PREVIEW: Vsetín – Prostějov. Nejvyrovnanější série?

Foto: Martin Pavlík, hc-vsetin.cz

Během základní části si mnoho fanoušků v hlavě říkalo: Kdy už ten Vsetín potká krize a půjde tabulkou dolů? Jenže on zůstal druhý a do play off jde ze skvělé pozice.

Na Valachy však ve čtvrtfinále čeká hodně silný soupeř.

Prostějov má totiž ohromný potenciál. Jenže je otázka, jestli ho dokáže naplnit. V základní části totiž zklamal.

Před sezonou jsme psali, že je čas, aby Jestřábi udělali další krok a postoupili do semifinále. Svůj cíl si ale hodně zkomplikovali. Prostějov však může být přesně tím typem týmu, jehož výkony se v play off zázračně zvednou. Kádr totiž na papíře vypadá hodně dobře, vyváženě a zkušeně. 

Obrovské nebezpečí představuje jak první útok s Tomášem Divíškem a Tomášem Nouzou, tak druhá formace okolo nahrávače Marka Račuka a střelce Lukáše Žálčíka. V útoku je taková konkurence, že Radek Prokeš a Matouš Venkrbec nastupují až ve čtvrté lajně. 

Dobře se uvedla ústecká posila Lukáš Volf a po dlouhé nemoci se do toho (nad očekávání dobře) dostává veterán Václav Meidl.

Jakub Neužil letos neměl úplně vyrovnané výkony, ale je to typ gólmana, který v podstatě sám dokáže vyhrát zápas. V úterním kole nehrál rychlík David Dvořáček – bude na Vsetín ready? Jeho absence by byla znát. Komplikací je odchod Jana Zdráhala do Pardubic a také ukončení kariéry Tomáše Karpova, který dal přednost práci mimo hokej.

Problém je, že v případě Jestřábů je až moc otazníků. A nejde úplně čekat, že prvním zápasem play off se Prostějov po rozpačité základní části přemění v mašinu, která si poradí s druhým týmem soutěže.

Stát se to samozřejmě může. Jestřábi mají (z redakčního pohledu) papírově nejsilnější tým z mužstev, které začnou play off venku.

Vsetín v úterý vyhrál v Českých Budějovicích, což je před play off ohromná vzpruha. Hlavně David Březina ukázal parádní výkon. V minulé sezoně předváděl neskutečné věci, letos o něm už tolik slyšet není. Tříbodový večer na Motoru mu může hodně pomoct.

Valaši mají skvělé speciální týmy: daří se jim v přesilovkách i v oslabení.

A hlavně má Vsetín nejlepší lajnu soutěže. Začíná to už u obránců: Ondřej Slováček s Jakubem Teperem umí parádně podporovat útok a často je vidíte před bránou soupeře a ne na modré čáře. Vít Jonák patří k nejvšestrannějším hokejistům soutěže, který umí prostě všechno. Antonín Pechanec je mimořádný tvůrce hry a Luboš Rob předvedl se 39 góly druhý nejlepší výkon prvoligové historie.

U Roba se ještě na chvilku zastavme: v posledních deseti kolech totiž získal jen pět bodů (3+2). A když hrával za České Budějovice, zápasy v play off a v baráži ho obvykle zastihly v horší formě než během základní části. Teď má skvělou příležitost ukázat, že je to hráč i do play off. 

Je ale Vsetín pouze týmem o jedné formaci? Tak to úplně není: daří se i jiným útočníkům Romanu Rácovi, veteránovi Radimu Kucharczykovi nebo Mitchellovi Theoretovi (ten ale poslední dva zápasy vynechal).

Valaši během přestupové uzávěrky přivedli zkušeného beka Jiřího Drtinu, který pomůže druhé přesilovkové formaci. Komplikací je však dlouhodobé zranění Ondřeje Holomka, jehož spolehlivost bude chybět.

No a nejde nezmínit Lapač. Právě hluční vsetínští fanoušci mohou být důležitým faktorem v cestě Vsetína do semifinále (a pak třeba i do baráže). 

Vzájemné zápasy
Prostějov 6:5pr. Vsetín
Vsetín 6:3 Prostějov
Prostějov 4:2 Vsetín
Vsetín 4:1 Prostějov

Tip hokej.cz: 4:2 pro Vsetín

Foto: Martin Pavlík, hc-vsetin.cz

Pohled hokej.cz

Brankáři:
VHK ROBE Vsetín (7/10)
LHK Jestřábi Prostějov (7/10)

Obránci:
VHK ROBE Vsetín (8/10)
LHK Jestřábi Prostějov (6/10)

Útočníci:
VHK ROBE Vsetín (8/10)
LHK Jestřábi Prostějov (8/10)

Ostatní:
VHK ROBE Vsetín (5/5)
LHK Jestřábi Prostějov (3/5)

CELKEM:
VHK ROBE Vsetín (28/35)
LHK Jestřábi Prostějov (24/35)

Soupiska VHK ROBE Vsetín

Brankáři: David Gába, Jan Šelepněv, Jakub Málek, David Sachr, Petr Hromada.

Obránci: Jiří Drtina, Tomáš Frolo, Ondřej Holomek, Michal Hryciow, Jakub Jenáček, Peter Mikuš, Tomáš Ondračka, Dominik Rudl, Ondřej Slováček, Jakub Teper, Radek Jeřábek.

Útočníci: David Březina, Lukáš Frydrych, Adam Hořanský, Lukáš Jindra, Vít Jonák, Jiří Karafiát, Daniel Klímek, Ondřej Kopta, Radim Kucharczyk, Antonín Pechanec, Tomáš Pitule, Roman Rác, Luboš Rob, Vojtěch Šilhavý, Mitchell Theoret, Tomáš Vávra, David Vítek.

Soupiska LHK Jestřábi Prostějov

Brankáři: Jakub Neužil, Kryštof Rochla, Daniel Huf.

Obránci: Matěj Bažant, Ladislav Havlík, Daniel Kolář, Ondřej Mikliš, Jakub Husa, Dušan Žovinec, Zdeněk Čáp, Petr Krejčí, David Chujac.

Útočníci: Tomáš Divíšek, David Dvořáček, Vojtěch Krejčiřík, Lukáš Luňák, Václav Meidl, Tomáš Nouza, Radek Prokeš, Marek Račuk, Lukáš Volf, Jan Starý, Matouš Venkrbec, Lukáš Žálčík, Filip Hanták, Tomáš Pšenička, Ondřej Matýs, Petr Antoníček, Vojtěch Dobiáš.

Příběh série

Vsetín je druhým nejnavštěvovanějším týmem Chance ligy a v play off se dají očekávat návštěvy kolem čtyř tisíc fanoušků (spíš víc). Také atmosféra v Prostějově bývá v důležitých zápasech strhující. Minimálně po fanouškovské stránce to je hodně atraktivní série.

Prostějovský kotel.

Prostějovský kotel. | Foto: Lubomír Tesař, lhkjestrabi.cz

Tváří v tvář

Bilance z posledních 10 zápasů: 
VHK ROBE Vsetín (7 výher, 3 porážky), 
LHK Jestřábi Prostějov (5 výher, 5 porážek).

Úspěšnost přesilovek: 
VHK ROBE Vsetín (20,69 %), 
LHK Jestřábi Prostějov (17,22 %).

Úspěšnost oslabení: 
VHK ROBE Vsetín (86,89 %), 
LHK Jestřábi Prostějov (79,82 %).

Skóre ze základní části: 
VHK ROBE Vsetín (207:150, +57), 
LHK Jestřábi Prostějov (198:171, +27).

Střely na branku za zápas PRO: 
VHK ROBE Vsetín (33,30 střel), 
LHK Jestřábi Prostějov (33,70 střel).

Střely na branku za zápas PROTI: 
VHK ROBE Vsetín (27,66 střel), 
LHK Jestřábi Prostějov (31,93 střel).

Úspěšnost střelby: 
VHK ROBE Vsetín (11,10 %), 
LHK Jestřábi Prostějov (10,50 %).

Úspěšnost vhazování: 
VHK ROBE Vsetín (51,32 %), 
LHK Jestřábi Prostějov (55,20 %).

Trestné minuty: 
VHK ROBE Vsetín (883 TM), 
LHK Jestřábi Prostějov (633 TM).

Úspěšnost v nájezdovém rozstřelu: 
VHK ROBE Vsetín (2 výhry, 1 porážka), 
LHK Jestřábi Prostějov (4 výhry, 2 porážky).

Počet zblokovaných střel: 
VHK ROBE Vsetín (587 SB), 
LHK Jestřábi Prostějov (392 SB).

Foto: Martin Pavlík, hc-vsetin.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz