PREVIEW: Jihlava – Litoměřice. Bude Dukla dominovat i v play off?

Foto: Markéta Křížová, hcdukla.cz

Dukla proti Dukle. I tak se dá označit čtvrtfinálový souboj Jihlavy – vítěze základní části – s Litoměřicemi, které se do play off dostaly na poslední chvíli po obratu na Kladně.

Po špatném začátku začala Jihlava první lize dominovat. V rozmezí 13. až 60. kola brala pětatřicet výher a prohrála jen devětkrát. Ve čtvrtfinálové sérii je tedy jasným favoritem.

Hlavní zbraní Dukly letos překvapivě není útok okolo Tomáše Čachotského, ale produktivní trojka Matěj Pekr–Josef Skořepa–Lukáš Anděl. Pekr vytvořil klubový rekord Dukly v počtu gólů za základní část (32). Dá se nicméně předpokládat, že v play off mohou Čachotský s Adamem Zemanem opět sehrát klíčovou roli. Obecně má Jihlava senzační útok, kvalitou se mu snad dá rovnat už jen ten kladenský.

Zásadní otázkou pro postupové ambice Jihlavy je, kde dokončí sezonu forvard Nicolas Werbik – jestli pomůže Dukle, nebo se vrátí do Zlína. Momentálně je však na marodce. 

Litoměřice by mohly Jihlavě pořádně zatopit: působí totiž týmovým dojmem, o čemž svědčí například to, že zblokovaly nejvíc střel ze všech prvoligových mužstev. Navíc už nemají co ztratit a po utkání s Kladnem budou v euforii.

K tomu všemu mají zkušenou obranu v čele s Alešem Pavlasem či Ondřejem Smetanou a produktivní první útok s Markusem Korkiakoskim, Martinem Kadlecem a Danielem Voženílkem. Ze druhé formace pak hrozí ruská posila s nemalými zkušenostmi z KHL Vadim Ščegolkov.

Stadion ale před play off potkaly i nemilé ztráty: Jan Kloz odešel do Pardubic a obránce Jana Strejčka s útočníkem Martinem Havelkou si stáhl Litvínov. Na marodce je pak Michael Gaspar. Defenzivní řady Litoměřic jsou úzké, na druhou stranu kapitán Pavlas zvládne ve vysokém tempu odehrát i 25 minut, což je obrovská pomoc.

Čtvrtfinále začne 1. března. „Mají mladý tým, je to svazová Dukla, takže nastane souboj dvou Dukel," řekl pro klubové stránky útočník Matěj Pekr. „I diváci poznali, že posledních pár zápasů nebylo z naší strany o co hrát a naše výkony nebyly optimální. Fanoušci se mají na co těšit, budeme muset už makat naplno a všichni uděláme maximum pro předsezonní cíl.“

Vzájemné zápasy
Litoměřice 4:3pr. Jihlava
Jihlava 5:2 Litoměřice
Litoměřice 1:7 Jihlava
Jihlava 5:2 Litoměřice

Tip hokej.cz: 4:1 pro Jihlavu

Foto: Nela Dittrichová, hcdukla.cz

Pohled hokej.cz

Brankáři:
HC Dukla Jihlava (8/10)
HC Stadion Litoměřice (7/10)

Obránci:
HC Dukla Jihlava (8/10)
HC Stadion Litoměřice (6/10)

Útočníci:
HC Dukla Jihlava (9/10)
HC Stadion Litoměřice (6/10)

Ostatní:
HC Dukla Jihlava (4/5)
HC Stadion Litoměřice (4/5)

CELKEM:
HC Dukla Jihlava (29/35)
HC Stadion Litoměřice (23/35)

Soupiska HC Dukla Jihlava

Brankáři: Jan Brož, David Honzík, Niklas Lundström, Ondřej Chaloupek.

Obránci: David Kajínek, Lukáš Mareš, Jan Pohl, Václav Půža, Miha Štebih, Matěj Vála, David Váňa, Jakub Černohorský, Jakub Suchánek, Jan Holý, Martin Matějíček.

Útočníci: Lukáš Anděl, Lukáš Klíma, David Čermák, Vlastimil Dostálek, Tomáš Harkabus, Michal Hlinka, Tomáš Chlubna, Tomáš Jiránek, Martin Osmík, Matěj Pekr, Josef Skořepa, Adam Zeman, Dominik Hrníčko, Juraj Bezúch, Tomáš Čachotský, Nicolas Werbik, Miroslav Juda.

Soupiska HC Stadion Litoměřice

Brankáři: Daniel Dvořák, Tomáš Král, Martin Michajlov.

Obránci: Jan Dluhoš, Michael Gaspar, Jiří Jebavý, Patrik Marcel, Aleš Pavlas, Ondřej Smetana, Marek Havlík, František Klejna.

Útočníci: Jaroslav Dvořák, Peter Jánský, Filip Jirásek, Martin Kadlec, Markus Korkiakoski, Otakar Šik, Daniel Voženílek, Dominik Sklenář, Přemysl Svoboda, Vadim Ščegolkov, David Merta, Vojtěch Kropáček, Martin Štohanzl, Jiří Průžek, Štěpán Matějček.

Příběh série

Jihlava si musí dávat pozor zejména na první litoměřickou formaci. Aleš Pavlas je dost možná nejužitečnějším obráncem Chance ligy, životní sezonu pak zažívají Martin Kadlec (na fotce), Daniel Voženílek i Pavlasův parťák v obraně Patrik Marcel. Prvoligový rekord v počtu bodů získaných cizincem vytvořil centr Markus Korkiakoski. 

Foto: Karolína Štolcová, hclitomerice.cz

Tváří v tvář

Bilance z posledních 10 zápasů: 
HC Dukla Jihlava (8 výher, 2 porážky), 
HC Stadion Litoměřice (5 výher, 5 porážek).

Úspěšnost přesilovek: 
HC Dukla Jihlava (17,74 %), 
HC Stadion Litoměřice (16,49 %).

Úspěšnost oslabení: 
HC Dukla Jihlava (86,81 %), 
HC Stadion Litoměřice (83,93 %).

Skóre ze základní části: 
HC Dukla Jihlava (210:119, +91), 
HC Stadion Litoměřice (189:164, +25).

Střely na branku za zápas PRO: 
HC Dukla Jihlava (35,04 střel), 
HC Stadion Litoměřice (29,75 střel).

Střely na branku za zápas PROTI: 
HC Dukla Jihlava (25,00 střel), 
HC Stadion Litoměřice (31,09 střel).

Úspěšnost střelby: 
HC Dukla Jihlava (10,70 %), 
HC Stadion Litoměřice (11,30 %).

Úspěšnost vhazování: 
HC Dukla Jihlava (55,74 %), 
HC Stadion Litoměřice (46,15 %).

Trestné minuty: 
HC Dukla Jihlava (736 TM), 
HC Stadion Litoměřice (868 TM).

Úspěšnost v nájezdovém rozstřelu: 
HC Dukla Jihlava (6 výher, 1 porážka), 
HC Stadion Litoměřice (3 výhry, 2 porážky).

Počet zblokovaných střel: 
HC Dukla Jihlava (382 SB), 
HC Stadion Litoměřice (676 SB).

Foto: Markéta Křížová, hcdukla.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz