PREVIEW: Největší neznámá. Co ukáže Frýdek-Místek?

Foto: Lukáš Filipec, hcf-m.cz

Forrest Gump by řekl: Tohle je nejvíc největší hádanka. Frýdek-Místek je farmou Třince, momentálně nejlepšího klubu v Česku. Oceláři navíc mají výbornou mládež. Takže pro rysy je to zdánlivě skvělá situace, z níž sami můžou těžit a uspět.

Jenže se ani nezačalo a Třinec už teď trápí nemalá marodka – a tím se logicky snižuje i kvalita kádru ve Frýdku-Místku. 

A letos je obzvlášť důležité zachytit začátek soutěže: protože jakmile po třiceti kolech nebudete v osmičce, zbytek základní části prostě odehrajete s týmy z 9. až 16. místa. 

Frýdek-Místek je coby farmářský celek, který je částečně závislý na situaci v jiném týmu, nevyzpytatelný. Osmičku klidně může udělat, nakonec se ale nemusí probojovat třeba ani do předkola... 

Tip Hokej.cz na umístění po základní části: 11. místo

Osobnost týmu – Rostislav Martynek

Pro ambice Frýdku-Místku je zásadní, aby Martynek zůstal po celou sezonu zdravý. Je totiž schopný sbírat bod na zápas. Loni se blýskl 49 body (21+28) ve 45 utkáních.

Foto: Lukáš Filipec, hcf-m.cz

Pohled hokej.cz

Brankáři (11/15): Lukáš Daneček nemá styl jako ze současných učebnic, ale minulá sezona se mu povedla. Dokonce zaujal i v Třinci, za který si zahrál v extralize a na slavném Spengler Cupu. Vzhledem k tomu, že jedničkou Ocelářů bude Patrik Bartošák, který je schopný odchytat spoustu duelů, je pravděpodobné, že Frýdek-Místek bude často využívat i třineckou dvojku Petra Kváču. A ten je na prvoligové poměry hvězdným gólmanem.

Obránci (8/15): Třinec má nejlepší obranu v extralize, jenže už na startu sezony se potýká s marodkou: Jakub Matyáš bude mimo hru několik týdnů a do zápasového vytížení se zatím nedostal zkušený Lukáš Krajíček, kterého trápí dlouhodobější nemoc. Situace u Ocelářů pochopitelně negativně ovlivňuje i jejich farmu. V případě vyprázdněné marodky by mohly do Frýdku-Místku zavítat velké posily. Současná obrana je ale tvořena hlavně mladíky. Klíčovým mužem je Kanaďan Patrick Kudla a pověst vynikajícího defenzivního beka si buduje Jan Zahradníček. Filip Haman by klidně mohl udělat podobný progres jako loni Jan Bartko. V minulé základní části dal šest gólů. Ostatní beci, kteří jsou na aktuální soupisce, loni neměli stabilní místo ve frýdecko-místecké sestavě. Určitě by to tedy chtělo – pokud chce Frýdek-Místek zase bojovat o play off – nějakou zkušenou posilu odjinud.

Útočníci (8/15): Útok bude stát především na dvou mužích: Rostislavu Martynkovi a Milanu Mikulíkovi. Jsou to hráči, které Frýdku-Místku závidí všechny prvoligové kluby. Na ledě dělají obrovský rozdíl, navíc to nejsou jednostranně zaměření hráči. Kromě sbírání bodů odvádějí dobrou práci i směrem dozadu. David Klimša je rozený střelec – prostě ví, kam si stoupnout. Dává ošklivé góly, ale dává jich hodně. Zbytek útoku už tvoří mladíčci. Ale mladíčci s talentem: řeč je třeba o Janu Kalusovi, Danu Przybylovi nebo Adamu Raškovi. Hodně bodů loni sbíral Lukáš Kaukič – bude pokračovat v rozletu? Zajímavé bude sledovat řez třineckým kádrem. Ocelářům se sice na dlouho zranil Martin Růžička, i tak by ale do Frýdku-Místku mělo dorazit několik posil. Ve hře by mohly být třeba návraty Davida Kofroně, Michala Kvasnici, Jana Hladonika nebo střelce Štěpána Novotného.

Ostatní (7/10): Jiří Juřík s Markem Malíkem nebyli špatní trenéři, však s Frýdkem-Místkem dosáhli velkých úspěchů. Loni to však rysům nešlo a i díky nové trenérské dvojici přišel parádní restart. Nyní už jsou Vlastimil Wojnar s Jozefem Daňem v jiné pozici. Potvrdí, že dokážou s mladým týmem konkurovat předním prvoligovým klubům?

CELKEM: 34/55.

Soupiska 

Brankáři: Lukáš Daneček, Matěj Loubal, Patrik Švancara.

Obránci: Patrick Kudla, Jan Zahradníček, Filip Haman, Ondřej Hrachovský, Dávid Stránský, Jakub Adámek, Jakub Michálek, Filip Rufer, Filip Krzak.

Útočníci: David Klimša, Rostislav Martynek, Milan Mikulík, Jan Kalus, Adam Raška, Kryštof Stuchlík, Dan Przybyla, Marek Havránek, Lukáš Motloch, Lukáš Kaukič, Filip Indrst, Adam Flok, Matouš Čmiel, Nico Geidl, Viktor Konečný.

Změny v kádru

Příchody: Matěj Loubal (G, Žďár n/S), Patrik Švancara (G, jun. Třinec), Patrick Kudla (O, Nové Zámky, SVK), Jakub Michálek (O, jun. Třinec), Filip Rufer (O, jun. Třinec), Filip Krzak (O, jun. Třinec), Kryštof Stuchlík (Ú, New Jersey Hitmen, NCDC), Marek Havránek (Ú, jun. Třinec), Filip Indrst (Ú, jun. Třinec), Matouš Čmiel (Ú, jun. Třinec), Nico Geidl (Ú, jun. Třinec), Viktor Konečný (Ú, jun. Vítkovice)

Odchody: Nick Malík (G, ?), Jan Hlaváč (G, Hodonín), Peter Hamerlík (G, Bratislava Capitals, SVK2), Jan Bartko (O, Ticino, ŠVÝ2), Patrik Husák (O, Poruba), Jiří Krisl (O, Přerov), Jan Rudovský (Ú, Chomutov), Vít Christov (Ú, České Budějovice), Jonáš Peterek (Ú, Calgary Hitmen, WHL).

Nejlepší příchod podle hokej.cz: Patrick Kudla
Vysokého kanadského beka draftovala Arizona, startům v NHL se ale nepřiblížil. Loni se proto vydal poprvé v kariéře do Evropy a stal se oporou Nových Zámků (58 utkání, 5+25). Teď začne na třinecké farmě. Řekne si i o místo v hlavním týmu?

Foto: hcf-m.cz

Citelný odchod – Jan Bartko
Mladý obránce si po povedené sezoně vysloužil angažmá, o kterém si snad ani nesnil. Vyhlédlo si ho totiž švýcarské Lugano. Začne sice na farmě ve druhé nejvyšší švýcarské soutěži, šance, že by si zahrál přímo za Lugano, je ale setsakramentsky lákavá. 

Koho sledovat? Dan Przybyla
Loni získal ve čtyřiceti zápasech sedmnáct bodů, teď by mohl udělat další výkonnostní skok. 

Mohl by zazářit – Jan Kalus
Mezi muži ho čeká třetí sezona, tentokrát už věkem nebude spadat mezi juniory. Zatím zaujal dravostí – bude nyní častěji přispívat i k týmové produktivitě?

Talent – Adam Raška
Raškovo jméno by mělo zaznít na příštím draftu do NHL – navzdory slabší produktivitě. Na mezinárodních akcích totiž zaujal svou drzostí a důrazem. Ač je menší postavy, rozdává rány a do posledního dechu bojuje o puk. 

Trenéři – Vlastimil Wojnar a Jozef Daňo
Frýdek-Místek měl loni po třinácti zápasech jen šest bodů – v hrozivé situaci dosadil na pozici hlavního kouče Wojnara. A pak začala neskutečná jízda z posledního místa tabulky skoro až do play off. 

Foto: Lukáš Filipec, hcf-m.cz

Přípravné zápasy
Frýdek-Místek 3:2sn. Kokšetau (KAZ)
Jastrzebie (POL) 4:1 Frýdek-Místek
Havířov 0:3 Frýdek-Místek
Frýdek-Místek 2:3 Havířov
Frýdek-Místek 1:4 Třinec
Frýdek-Místek 3:7 Jastrzebie (POL)
3. září – Frýdek-Místek vs. Prostějov
5. září – Přerov vs. Frýdek-Místek

Chronologická umístění
2012/2013 – 2. liga
2013/2014 – 2. liga
2014/2015 – 2. liga
2015/2016 – 2. liga (postup)
2016/2017 – 8. místo
2017/2018 – 10. místo
2018/2019 – 9. místo

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz