PREVIEW: Karlovy Vary získávají respekt. Jak se ale vyrovnají se ztrátou lídrů?

Foto: Aleš Bedlík, hokejkv.cz

Karlovarský hokej jde postupnými krůčky nahoru. Pryč jsou ty časy, kdy Energie musela rok co rok hájit extraligovou příslušnost v baráži.

Teď je ale před Energií složitá výzva. Odchodem Tomáše Rachůnka a Dávida Grígera totiž ztratila dva ze tří nejproduktivnějších hráčů.

A nové posily? Hlavně mladí kluci.

„Nemůžeme si dovolit dražší hráče, takže jdeme spíš cestou mladších hokejistů, kteří se teprve ukážou," potvrdil kapitán Václav Skuhravý.

Vítaným oživením jsou proto pro Energii příchody dvou útočníků za zámoří: Davida Kašeho a Jakuba Lauka. Měli by hrát v první lajně a rozhodovat zápasy.

Jenže se očekává, že v listopadu tým opustí a vrátí se do Ameriky. „Uvidíme, jaká bude situace s NHL. Nějaký plán máme, ale budeme to řešit, až ti hráči budou muset odejít," nastínil na klubovém webu asistent trenéra Tomáš Mariška.

„Věříme, že je tu budeme mít co nejdelší dobu, protože nám neskutečným způsobem pomáhají zvýšit kvalitu tréninku i samotných zápasů," těší Marišku.

Tip Hokej.cz na umístění po základní části: 9. místo.

Osobnost týmu – David Kaše

V minulé sezoně nakoukl do šesti zápasů NHL a už stihl skórovat. O patro níž nastoupil do 51 utkání a získal sedmnáct bodů (7+12). Nejsou to světoborné statistiky, ale Kašeho tým obecně nedával moc gólů. Tak či onak, v Tipsport extralize bude rozdílovým hráčem. Má strašně šikovné ruce. 

Foto: Aleš Bedlík, hokejkv.cz

Pohled hokej.cz

Brankáři (10/15): Filip Novotný v přípravě dvakrát vychytal nulu, ve dvou zápasech pak dostal jen po jednom gólu. Ukazuje, že bude opět stěžejní postavou. Jeho přínos pro loňský tým byl zbytečně podceňovaný. V podstatě ve všech statistických ohledech, a to i v těch nových analytických, patřil k elitě. Měl jednu z nejtěžších prací v rámci soutěže: nevylepšoval si statistiky povinnými zákroky, často musel likvidovat pokusy z nebezpečných prostor. Pro představu: pokud by za Karlovy Vary místo Novotného chytal průměrný brankář, inkasovaly by v loňské sezoně o 21 gólů víc! On ale v žádném případě průměrný není. Otázkou je, kdo mu bude krýt záda. Talent Jan Bednář totiž avizoval odchod do kanadské juniorky.

Obránci (9/15): V karlovarské obraně je značná konkurence. Petr Šenkeřík loni sice propadl ve statistice +/-, svým přínosem v přesilovkách ale všechno vynahradil. Celkově zakončil sezonu s 25 body. Nešlo o ojedinělou bodovou erupci, zářil už o rok předtím. Dalším, mnoha lidmi stále podceňovaným bekem, je Michal Plutnar. Životní sezonu má za sebou Martin Rohan. Původně měl hrát za Sokolov, pak si ale svou spolehlivostí vybojoval stabilní místo v extraligovém základu. Lídrem je sedmatřicetiletý Dominik Graňák, jednoznačně nejzkušenější zadák v týmu. Graňák se loni vyhoupl na dvacetibodovou hranici. Po odchodu Matěje Stříteského musí Energie najít nového přesilovkového beka číslo jedna. Kandidátů je několik: Lukáš Pulpán nedostával v Plzni tolik času, kolik by si asi zasloužil. Zato v Karlových Varech mu chtějí dát hodně prostoru. A příprava se mu fakt povedla! V přesilovkách může uplatnit svou dělovku Oldrich Kotvan, který měl v minulosti několik sezon, v nichž atakoval desetigólovou hranici. A pak je tu ještě žolík Libor Zábranský, tahoun české reprezentace na posledním juniorském mistrovství světa. Parádní ročník v Chance lize má za sebou Martin Weinhold, který tam patřil ke špičce mezi defenzivními beky. Jak si poradí v téhle konkurenci? Do lázeňského města se navíc vrátil mladíček Dalimil Mikyska, s nímž byli trenéři v uplynulé sezoně spokojení.

Útočníci (9/15): Pokud pomineme zámořskou výpomoc, jednoznačně největší ofenzivní hvězdou je Jakub Flek. Toho by chtěl každý extraligový klub. Přestože měří jen 172 centimetrů, má v nohou ohromnou sílu a patří k nejrychlejším bruslařům v lize. Loni se dostal až do národního týmu. Reprezentační dres oblékl také všestranný Ondřej Beránek, který by letos mohl dostat víc prostoru na přesilovkách a třeba bude atakovat hranici dvaceti gólů. Další stálicí je Martin Kohout, fyzicky skvěle připravený hokejista, který je každým rokem lepší a lepší. Patří k nejnepříjemnějším soupeřům v lize. Nečekaný progres udělal Petr Koblasa – z nenápadného hráče vyrostl tahoun. Že jeho loňský ročník nebyl náhodný, dokazuje v přípravě, kde byl nejproduktivnějším hráčem týmu. V podobný rozlet věří Jiří Černoch, rozhodně k tomu má předpoklady. Kabinu si dá do latě Václav Skuhravý, jehož přínos mimo led je ohromný. Bojovnost a poctivý přístup přinese nová posila Tomáš Redlich. Zůstávají potom Tomáš Vondráček a Tomáš Mikúš. Velký potenciál směrem do budoucna má hračička Tomáš Vildumetz. Upozorní na sebe už letos, nebo jeho čas přijde později? Energie si hodně slibuje také od Jana Hladonika, který patřil k nejlepším mladým hráčům v Chance lize, kde sbíral bod na zápas. No a teď se konečně dostáváme k duu David KašeJakub Lauko. Energii budou pomáhat do té doby, než se v zámoří uskuteční tréninkové kempy. Ty by měly být někdy v listopadu. Protože je ale situace v Americe ohledně koronaviru pořád špatná, třeba se termín startu nového ročníku NHL posune na pozdější datum. I proto je letošní extraligová sezona dost nepředvídatelná.

Ostatní (7/10): Těžko říct, co Karlovy Vary zamýšlejí, až odejdou Kaše s Laukem. Přijdou potom nějaké nadstandardní posily? Kvalita útoku se totiž jejich ztrátou razantně sníží. Martin Pešout je celkem svérázný kouč, rozhodně mu ale nejdou upřít značné zásluhy na karlovarském vzestupu. Energie působí jako pospolitý tým. Dravý a bruslivý.

CELKEM: 35/55.

Soupiska 

Brankáři: Filip Novotný, Adam Horák, Jan Bednář, Patrik Hamrla.

Obránci: Dominik Graňák, Petr Šenkeřík, Lukáš Pulpán, Michal Plutnar, Oldrich Kotvan, Martin Weinhold, Daniel Kowalczyk, Martin Rohan, Dalimil Mikyska, Libor Zábranský, Vítek Benda.

Útočníci: Ondřej Beránek, Jakub Flek, David Kaše, Petr Koblasa, Jakub Lauko, Jiří Černoch, Martin Kohout, Tomáš Mikúš, Tomáš Vildumetz, Tomáš Redlich, Václav Skuhravý, Tomáš Vondráček, Jan Hladonik, Matěj Zabloudil.

Změny v kádru

Příchody: Lukáš Pulpán (O, Plzeň), Oldrich Kotvan (O, Liberec), Daniel Kowalczyk (O, Kometa), Libor Zábranský mladší (O, Kometa), Tomáš Redlich (Ú, Kladno), Jan Hladonik (Ú, Třinec), David Kaše (Ú, Lehigh Valley, AHL), Jakub Lauko (Ú, Providence, AHL).

Odchody: Vladimír Eminger (O, Bremenhaven, NĚM), Matěj Stříteský (O, Plzeň), Ondřej Šafář (O, přerušení kariéry), Tomáš Rachůnek (Ú, Liberec), Dávid Gríger (Ú, Liberec), Vojtěch Polák (Ú, Vítkovice),

Nejlepší příchod podle hokej.cz: David Kaše
Odstartovat sezony bývá strašně důležité. Kašeho příchod ze zámoří, byť bude v Energii pravděpodobně jen do listopadu, může tým nasměrovat na správnou cestu. A samozřejmě situace v Americe zůstává kritická, takže kdo ví, třeba se zámořské soutěže rozjedou až po Novém roce. Už padají první takové návrhy.

Foto: Aleš Bedlík, hokejkv.cz

Citelný odchod – Tomáš Rachůnek
Rachůnek byl s 52 body čtvrtým nejproduktivnějším hráčem Tipsport extraligy. S 25 góly potom čtvrtým nejčastějším střelcem. Po fantastické sezoně ho zlákal Liberec. Počet jeho bodů letos nikdo nenahradí, bude se to muset rozdělit mezi víc hráčů.

Koho sledovat? Libor Zábranský mladší
Martin Pešout má vazby ke Kometě, kde v minulosti trénoval. A tak si do Karlových Varů vyhlédl několik brněnských hráčů. Jedním z nich je právě Libor Zábranský mladší, kterého čeká první kompletní sezona mezi muži. V zámořské juniorce svými čísly nevyčníval, na mistrovství světa do dvaceti let se ale coby kapitán a lídr české obrany blýskl čtyřmi góly v pěti zápasech.

Mohl by zazářit – Jiří Černoch
Nově je tátou, což u mnoha lidí včetně sportovců bývá zlom. Uvědomí si priority a paradoxně se jim na ledě začne víc dařit. Takových příkladů bychom našli dost. Černoch by navíc mohl v karlovarském týmu dostat klíčovou roli, zvlášť po plánovaném odchodu hráčů ze zámoří. V přípravě sbíral bod na zápas.

Talent – Jakub Lauko
Je mu stále jen dvacet let. Svým stylem už ale připomíná vyspělého chlapa: hraje chytře a zodpovědně. Má předpoklady, aby jednou prorazil v NHL. Bohužel mu cestu za snem zkomplikovala loňská sezona, která skončila předčasně pro všechny a sám Lauko se potýkal se zraněními. Všichni si pamatujeme na smutný příběh, když domácí MSJ opustil hned po prvním střídání. 

Trenéři – Martin Pešout a Tomáš Mariška
Pešout povede Energii ve čtvrté sezoně po sobě. A zatím mají výkony jeho svěřenců stoupající tendenci: nejprve je dovedl k postupu z Chance ligy, potom k záchraně a loni už se Karlovy Vary dostaly do play off. S podceňovaným týmem dokázal prohánět favority a sám si udělal výborné jméno. 

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Přípravné zápasy
Mladá Boleslav 5:7 Karlovy Vary
Karlovy Vary 4:5pr. Liberec
Karlovy Vary 5:0 Litvínov
Litvínov 6:0 Karlovy Vary
Karlovy Vary 3:1 Mladá Boleslav
Liberec 1:0 Karlovy Vary
Karlovy Vary 3:0 Slavia
Sokolov 5:4sn. Karlovy Vary
Karlovy Vary 8:3 České Budějovice
Karlovy Vary 4:1 Hradec Králové

Chronologická umístění
2012/2013 – 12. místo
2013/2014 – 12. místo
2014/2015 – 11. místo
2015/2016 – 14. místo
2016/2017 – 13. místo (sestup) 
2017/2018 – Chance liga (postup)
2018/2019 – 12. místo
2019/2020 – 9. místo

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz