Potlesk pro Ondruška, odvolal faul! Nebylo o čem přemýšlet, řekl o svém gestu

Foto: Michaela Martinátová, hc-olomouc.cz

30. října 2017, 9:25

David Jahoda

Takových gest není mnoho, proto nikdy neomrzí! Obránce Olomouce Jiří Ondrušek se po zásluze dočkal v zápase proti Litvínovu potlesku. Na začátku třetí části mohl jeho tým za nepříznivého stavu 0:3 zahrávat přesilovou hru, rozhodčí se však upískli. Chtěli vylučovat kapitána Vervy Michal Trávníčka za nebezpečnou hru vysokou holí, Ondrušek ale věděl, že ho zasáhl puk, ne soupeřova hokejka. „Nebyl tam ani náznak, že bych dostal hokejkou. Nebylo nad čím přemýšlet,“ vysvětlil zadák Hanáků.

Krátce po buly v páté minutě třetí třetiny vyletěl kotouč do vzduchu a brnkl Jiřímu Ondruškovi o plexisklo na přilbě. Olomoucký bek pochopitelně reagoval a hlavou reflexivně cukl. A vzhledem k tomu, že byl v klinči s litvínovským kapitánem Michalem Trávníčkem, rázem se zdálo, že se jednalo o faul vysokou holí. Tak se celá situace jevila i hlavnímu sudímu Tomáši Horákovi. 

Gesto fair play. Ondrušek odvolal (ne)faul Trávníčka

„Bouchl mě puk do plexiskla, rozhodčí si myslel, že to byla vysoká hůl. V první moment jsem si myslel, že chce vylučovat mě, protože protihráč mi spadl pod nohy. Bál jsem se, že mi píská podražení. Když jsem ale viděl, že píská vysokou hůl, tak jsem řekl, že jsem dostal pukem,“ vysvětlil Ondrušek inkriminovaný moment. 

Avizované vyloučení se nepozdávalo ani „provinilému“ soupeři. „Trávníček za mnou přijel a řekl, že mě hokejkou nebouchl. Proto mi bylo jasné, že to bylo pukem,“ doplnil Ondrušek, který ani na chvíli nemyslel na to, že by se zachoval jinak než v duchu fair play. „Nebyl tam ani náznak, že bych dostal hokejkou. Nebylo nad čím přemýšlet,“ uvedl Ondrušek. Ocenil to celý stadion i samotný Michal Trávníček. „Jo, poplácal mě,“ řekla stálice Mory.

0:3 po 11 minutách! Jen jsme se po sobě dívali, hlesl Vyrůbalík

Ondruškovo fair play ale bylo jen jedním z mála světlých bodů olomouckých hokejistů proti Litvínovu. Stejně tak, jako byl přes den obrovský vítr venku, byl v úvodu utkání i v obraně Kohoutů. Verva ve třetí minutě dvěma slepenými góly během 26 vteřin odvála olomoucké ambice na čtvrté domácí vítězství v řadě někam do dáli. Když v 11. minutě zásluhou Ondřeje Jurčíka odskočili už na 3:0, putoval vůbec poprvé v sezoně z branky Branislav Konrád.

I když Hanáci měli po děsivém začátku téměř dalších padesát minut na to se zápasem něco udělat, Litvínovští si už tři body pohlídali. A kapitán Olomouce Martin Vyrůbalík byl po utkání dost nahněvaný. „Takhle doma prostě nemůžeme začít, tři góly jsou strašně moc, těžko se to dotahuje. Litvínov je teď v pohodě, hráli potom dobře dozadu. Ale to nás neomlouvá. Takový začátek se prostě nesmí stát, to je špatně,“ zuřil Vyrůbalík.

Trefil mě puk, ne hokejka, řekl k odvolání soupeřova faulu Ondrušek

V případě Hanáků se už několikrát ukázalo, že jim sebevědomí naroste, když vstřelí první branku. Po děsivém úvodu, který jim připravil Litvínov, ale byli jako opaření. „Dívali jsme se po sobě, co se děje. Pak jsme hráli sice dalších padesát minut, ale do dobře zorganizované obrany a obětavě hrajícímu soupeři. Bylo to potom těžké,“ ocenil Vyrůbalík tým soupeře, který se z posledního místa rázem vyhoupl na jedenáctou příčku.

Šestatřicetiletý bek si nebyl úvod zápasu schopný vysvětlit. „Nevím. Vůbec nechápu, proč jsme začali takhle laxně,“ kroutil hlavou. „Nebyli jsme důslední vůbec v ničem. A když pak soupeř vede o tři góly, nějakým způsobem si to hlídá, zvlášť když hraje venku. Doma se můžete uspokojit, ale venku spíš ne. Litvínov věděl, s čím sem přijel, a to dodržoval až do konce zápasu,“ hodnotil utkání bývalý hráč Skalice či Komety Brno.

„Takhle doma prostě nemůžeme začít, tři góly jsou strašně moc, těžko se to dotahuje.“

Olomouc udeřila až příliš pozdě. V 59. minutě sebral Michaelu Petráskovi čtvrté čisté konto v sezoně Petr Strapáč, na výsledku to ale nic neměnilo. Vyrůbalíka tak mohlo těšit alespoň to, že jeho tým za nepříznivého stavu nic nezabalil. „Pozitivní bylo, že jsme to nevzdali, chtěli jsme bojovat. Měli jsme spoustu šancí, byla tam i nějaká tyčka. Myslím si ale, že jsme to štěstí v první polovině úvodní třetiny urazili,“ uzavřel.

Sestřih utkání HC Olomouc – HC VERVA Litvínov 1:3

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz