Premiéra Říhovi nevyšla, české oslavy před skvělou kulisou pokazili Švédové

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

8. listopadu 2018, 20:39

Adam Bagar

Premiéra Miloše Říhy na střídačce, zároveň i nových dresů, vrchol oslav 110. narozenin českého hokeje. Byl to večer nabitý událostmi. Chybělo tomu jen jediné, ale podstatné – vítězství! Národní tým vstoupil do finské Karjaly porážkou, před holešovickým kotlem 9 723 fanoušků padl se Švédskem 2:3.

Zápasu, který byl vyvrcholením oslav 110. narozenin českého hokeje, předcházel slavnostní ceremoniál. O čestné buly se za velkého aplausu zaplněné Tipsport Arény postarali prezident IIHF René Fasel a legendární útočník Jaromír Jágr, v hledišti nechyběli ani členové Síně slávy českého hokeje, někdejší ruský brankář Vladislav Treťjak a další osobnosti.

Ti všichni sledovali opatrný, ale zároveň svižný začátek. Miloš Říha při svém debutu na české střídačce vsadil na kompletní čtyři formace, za kapitána zvolil Jakuba Nakládala, premiéru prožil Patrik Zdráhal, odpočívat nechal Jana Štencla, Radima Zohornu a Radovana Pavlíka a mezi tyče postavil Jakuba Kováře, který chtěl potvrdit formu z KHL.

Právě český gólman inkasoval jako první. Češi propadli, Emil Larsson posunul puk na Jakoba Lilju a ten z první nechytatelně k tyči otevřel skóre – 0:1. Říhova parta ale dokázala bleskově reagovat. Už za 121 sekund pálil Kubalík, ten trefil Petra Zámorského, od nějž kotouč přeloboval švédského gólmana a v Holešovicích se poprvé „zbláznilo páže“ – 1:1.

Sestřih utkání Česko – Švédsko v Holešovicích


K vidění byl rychlý, vyrovnaný hokej, skóre se znovu měnilo až takřka v polovině zápasu, kdy to tři korunky sehrály po buly výborně. Wikstrand nabil Bengtssonovi, jehož projektil ještě protečoval za bezmocného Kováře Nick Sörensen – 1:2. Zanedlouho mohlo být po Zohornově vyloučení ještě hůře, Brodin ale trefil v dobré pozici jen připraveného gólmana.

Národní tým byl v lehkém útlumu, čehož dokázali Seveřané využít. Nygard obral o kotouč Červeného, našel volného Jonathana Davidssona a ten i s pomocí tyče potřetí rozvlnil českou síť – 1:3. V čase 34:36 už to zase vypadalo s českým týmem veseleji. Sekáč za bránou míchal s pukem, až vymyslel nahrávku na Jana Koláře, jenž našel u tyče skulinu – 2:3.

Horší jsme nebyli, hodnotí porážku Jiří Sekáč


Češi se ve třetím dějství tlačili za vyrovnáním, Tomášek jen těsně minul horní tyč, nepomohly jim v závěru ani dvě po sobě jdoucí přesilovky. Švédové byli v těchto momentech pod tlakem, ale Lars Johansson už svou branku uhájil. Premiéra pod novými kouči a v dresech se lví hlavou reprezentantům přes nadějný výkon nevyšla, Švédsku těsně podlehli.

Ve druhém zápase úvodního hracího dne si Rusové hladce poradili s domácími Finy, i díky vychytané nule Ilji Sorokina slavili vítězství 3:0. Češi a Švédové v pátek potrénují v Praze, pak se společně přesunou do Helsinek, kde výběr kouče Miloše Říhy v sobotu změří síly s Finy a o den později zakončí letošní úvodní akci Euro Hockey Tour bitvou s Rusy.

Výsledek prvního utkání české reprezentace na turnaji Karjala:

ČESKO – ŠVÉDSKO 2:3 (1:1, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 11. Zámorský (D. Kubalík), 35. J. Kolář (Sekáč) – 9. Lilja (Larsson), 29. Sörensen (Bengtsson, Wikstrand), 33. Davidsson (Nygärd).
Rozhodčí: Gofman, Oskirko (oba Rusko) – Hynek, Špůr (oba Česko).
Vyloučení: 5:4.
Bez využití.
Střely na branku: 26:25.
Diváci: 9 723.
Česko: Jakub Kovář – Nakládal, Kolář, Mozík, Krejčík, Zámorský, Jordán, M. Doudera, D. Musil – Sekáč, Nestrašil, D. Kubalík – Kousal, Tomášek, H. Zohorna – Řepík, R. Hanzl, Červený – Vincour, Horák, Lenc – P. Zdráhal. Trenéři: Říha, Reichel a Mlejnek.
Švédsko: Lars Johansson – Bertilsson, Persson, Sellgren, Arnesson, Wikstrand, Bengtsson – Nygärd, Lilja, Josefson – Brodin, Sörensen, Rasmussen – Wedin, Lander, Davidsson – Fröberg, Linus Johansson, Larsson. Trenéři: Grönborg, Garpenlöv, Popovic.

Výsledek dalšího utkání úvodního hracího dne turnaje Karjala:

FINSKO – RUSKO 0:3 (0:2, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 4. Grigorenko (Loktionov), 12. Nestěrov (Grigorenko, Kaprizov), 35. Pedan (Tělegin, Ketov).

Další program turnaje Karjala 2018

Sobota 10. listopadu:
12:00 Švédsko – Rusko (Helsinky, Hartwall Arena)
16:30 Finsko – Česko (Helsinky, Hartwall Arena, ČT2)

Neděle 11. listopadu:
12:30 Česko – Rusko (Helsinky, Hartwall Arena, ČT2)
16:30 Finsko – Švédsko (Helsinky, Hartwall Arena, ČT sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz