Běloruska a Lotyšska už sice naplno realizují přípravy, podle zkušeného lotyšského činovníka Kirovse Lipmanse by byl ovšem roční odklad akceptovatelný.

„Měli bychom zachovat kontinuitu, kterou IIHF vytvořila, když v minulých letech rozdělila právo hostit mistrovství světa mezi jednotlivé země," řekl pro deník Izvestija bývalý prezident lotyšského hokeje. V Rize má za rok proběhnout jedna skupina šampionátu, druhou a pak také play off by měl hostit běloruský Minsk.

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

„Pokud se bavíme o turnaji v roce 2021, přednost by mělo mít Švýcarsko," řekl Lipmans. „Ostatní země a města mohou šampionáty hostit s ročním zpožděním." Podle jeho slov je tohle řešení pro všechny strany přijatelné. „Myslím si, že například pro Rusko nebude problém, pokud Petrohrad uvidí MS až v roce 2024," doplnil.

V Lotyšsku se na turnaj těší, se Švýcary jsou však solidární. „Jelikož se IIHF rozhodla svěřit turnaj pro příští rok Bělorusku a Lotyšsku, není žádná tragédie, pokud k němu dojde o rok později. V Rize jsme organizovali celý turnaj před 14 lety, Bělorusové ho měli v roce 2014. Tam by měli být rádi, že turnaj mohou mít podruhé v průběhu necelých deseti let. Odložení by ani Bělorusy určitě nepoškodilo," uzavřel Lipmans. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz