Potrápí po USA i Česko? Tohle je TOP 5 osobností Rakouska

Foto: iihf.com

17. května 2022, 7:50

David Schlegel

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Rakousko v minulých dvou letech na světovém šampionátu nehrálo, protože Divize 1 mistrovství světa se z důvodu covidové pauzy neuskutečnila. Pojďme si představit pětici největších opor týmu, který se v úterý střetne s Českou republikou.

Peter Schneider (Ú, 31 let)

Letošní sezona: EC Salzburg (ICEHL), 57 zápasů, 32+32

Schneider studoval na gymnáziu ve Znojmě, hrál i za českobudějovické mládežnické týmy a Tipsport extraligu za Kometu Brno. Mluví plynně česky. V uplynulé sezoně získal rakouský titul se Salcburkem a byl nejproduktivnějším hráčem a nejlepším střelcem nejen Salcburku, ale i celé ligy.

Schneider je rozeným střelcem a poté, co se zranil v posledním přípravném zápase s Německem Dominic Zwerger, je klíčovým střelcem rakouského národního týmu. Trefil se i v prvním zápase mistrovství proti Švédsku. „Náš asistent Arno del Curto mě prosil, abych střílel ze všech pozic, tak jsem se mu snažil vyhovět,” říkal po zápase.

Thomas Raffl (Ú, 35 let)

Letošní sezona: EC Salzburg (ICEHL), 50 zápasů, 21+25

Kapitán mistrovského Salcburku i národního týmu je lídrem a nejdůležitějším článkem mužstva. Obrovský bojovník a srdcař se nikdy nevzdává, umí rozdat i přijmout rány a vyburcovat tým v důležitých chvílích. Starší bratr Michaela, který válí za Dallas Stars, se také snažil probít do nejlepší ligy světa. Rok hrál AHL, ale nakonec zakotvil v Evropě.

Foto: iihf.com

Marco Kasper (Ú, 18 let)

Letošní sezona: Rögle BK (SWE), 59 zápasů, 10+7

Ve věku 18 let a jednoho měsíce je nejmladším reprezentantem Rakouska na mistrovství světa od dob Olivera Setzingera, který debutoval na MS před jednadvaceti lety. Letos by měl být draftován v prvním kole a měl by se stát po Vankovi, Grabnerovi a Rossim teprve čtvrtým Rakušanem v historii, kterému se to podařilo.

V této sezoně nastupoval ve švédském Rögle, se kterým dobyl titul v Champions Hockey League. Do sestavy svého týmu se nedostal pouze ve finále této soutěže, ale ve svém věku dokazoval celou sezonu, že je mimořádným talentem. V play off dal tři branky a na další tři přihrál. V Rögle hraje centra, v rakouském národním týmu hraje nicméně na pravém křídle. Je synem bývalého reprezentačního obránce Petera Kaspera. Další zástupce rakouské nastupující generace Rossi na šampionátu chybí kvůli zranění.

Bernhard Starkbaum (B, 36 let)

Letošní sezona: Vienna Capitals (ICEHL), 32 zápasů, 2,34 G/Z, 92,8 %

Po sestupu Rakouska z elitní skupiny mistrovství světa v roce 2019 prohlásil trenér Roger Bader, že rozdíl mezi Rakouskem a týmy, které se zachránily, byl v brankáři. V rakouské nejvyšší soutěži chytají převážně zahraniční gólmani. Celá trojice rakouských brankářů na mistrovství světa odchytala v nejvyšší soutěži za celou sezonu v základní části pouhých 64 zápasů, přičemž Starkbaum s Kickertem oba chytají za jeden tým - Vienna Capitals.

V klíčových zápasech Rakouska na šampionátu by měl chytat Starkbaum, který v lize pětkrát vychytal nulu a dvě čisté konta si připsal i v přípravných zápasech reprezentace před šampionátem.

Dominique Heinrich (O, 31 let)

Letošní sezona: EC Salzburg (ICEHL), 47 zápasů, 2+23

Rakousko v uplynulých dvou sezonách vůbec světový šampionát nehrálo a Heinrich je jediným obráncem, který ze současného reprezentačního mužstva Rakouska dříve na šampionátu startoval. Na soupisku ještě může být zapsán zatím zraněný obránce Unterweger, který také v minulosti na šampionátech reprezentoval. V každém případě je Heinrich jasným lídrem zadních řad, i když ještě do juniorského věku tento 172 centimetrů vysoký bek hrával v útoku.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz