<

PREVIEW: Prostějov vsadí na hvězdnou ofenzivu. Zlepší přístup?

Foto: lhkjestrabi.cz

Prostějov se netají velkými ambicemi, od svého návratu do Chance ligy ale ještě nevyhrál jedinou sérii play off. Je čas to napravit – už loni bylo pozdě.

Klíčem k úspěchu bude mimořádná ofenziva, kvalitou srovnatelná s největšími ligovými favority. Už loni Lukáš Žálčík s Markem Račukem dominovali.

Problémem ale opět může být defenziva: z loňských účastníků play off dostali Jestřábi v základní části nejvíc branek. Právě obrana prošla v létě největšími změnami. 

Tip Hokej.cz na umístění po základní části: 6. místo

Osobnost týmu – Marek Račuk

Dost možná nejlepší centr v Chance lize. V krytí puku je neuvěřitelný a pro své parťáky vymýšlí geniální přihrávky. Za uplynulou sezonu ho sportovní manažeři zvolili do All-Star týmu. 

Foto: Lubomír Tesař, lhkjestrabi.cz

Pohled hokej.cz

Brankáři (11/15): Jakub Neužil je vysoký brankář s moderním stylem. Loňská sezona byla z jeho strany trochu rozpačitá, v play off už byl ale zase jasnou oporou a Vsetín s ním měl obrovské problémy. Neužil rozhodně může patřit mezi pět nejlepších brankářů soutěže. Mladík Daniel Dvořák je k němu skvělou volbou. Neužil si bude moct odpočinout a nebude to ležet jen na něm. 

Obránci (9/15): Příchody Jaroslava Mrázka a Martina Novotného se povedly. Právě kolem nich se bude vše točit. Dá se čekat, že jejich ice timy se budou pohybovat vysoko nad dvaceti minutami. Zbytek obrany totiž tvoří mladí hráči. Urostlý Jakub Husa vnese do hry důraz. Prostějov ho loni vyzkoušel během hostování z Benátek, takže ví, co od něj může čekat. Přes 190 centimetrů měří i někdejší mládežnický reprezentant Jakub Muška. Dalšími mladíky, v jejichž rychlý hokejový růst Prostějov doufá, jsou Petr Krejčí a Jakub Březák. Klub zkouší také odchovance Davida Brančíka, který poslední roky působil v nižších ligách v USA. Každopádně by to chtělo ještě nějakou zvučnější posilu – aby nebyla obrana až tolik závislá na Mrázkovi a Novotném. Kdyby se totiž jeden z nich zranil, byl by to velký průšvih...

Útočníci (12/15): Z plánované hvězdné lajny s Lukášem Žálčíkem, Markem Račukem a Romanem Chloubou nakonec sešlo. Chlouba těsně před startem sezony v týmu nečekaně skončil... Račuk je každopádně výjimečný tvůrce hry a Žálčík úžasný bruslař se skvělým výběrem místa. No a pak – až slezou z ledu – je vystřídají veteráni Tomáš Nouza s Tomášem Divíškem, takže si soupeř jen tak neoddechne. To nejlepší už mají za sebou, Divíška trápí zdraví, ale i tak můžou získat spoustu bodů a v přesilovkách rozhodovat zápasy. Fanoušky potěšil návrat Lukáše Krejčíka, který v Prostějově před odchodem do Slavie zanechal skvělý dojem. Nezklame je? Jestřábi v uplynulých dnech testovali Martina Heřmana, který patří k vyhlášeným bojovníkům (ba i provokatérům). Podle nejnovějších informací Prostějovského deníku má ale namířeno do extraligy! Podobnou roli každopádně zastane Dominik Hrníčko, který každé střídání odehraje v maximálním tempu a libuje si v tvrdých osobních soubojích. Nejnovější posilou je všestranný Jan Berger. V uplynulé sezoně příjemně překvapil Václav Meidl. Zdálo se, že už je za zenitem, loni byl ale hodně užitečný. Pokračuje i klubová stálice Lukáš Luňák. Prostějov se na trhu poohlédl také po mladících, kteří vnesou do hry živelnost. Sečteno podtrženo: největší předností Prostějova bude právě ofenziva. Její síla je srovnatelná s adepty na postup.

Ostatní (6/10): Oproti loňské sezoně se toho musí v Prostějově hodně změnit: Jestřábi musí ke každému zápasu nastoupit zodpovědně. Pro úspěch v play off je totiž zásadní umístění po základní části. Na to loni Prostějov dojel, když musel ve čtvrtfinále vyzvat silný Vsetín. Nikdo nepochybuje o tom, že jsou v Prostějově skvělí hokejisté, chce to však zodpovědnější přístup během základní části. 

CELKEM: 38/55.

Soupiska 

Brankáři: Jakub Neužil, Daniel Dvořák, Kryštof Rochla.

Obránci: Jaroslav Mrázek, Jakub Husa, Martin Novotný, Petr Krejčí, Jakub Muška, David Chujac, Jakub Březák, David Brančík.

Útočníci: Tomáš Nouza, Tomáš Divíšek, Lukáš Krejčík, Lukáš Žálčík, Marek Račuk, Jan Berger, Dominik Hrníčko, Tomáš Jandus, Kryštof Ouřada, Petr Chlán, Lukáš Luňák, Václav Meidl, Matěj Novák.

Změny v kádru

Příchody: Daniel Dvořák (G, Hradec Králové), Jakub Muška (O, Vrchlabí), Jaroslav Mrázek (O, Chomutov), Martin Novotný (O, Přerov), David Brančík (O, Knoxville, SPHL), Jakub Březák (O, Ústí nad Labem), Dominik Hrníčko (Ú, Jihlava), Kryštof Ouřada (Ú, Chomutov), Petr Chlán (Ú, Chomutov), Jan Berger (Ú, Vrchlabí), Lukáš Krejčík (Ú, Slavia), Tomáš Jandus (Ú, Ústí nad Labem), Matěj Novák (Ú, Třebíč).

Odchody: Daniel Kolář (O, Jihlava), Ladislav Havlík (O, Gdaňsk, POL), Dušan Žovinec (O, Chomutov), Ondřej Mikliš (O, Znojmo), Matěj Bažant (O, ?), Zdeněk Čáp (O, Hradec Králové), David Dvořáček (Ú, Sparta), Radek Prokeš (Ú, České Budějovice), Lukáš Volf (Ú, Vsetín), Matouš Venkrbec (Ú, České Budějovice), Jan Starý (Ú, Kokšetau, KAZ), Filip Hanták (Ú, ?), Tomáš Pšenička (Ú, Sparta), Ondřej Matýs (Ú, Kadaň), Vojtěch Krejčiřík (Ú, ?).

Nejlepší příchod podle hokej.cz: Jaroslav Mrázek
Mrázek přinese do prostějovské obrany zkušenosti i dobrou rozehrávku. Měl by patřit k nejdůležitějším hráčům týmu.

Foto: lhkjestrabi.cz

Citelný odchod – Daniel Kolář
Prostějovská obrana prošla výraznou obměnou. Nebudou chybět zkušenosti a defenzivní schopnosti Daniela Koláře? V minulosti patřil k nejvytíženějším hráčům týmu a odváděl skvělou práci v obranné třetině. Teď hraje za Jihlavu.

Koho sledovat? Tomáš Divíšek
Čtyřicetiletý útočník naznačil, že se stáhne z týmového popředí a předá štafetu mladším. Jestřábům chce pomáhat ze druhé vlny. Jenže v přesilovkách jistě bude stále neskutečný a klidně může atakovat třeba čtyřicetibodovou hranici.

Mohl by zazářit – Petr Krejčí
Dvacetiletý obránce v závěru loňské sezony získal místo v základní sestavě a naskočil i do play off. Na jaře pak s Jestřáby prodloužil smlouvu rovnou na čtyři roky! Hanáci mu tedy hodně věří. 

Talent – Daniel Dvořák
Loni sbíral první zkušenosti mezi muži – v Litoměřicích odchytal několik skvělých zápasů. Řekne si v Prostějově o nominaci na domácí mistrovství světa juniorů?

Trenéři – Jiří Vykoukal a Ivo Peštuka
Vykoukal se jako trenér hodně zaměřuje na individuální dovednosti hráče. Pokud máte v klubu takovou osobnost, posily se pak lákají o něco snáz. Pracovat pod dvojnásobným mistrem světa totiž kdekoho láká.

Foto: Dalibor Kachlík, skkadan.cz

Přípravné zápasy
Tychy (POL) 6:1 Prostějov
Jihlava 6:0 Prostějov
Prostějov 5:0 Třebíč
Třebíč 2:4 Prostějov
Prostějov 6:0 Tychy (POL)
Prostějov 2:3 Jihlava
30. srpen – Prostějov vs. Vítkovice
3. září – Frýdek-Místek vs. Prostějov

Chronologická umístění
2012/2013 – 2. liga
2013/2014 – 2. liga (postup)
2014/2015 – 13. místo
2015/2016 – 5. místo
2016/2017 – 7. místo
2017/2018 – 6. místo
2018/2019 – 7. místo

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz