Posun v emocích nesl úspěch. Odvetě sedmnáctek vládli Češi

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Po razantním zlepšení výkonu zvládla česká reprezentace do 17 let odvetu ve švýcarském Davosu. Od druhé třetiny dominovala a zvítězila jednoznačně 5:1.

„Vítězství si vážíme, jakákoli výhra v mezinárodním utkání má svoji váhu. Chceme ale zůstat pokorní, protože jako tým se poprvé seznamujeme s galaxií mezinárodního hokeje,“ říká asistent trenéra Václav Eismann.

Pokora je potřeba, zvlášť proto, že Češi v Davosu „pouze“ vyrovnali průběžné skóre na 1:1. V prvním zápase toho moc nenabídli, ale tentokrát už napsali jiný příběh. Sice po devíti minutách opět inkasovali jako první, ale to bylo v celém utkání naposledy. Do kabiny šli za nerozhodného stavu díky brance Adama Csabiho.

„Oproti prvnímu utkání přišel posun hlavně v emocích. Jsou to vstupní krůčky na mezinárodní hokej a hráči zjišťují, že to je opravdu jiná sféra.“

Už tam bylo vidět výrazné zlepšení v defenzivě, která Švýcarům tentokrát nedovolovala obří šance. A od druhé třetiny k tomu Češi přidali potřebnou nadstavbu v útoku.

„Oproti prvnímu utkání přišel posun hlavně v emocích, které do toho mužstvo hlavně po první třetině dalo. Jsou to vstupní krůčky na mezinárodní hokej a hráči zjišťují, že to je opravdu jiná sféra a že s věcmi, které třeba fungují v naší soutěži, tady úspěšní být nemůžeme. Je to proces učení a celý náš tým je na začátku,“ opakuje Eismann.

Mladíkům stačilo zkraje druhé části něco málo přes osm minut, aby se utrhli do vedení 4:1! Pak už emoce hledat nepotřebovali... Trefili se Andrej Fábry, podruhé ve dvou dnech Jan Šprynar a obránce Tomáš Žižka.

„Dostal jsem puk z rohu od Martina Vašíčka a viděl jsem, že bek je nahoře a před brankou je volno. Tak jsem tam jel a bekhendem to dal pod víko,“ popisuje svůj gól Fábry. Sparťanský útočník se přitom dostal na akci z pozice náhradníka a úvodní duel sledoval jen z tribuny.

„Od prvního střídání jsem si to hrozně užíval, hrozně mě to bavilo. Snažil jsem se plnit pokyny trenérů, co nejlíp to šlo. Myslím, že jsme jako tým hráli suprově. Padl tam i ten gól, takže jsem byl hrozně rád,“ usmívá se autor vítězné branky.

„Od prvního střídání jsem si to hrozně užíval. Myslím, že jsme jako tým hráli suprově.“

K jednomu kroku ve zmiňovaném učení udělili trenéři mladíkům impuls už na dopoledním rozbruslení. Důrazně je upozorňovali, že musí odhodit strach a chodit před branku i do soubojů, kde to bolí. Češi se v tom skutečně zlepšili.

Nejen Fábryho gól, který svědčil spíš o chytrosti, budiž důkazem. „Určitě to tak bylo. V prvním zápase kluci nehráli moc tvrdě, ale tentokrát jsme na ně vlítli a snažili se hrát, co nejtvrději to šlo,“ pokyvuje český útočník.

„Bez kvalitní defenzivy a věcí, jako je zastavování soupeře osobním soubojem, tady nemáme šanci. Mužstvo jsme chtěli trošku probudit, protože zatím jsme měli pocit, že ne všichni si uvědomují reálnou prestiž mezinárodního zápasu,“ líčí Eismann dojmy realizačního štábu.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Juniorský hokej (@juniorskyhokej)

Česká reprezentace nakonec vyhrála 5:1 – dlouhou power-play soupeře, která byla ještě dvě minuty zesílená, totiž potrestal Kevin Coufal. Povedeným výkonem přispěl k vítězství také debutující brankář Michael Hrabal, jenž svými zákroky dodával mužstvu jistotu.

Dobrou zprávou je, že tentokrát toho ve hře ukázaly víc všechny formace. Střelecky se prosadily tři. „Personalita týmu je pro nás vzhledem k loňské sezoně velkou neznámou, takže hledáme hráče, kteří mají potenciál uspět v mezinárodním hokeji. Proto jsme se snažili ice time rozprostřít na větší počet hráčů,“ vysvětluje asistent hlavního kouče Vlacha.

Současně kvituje i úspěšná oslabení – Češi ubránili všech sedm. „Přineslo to ovoce i v tom, že ačkoli jsme měli spoustu oslabení, tak hráči, kteří na ně dostali důvěru, je zvládli velmi dobře.“

Další aspekty výkonu už znamenají běh na dlouhou trať a souvisí s nedostatky celého českého hokeje. „Je potřeba formovat osobní dovednostní výbavu hráčů, protože nám tady chybí věci, jako je vybruslená klička, pokrytí kotouče nebo zrychlování situací po forhendu. Naše hra hlavně v prvním zápase byla v některých momentech pomalá. Musíme to na hráče přenést v co nejrychlejší době,“ uvědomuje si Eismann zásadní bolest. „Prioritou je, aby hráči byli pokorní a ochotní naslouchat,“ doplňuje.

Teď mají hokejisté české sedmnáctky jediný cíl, a tím je úspěch ve třetím souboji. Nutně musí ukázat, že úvodní výkon byl z jejich strany spíš jakýmsi zatměním, a že hokej prostě umí hrát (mnohem) líp.

„Určitě to bude těžký zápas, protože oba dva týmy už budou unavené. Myslím, že můžeme očekávat hodně fyzickou hru. Ale když budeme hrát jako dneska, tak to zvládneme,“ věří Andrej Fábry.

ŠVÝCARSKO – ČESKO 1:5 (1:1, 0:3, 0:1)

Branky a nahrávky: 10. Schneller (Wagner, Froidevaux) – 16. Csabi (Coufal), 21. Fábry (Vašíček), 26. Šprynar (Holčák, Štancl), 29. Žižka (Štancl), 59. Coufal (Adámek, Dvořák).
Rozhodčí: Hürlimann, Fluri – Duarte, Stalder.
Vyloučení: 2:7.
Bez využití.
Diváci: 73.
Švýcarsko: Huet – Schneller, Niedermann, Palmisano, Hebeisen, Lichtensteiger, Müller, Wegmüller – Zehnder, Embacher, Lindemann – Wagner, Froidevaux, Braillard – Diethelm, S. Meier, R. Meier – Pauli, Graf, Zürcher. Trenér: Schöb.
Česko: Hrabal – Husinecký, Matějíček, Dvořák, Žižka, Port, Lučan, Dominik Badinka – Štancl, Holčák, Šprynar – Albrecht, Vašíček, Fábry – Sláma, Felcman, Židlický – Csabi, Adámek, Coufal – Peš. Trenér: Vlach.

Poslední zápas v Davosu

Čtvrtek 29. července:
14:00 Švýcarsko – Česko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz