Potřebujeme, aby z toho kluci nebyli vyjukaní, říká před olomouckým návratem mezi elitu Jiří Dopita

Foto: hc-olomouc.cz

1. září 2014, 11:20

Václav Jáchim

V sobotu se většina olympijských vítězů a mistrů světa z let 1999 - 2001 představila na ledě při Zlatém utkání, někteří šampióni ale přihlíželi ze střídačky. Vladimír Růžička dopředu potvrdil, že už zápasy nehraje, Jiří Dopita nechtěl pokoušet zdravotní problémy. "Nemám v pořádku koleno, proto jsem na led nešel," vysvětluje. Zatímco jiné osobnosti českého hokeje ještě stále krouží mezi mantinely vrcholných soutěží, urostlý bard ze Šumperka začne druhou sezonu coby kouč. Majitel olomouckého klubu dohlíží na svěřence z pozici asistenta Petra Fialy.

Hanáci si na jaře splnili sen, v baráži vydřeli nečekaný postup na úkor zkušenějších týmů Kladna či Chomutova. Dopita v olomouckém týmu ještě nedávno hrál (viz. snímek), jakmile se postavil na střídačku, přišel velký úspěch. Klub, jemuž na jaře 1994 pomohl k domácímu titulu, se znovu poměří s tuzemskou elitou!

Dopita a spol. stojí v tomto ohledu nohama pevně na zemi. Žádné přehnané cíle, ani zbytečné řeči. Extraligový nováček půjde do soutěže s pokorou. "Uvidíme, jak to bude vypadat. Máme z toho trošičku obavy, ale kluci si to vybojovali. Řada z nich teď bude v nejvyšší soutěži. Je to sport. Každopádně budeme bojovat!  Důležité především je, aby hráči nechali na ledě všechno," konstatuje.

Sám nasbíral hromadu úspěchů. Dopita vyhrál olympiádu a třikrát mistrovství světa. Okusil NHL v Edmontonu či Philadelphii, po olomouckém triumfu získal další domácí primáty s neporazitelnou vsetínskou dynastií. Kdyby tak někdo našel způsob, jak všechny jeho schopnosti a zkušenosti předat těm mladším. Ale s něčím podobným se musel před lety popasovat v Kometě třeba Vlastimil Bubník, odlišnosti v kvalitě vlastní a svěřenců poznali všichni skvělí hráči, z nichž se posléze stali jejich podřízení.

Dopita k věci přistupuje racionálně. "Hlavně si říkám, aby z toho kluci nebyli vyjukaní - jako třeba v přípravě s Kometou. Bylo vidět, že tehdy byli zbytečně ustrašení. Potřebujeme, aby byli schopni podat, na co jsme zvyklí. Aby dokázali udržet lidi na zimáku. Těch věcí je víc, hlavně to však chce maximální bojovnost," povídá.

Loňský kádr se až tak nezměnil. Dorazilo několik ostřílených posil - například obránce Skrbek, gólman Trvaj. A také Pavel Patera, jenž s Dopitou patřil do zlaté české generace. Změnil se teď vztah dvou letitých kamarádů? "To se zeptejte spíš Pavla. Já myslím, že nijak. Samozřejmě - jsem trenér a on hráč. Ovšem musím říci, že neděláme rozdíl, jestli jde o Pavla nebo o někoho jiného. Snažíme se přistupovat ke všem klukům stejně," reaguje.

Přestup elitního útočníka se narodil s ohledem na aktuální vývoj. "U Pavla Patery to bylo postavené tak, zda bude mít zájem Kladno. Jelikož nemělo, tak jsme se domluvili," hlásí. Olomoucký tým teď pomalu finišuje s dlouhou přípravou. A nejen v případě Dopity stoupá očekávání. Nicméně s možnou nervozitou na olympijského vítěze nechoďte. "Nervózní nejsem, spíš se těším," povídá.

Z pozice kouče bude moci ovlivnit jen určité věci. Když hrával, bylo to jiné. "Jako trenér začínám druhou sezonu, nějakým způsobem si na to zvykám. Ze střídačky můžeme kluky povzbudit, pokusit se dostat z nich to, co máme natrénované. Tam je základní otázka, jestli se kluci snaží prodat, co umí," upozorňuje. Nováček nejvyšší soutěže by se rád zahnízdil na delší dobu, ovšem podrobné plány tohoto typu nyní z Dopity nedostanete. "Nebudu vůbec spekulovat. Chceme odehrát dobrou sezonu - a to je celé," řekne jasně.

Hokej se v hanácké metropoli letos stane číslem jedna. Tamní fanoušci klub hojně podporovali už v první lize a pak v baráži, teď jsou natěšení na Tipsport extraligu. Konkurence ve městě navíc klesla, tamní fotbalový klub totiž v červnu nečekaně sestoupil. "K olomouckému fotbalu se nechci vyjadřovat. Spadli, my jim to pochopitelně nepřáli. Ale myslím, že lidi by na nás od začátku chodili, i kdyby olomoucký fotbal zůstal v nejvyšší soutěži," reaguje.

Téma úspěchu hokejové Olomouce bylo žhavé i během setkání olympijských vítězů a mistrů světa v Jihlavě, při příležitosti deseti let od tragického úmrtí Ivana Hlinky. "Někteří kluci přišli a gratulovali k našemu postupu. Ne že bych na to čekal, to samozřejmě vůbec. Ale něco proběhlo," zmiňuje. Dopita mohl využít akci svým způsobem i k tomu, aby přivedl případně další posily. Nejen Pavla Pateru. "Místo bychom už nejspíš neměli, i když pro některé asi jo," směje se. "Na některé hráče bohužel nejsou peníze," uzavírá z vesela.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz