PREVIEW: Vše při starém (skoro). Benátky zase postavily mladý tým

Foto: Martin Voltr

Věkový průměr aktuální benátecké soupisky je 21 let. Z toho jen čtyři hráči mají přes 22 let: Petr Kolmann, Lukáš Pabiška, Adam Dlouhý a Daniel Špaček.

Z toho jsou zřejmé i týmové ambice – hlavním úkolem Benátek nad Jizerou je vychovávat talenty pro Liberec. To ostatní včetně umístění už je jen příjemným bonusem. 

Pojizeřané mají štěstí v neštěstí, že se letos z Chance ligy nebude sestupovat. Tým totiž postrádá zkušenosti, mladíci jsou teprve na začátku svojí cesty. 

Nevypadá to tedy, že by se Benátky nad Jizerou po čtyřech letech vrátily do play off. Už jen kvůli tomu, že kariéru ukončil nejlepší útočník týmu Radek Duda a pak hokejovou republiku zasáhla smrt nejlepšího benáteckého obránce Ondřeje Buchtely.

Jedinou zkušenou posilou se stal Lukáš Pabiška.

Tip Hokej.cz na umístění po základní části: 15. místo

Osobnost týmu – Lukáš Pabiška

Obránce Petr Kolmann bude asi dost vytížený v Liberci a na farmě pravidelně nastupovat nebude. Hlavní zodpovědnost za chod týmu tak připadne šestatřicetiletému Lukáši Pabiškovi. Nečeká ho nic lehkého: musí být lídrem nejen v kabině, ale i na ledě. Jde o důrazného forvarda, který měl v extralize hlavně defenzivní úkoly, ale o patro níž pomůže také v produktivitě. 

Foto: Karel Dvořáček, sportyusti.cz

Pohled hokej.cz

Brankáři (9/15): Na začátku sezony bude Benátkám k dispozici Lukáš Pařík, nejvýše umístěný Čech na posledním draftu do NHL (87. místo). Los Angeles nejvíc zaujalo, jak je Pařík pokorný a jak na sobě pracuje. Na zimáku totiž nemá problém strávit celý den. Pařík by mohl být českou jedničkou na nadcházejícím juniorském šampionátu. Čas od času si za Pojizeřany asi zachytá také Jaroslav Pavelka, brankářská dvojka Liberce. Petr Kváča chytá v přípravě skvěle, takže to Pavelka nebude mít u Bílých Tygrů jednoduché. No a pak je tu ještě Matěj Žajdlík, který v Benátkách vydrží po celou sezonu. A rozhodně Středočeši nemusí smutnit, když na zápas nedorazí Pavelka ani Pařík. Žajdlík už o svých kvalitách přesvědčil. Ukázal, že může být jedničkou v profesionálním hokeji. A vůbec ne špatnou...

Obránci (5/15): Petr Kolmann je skvělý obránce. A proto taky hraje za Liberec. Benátkám nad Jizerou pomáhá jen občas, nejinak by tomu mělo být letos. Na hraně extraligy a první ligy je také Vratislav Kunst, jenž na ledě působí nenápadným dojmem, ale v obranné třetině odvádí opravdu skvělou práci. Roste z něj skvělý defenzivní bek. Hodně vítaný je příchod Jana Štibingra, který v přípravě ukázal útočné vlohy. Pravděpodobně dostane hodně prostoru. Už dvě sezony má v Chance lize odehrané David Aubrecht. Nikdy nesbíral moc bodů, přesto pravidelně reprezentoval. Aubrechtovy přednosti jsou zřejmé – spočívají v poctivé defenzivní práci. Liberecká mládež je vyhlášená, juniorskými reprezentacemi prošel (a pořád prochází) také osmnáctiletý Filip Kovář. Dres s lvíčkem oblékají i Jakub Šedivý s Martinem Böhmem, oba hráči ročníku 2003. Benátecká obrana bude neskutečně mladá – když nedorazí Kolmann, nejstaršímu hráči bude 21 let. Tolik je Kunstovi. A ani jeho starty za Benátky nejsou zrovna automatické. Další progres se čeká od Petra Hada a Adama Charváta, svoje jméno si teprve musí budovat. A jak to bude s Janem Hamplem? Benátky avizovaly jeho odchod do kanadské QMJHL, zatím je ale pořád vedený na soupisce a hraje přípravné zápasy.

Útočníci (6/15): Jako tradičně se bude benátecký útok opírat o starší hráče. Naprosto zásadním mužem je Daniel Špaček. Loni byl v rovnovážném stavu u 36 vstřelených a jen u 31 inkasovaných gólů. Hrál přitom za tým ze spodku tabulky! Hodně dobrou sezonu prožil také Adam Dlouhý – bodová maxima si stanovil v počtu gólů (16) i bodů (34). Třetím – a vlastně posledním – zkušenějším útočníkem, ale opravdu hodně zkušeným, je Lukáš Pabiška. Pomůže ve všech herních situacích: v přesilovkách, oslabení... Zbytek útoku už tvoří hráči pod dvaadvacet let. Nejstarším z nich je Petr Wiencek, který loni přispěl devíti góly. Ještě víckrát skóroval talent Adam Najman. O juniorský šampionát se popere i Jakub Rychlovský. Oba loni prožili – na svůj věk – vynikající sezonu. Pozor na ně! Pro Benátky nad Jizerou bude důležité, aby za ně co nejčastěji nastupoval Jan Šír. Vyhrává buly, má poctivý přístup při bránění. A taky provokuje, rve se, rozdává rány. Větší potenciál, než zatím ukázal, má obr Adam Klapka. V přípravě si hodně dobře vede někdejší mládežnický reprezentant ze Slovenska Sebastián Čederle. Zapomínat nesmíme ani na benjamínky Vojtěcha Jiruše s Petrem Gajdou, kteří měli už loni hodně světlé momenty. Objeví se v benátecké sestavě i Kryštof Hrabík, jenž se kvůli posunutému začátku sezony v zámoří rozehraje v Česku? V přípravě se v benáteckém dresu objevil i silový útočník Jaroslav Vlach. Jeho výpomoc ale nejspíš nebude pravidelného charakteru.

Ostatní (6/10): Benátečtí hokejisté mají parádní podmínky pro trénink. Využívají luxusní zázemí v Liberci, stejně tak jim pomáhají špičkoví skills kouči, kondiční trenéři nebo statističtí analytici. Talent se benáteckým hráčům upřít nedá, vrchol jejich formy ale přijde až za několik let. Teď asi Pojizeřany čeká podobná sezona jako ty tři předešlé.

CELKEM: 26/55.

Soupiska 

Brankáři: Matěj Žajdlík, Jakub Hrstka, Pavel Čajan, Lukáš Pařík.

Obránci: Petr Kolmann, Jakub Šedivý, Filip Kovář, David Aubrecht, Petr Had, Martin Böhm, Adam Charvát, Vratislav Kunst, Jan Štibingr, Jan Hampl.

Útočníci: Daniel Špaček, Adam Dlouhý, Michael Drábek, Petr Wiencek, Lukáš Pabiška, Vojtěch Jiruš, Petr Šafařovský, Jan Cikhart, Filip Jansa, Jakub Rychlovský, Vojtěch Strnad, Sebastián Čederle, Petr Gajda, Adam Klapka, Jan Křepelka, Adam Měchura, Adam Najman, Bennet Rossmy, Jan Šír, Jaroslav Vlach, Bejnamin Vomáčka.

Změny v kádru

Příchody: Lukáš Pařík (G, Spokane, WHL), Szymon Bieniek (O, Philadelphia, NAPHL), Jan Štibingr (O, Madison, USHL), Lukáš Pabiška (Ú, Mladá Boleslav), Jan Cikhart (Ú, Regina, WHL), Sebastian Čederle (Ú, Rögle, jun. SWE).

Odchody: Marek Schwarz (G, Ústí n/L), Ondřej Buchtela (O, zemřel), Jakub Žůrek (O, jun. Oskarshamn, SWE), Roman Půček (Ú, Vsetín), Ondřej Chrtek (Ú, Vrchlabí), Radek Duda (Ú, konec kariéry), Jiří Průžek (Ú, Liberec), Dominik Šeliga (Ú, ?), Jan Žemba (Ú, ?).

Nejlepší příchod podle hokej.cz: Lukáš Pabiška
Není to tak dominantní hokejista, jakým byl Radek Duda, ale Benátky nad Jizerou prostě zkušenosti potřebují. A Pabiška jich má požehnaně. Navíc má vztah k regionu a motivovat ho může i případná výpomoc mateřskému Liberci.

Foto: Markéta Křížová, hcdukla.cz

Citelný odchod – Radek Duda
Duda byl nejproduktivnějším hráčem Benátek: ve 46 zápasech pomohl 43 body. Nyní je jeho profesionální kariéra, zdá se, u konce. Benáteckým talentům už bude předávat zkušenosti "jen" coby kouč hráčských dovedností.

Koho sledovat? Matěj Žajdlík
Žajdlík loni chytal solidně. Nedostává se mu tolik pozornosti, kolik by si zasloužil. Jeho statistiky zkresluje fakt, že chytá za velmi mladým týmem a nemá to lehké. Ve 22 letech je připravený udělat další pokrok.

Mohl by zazářit – Jan Štibingr
Štibingr opouští juniorskou kategorii. Největší akce se mu vyhýbaly, i tak ale odehrál za mládežnické reprezentace dost zápasů. Má proto všechny předpoklady k tomu, aby v seniorském hokeji uspěl a udělal si dobré jméno. Slávistický odchovanec po návratu ze zámoří zvolil Liberec. Na jeho farmě dostane klíčovou roli.

Talent – Adam Najman
Najmanův cíl pro tuto sezonu je jasný: dostat se na juniorské mistrovství světa. Nakročeno má dobře. V minulé sezoně dal deset gólů ve 33 zápasech. Teď by mohl být centrem číslo jedna a těšit se může na ohromný ice time.

Trenéři – Valdemar Jiruš a Antonín Nečas
V posledních letech to ze strany Benátek nad Jizerou není žádná sláva. Ale taky žádná ostuda. Jako farmářský celek plní svůj účel – Liberec si rok co rok do svého týmu někoho vytáhne. Naposledy Jiřího Průžka. Stejně tak v Benátkách nad Jizerou sbírají zkušenosti pracovití trenéři. Jiruše čeká na jejich střídačce druhá sezona v pozici hlavního kouče. Loni se mu dařilo mladý tým namotivovat tak, že bojoval až do konce. I když bylo dávno jasné, že se do play off nedostane.

Foto: Dalibor Kachlík, skkadan.cz

Přípravné zápasy
Benátky nad Jizerou 0:3 Vrchlabí
Vrchlabí 4:0 Benátky nad Jizerou
Benátky nad Jizerou 6:2 Kolín
Benátky nad Jizerou 6:3 Kadaň
Kolín 6:2 Benátky nad Jizerou

Chronologická umístění
2012/2013 – 9. místo
2013/2014 – 8. místo
2014/2015 – 7. místo
2015/2016 – 12. místo
2016/2017 – 10. místo
2017/2018 – 13. místo
2018/2019 – 13. místo
2019/2020 – 13. místo

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz