Překvapení ve Washingtonu: Ovečkin a spol. jdou do play off s českým brankářem

Foto: stories.hersheypa.com

1. srpna 2020, 16:39

Jan Pikous

Jasnou jedničkou Capitals je Braden Holtby, to platí už dlouhá léta a není tom co měnit. Talentovaný gólman byl jedním z hlavních hrdinů washingtonského tažení za pohárem v roce 2018 a na jeho neotřesitelném postavení maskovaného muže číslo jedna se od té doby pranic nezměnilo.

Před začátkem play off musel ovšem klub z hlavního města Spojených států řešit otázku jeho náhradníka. Nadějný Rus Ilja Samsonov je totiž ze hry kvůli zranění. Trenéři tak museli volit z dua Pheonix Copley – Vítek Vaněček. K radosti tuzemských fanoušků pak volba překvapivě padla právě na Čecha.

Proč překvapivě? Vaněček dosud v nejlepší lize světa neodchytal jediný zápas, proti týmům NHL se zatím představil pouze v přípravě. Naopak Copley už má na svém kontě devětadvacet duelů. Trenér Reirden si přesto jako dvojku do bojů o pohár vybral nezkušeného rodáka z Havlíčkova Brodu. 

Foto: Markéta Křížová

Nedostatek zkušeností ale kouč Capitals jako problém nevidí. Vaněček je podle něj z tréninků prověřen víc než dost. „Naši kluci jsou velmi soutěživí, chtějí dát gól z každé střely. Je zvyklý, prověřují ho takhle každý den,” líčil Reirden, proč Vaněčkovi do play off věří.

Coby nová Holtbyho náhrada už český brankář dostal šanci v přípravném zápase proti Carolině, kde odchytal závěrečnou třetinu. A vedl si více než dobře – pustil jediný gól, mnoho puků pokryl a v brankovišti působil jistě. 

„Byl to od něj hodně dobrý výkon,” chválil washingtonský šéf lavičky po utkání svého svěřence. Vaněček ukázal, že pokud by Holtby nebyl fit, je připraven naskočit.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz