Power Rankings: Liberec vede. Skokany jsou Brno a Olomouc

Foto: Roman Kantor, hc-kometa.cz

Máme za sebou trochu delší pauzu od posledního dílu – bez dne přesně měsíc – a do konce základní části extraligy zbývá pouhé jedno kolo. Pojďme se tak naposledy podívat na Power Rankings, tedy průběžně aktualizovaný žebříček extraligových týmů.

V prvním díle jsme brali v potaz formu týmů od Nového roku, ve druhém díle jsme se zaměřili na předchozích čtrnáct dní, dnes bude pro naše závěry klíčový poslední měsíc od 6. února včetně.

Při posuzování pořadí vycházíme především ze základních statistik (výhry, prohry, body, skóre), ale do úvahy bereme také ty pokročilé (Corsi, Fenwick). Rovněž je potřeba dodat, že do pořadí se promítá rozpoložení v tabulce, takže pokud bude mít poslední tým v daném období nejvíce bodů, negarantuje mu to první místo.

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

1) Liberec (předchozí umístění: 1. místo), 5 výher, 4 prohry (jedna v prodloužení), 16 bodů, skóre 28:21

Na prvním místě stále zůstává Liberec, byť se mu v posledních dvou týdnech nijak zázračně nedařilo. Statisticky si nijak extrémně nepohoršil, z devíti zápasů pětkrát vyhrál, včetně klíčových zápasů proti Třinci, Kometě a Hradci Králové. K zisku Prezidentského poháru stačí Bílím Tygrům remíza na Spartě.

2) Třinec (2.), 6 výher, 3 prohry, 18 bodů, skóre 25:20

O druhém místě není pochyb, však Třinec po úvodních třech porážkách vyhrál následujících šest zápasů a stále drží teoretickou šanci na první místo. Statisticky není příliš co vytýkat, hlavním tahounem týmů byl s devíti body v devíti zápasech Martin Růžička.

3) Plzeň (3.), 6 výher, 4 prohry (jedna na nájezdy), 19 bodů, skóre 38:26

Ani u Plzně se nedá o třetí pozici hádat, někdo by naopak mohl Škodovku řadit i výše. 19 bodů je třetím nejlepším výsledkem (i když mají Západočeši o jeden odehraný zápas více než většina týmů), 38 gólů pak tabulce jednoznačně vévodí. Svěřenci Ladislava Čiháka řádili i statisticky – 55,91% Corsi i 59,76% poměr střeleckých pokusů ze slotu suverénně vedou celou extraligu. Kanadské bodování pak ovládli Milan Gulaš (8+6) s Janem Kovářem (1+10).

4) Brno (6.), 7 výher (dvě po prodloužení), 2 prohry, 20 bodů, skóre 24:15

První změna v našem žebříčku se děje u týmu, který v obou předchozích dílech skončil na šestém místě. Obhájci titulu se ovšem rozjeli a podruhé v řadě půjdou do vyřazovacích bojů z pátého fleku. Kometa vyhrála pětkrát v řadě, v posledním měsíci si navíc poradila jak s Libercem, tak Třincem. Z pohledu statistik je potřeba si trochu dávat pozor – Brno má 49,58% Corsi – a 104% součet úspěšností (94,59 % a 9,41 %) indikuje, že se štěstím zatím mohli na jihu Moravy počítat.

5) Hradec Králové (4.), 5 výher, 4 prohry (dvě po nájezdech), 17 bodů, skóre 26:17

Hradec Králové pokračuje ve svém sešupu, tentokrát ale spadl jen o jedno místo na pátou pozici. V minulých devíti utkáních sice pětkrát zvítězil, ale prohrál všechny čtyři poslední zápasy. V konečné tabulce už ale Mountfield nemůže skončit hůře než čtvrtý. Podíváme-li se na čísla, zjistíme, že v Hradci se musí obávat vysokého součtu úspěšností (105,71 %), byť 6,67% úspěšnost střelby z posledních čtyř utkání už sráží tým dolů nyní. Bude zajímavé sledovat hru svěřenců Tomáše Martince v posledním zápase základní části na ledě posledních Pardubic.

6) Olomouc (8.), 7 výher (jedna po prodloužení), 2 prohry (jedna po prodloužení), 21 bodů, skóre 22:15

Tak konečně, říkají si fanoušci Mory. Olomouc opanovala poslední měsíc s 21 body v devíti zápasech a sedmi výhrami za sebou. Díky tomu si zajistila účast ve čtvrtfinále, do něhož půjde ze šestého místa. Stejné umístění vyfasovali Hanáci také v našem žebříčku. Co říkají statistiky? Střelecké pokusy ze slotu i střely na branku má Olomouc poměrně solidní, leč vysokou 96,58% úspěšnost zákroků (nejvyšší v extralize) v posledním měsíci pravděpodobně neudrží. Na druhou stranu nemá příliš štěstí ve střelbě – 6,53% úspěšnost byla druhou nejhorší.

7) Mladá Boleslav (7.), 5 výher (jedna po prodloužení, jedna po nájezdech), 4 prohry, 13 bodů, skóre 19:18

Na svém zůstává Mladá Boleslav, která stále ještě bojuje o lepší pozici pro předkolo. 55,87% Corsi vypadá slibně (druhé nejlepší), 48,09% poměr střeleckých pokusů ze slotu už ovšem ne. Úspěšnosti se pohybují okolo magické stovky, i když se 6,02% úspěšností střelby nemůžou být v Bruslařském klubu spokojeni. 7,05% úspěšnost za celou sezonu ukazuje, že v Boleslavi by potřebovali být střelecky efektivnější.

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

8) Vítkovice (5.), 3 výhry (jedna po nájezdech), 5 proher, 8 bodů, skóre 25:25

Podruhé v řadě klesají naším žebříčkem hokejisté Vítkovic, tentokrát z pátého na osmé místo. Na vině jsou samozřejmě nepříliš pozitivní výsledky – vždyť Moravané prohráli pět z osmi utkání a dvě ze svých třech výher zaznamenali proti Chomutovu a Pardubicím. Pozitivně nevidí výsledky svěřenců Jakuba Petra ani čísla. 46,53% Corsi, 44,07% poměr střeleckých pokusů ze slotu a 48,52% poměr střel na brankou ukazují v kombinaci s vysokou 10,56% úspěšností střelby, že Vítkovice mají na čem pracovat.

9) Zlín (11.), 6 výher, 3 prohry, 18 bodů, skóre 27:26

Na devátou pozici se vrací hokejisté Zlína, kteří sice prohráli poslední dva zápasy, ale v předchozích sedmi střetnutích šestkrát zvítězili a zajistili si ze třech týmů bojujících o předkolo nejlepší pozici. V pátek jim stačí bez ohledu na ostatní zápasy uhrát proti Kometě jediný bod. Statisticky forma Beranů odpovídá, lví podíl na výsledcích má útočník Tomáš Fořt, autor devíti bodů v posledních devíti týmových zápasech.

10) Sparta (9.), 4 výhry (jedna po prodloužení, jedna po nájezdech), 6 proher, 10 bodů, skóre 24:33

Bylo to těžké rozhodování, ale nakonec jsme na 10. místo zařadili Spartu. Ta neprožila zrovna ideální období – prohrála šest z deseti utkání –, ale Litvínov ve vzájemném utkání porazila a stále na něj má v tabulce dvoubodový náskok. Poslední zápas odehraje proti prvnímu Liberci, k definitivní jistotě postupu stačí Pražanům uhrát bod. Řečí čísel se svěřenci Uweho Kruppa pohybovali někde okolo průměru, někdo by naopak mohl namítat, že jim štěstěna příliš do karet nehrála (96,82% součet úspěšností).

11) Litvínov (10.), 4 výhry (dvě po prodloužení), 5 proher, 10 bodů, skóre 29:34

Zpět na 11. místo se vrací Litvínov, který urval z devíti utkání čtyři výhry, z toho dvě v prodloužení. Verva si připsala cenné skalpy Plzně a Liberce, postup do předkola ovšem nemá ve svých rukou a kromě tříbodového vítězství proti Vítkovicím potřebuje porážku Sparty v základní hrací době anebo jakoukoliv porážku Zlína. Klíčovými hráči v posledním měsíci byli obránce Marek Trončinský (2+8) a Lukáš Kašpar (5+5).

12) Karlovy Vary (13.), 2 výhry (jedna po prodloužení), 8 proher (dvě po prodloužení, jedna po nájezdech), 8 bodů, skóre 21:33

Karlovým Varům se nedařilo. S osmi body se dělily s Vítkovicemi o pozici druhého nejhoršího klubu za poslední čtyři týdny, poslední dva zápasy s Chomutovem a Pardubicem však vyhrály a také díky šestibodovému náskoku na Piráty se posunuly na 12. místo. Jinak by ale mohly být ještě níže – dokazují to 40,33% Corsi, 33,44% poměr střeleckých pokusů ze slotu i 40,18% poměr střel na branku (vše nejhorší v extralize). S úspěšnostmi přitom problém není (99,38 %).

13) Chomutov (13.), 3 výhry (jedna po nájezdech), 6 proher (dvě po prodloužení), 10 bodů, skóre 19:29

Deset bodů se podařilo v devíti utkáních zaznamenat hráčům Chomutova, i když poslední čtyři utkání prohráli. Statistiky nestojí příliš za řeč – hůře jsou na tom většinou jen Vary nebo Pardubice.

14) Pardubice (14.), 1 výhra, 8 proher (jedna po prodloužení), 4 body, skóre 18:36

Poslední stálice v Power Rankings – totiž hokejisté Pardubic – jsou opět na 14. místě. Zaznamenali také nejméně bodů ze všech týmů (4) a prohráli posledních osm zápasů. Většina statistik kromě střeleckých pokusů ze slotu (50,2 %) řadí Dynamo na úplný chvost. Jeden by se sice mohl hádat, že 94,55% součet úspěšností (7,45 % a 87,1 %) týmu příliš štěstí nedodává, vzhledem k celosezonnímu součtu 95,74 % (6,36 % a 89,38 %) jde ale o lichý argument.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz