PREVIEW: Vyletí Němci nahoru? Vezou bombera Draisaitla i medailisty z OH

Foto: iihf.com

9. května 2019, 18:35

Jan Šimek

Němečtí hokejisté jsou od roku 2007 nepřetržitým účastníkem elitní skupiny mistrovství světa. Před rokem šokovali ziskem stříbrných medailí na olympiádě v jihokorejském Pchjongčchangu. Hned jedenáct medailistů mají Němci v týmu i teď. Nechybí ani největší německá hvězda současnosti Leon Draisaitl.

Stříbro z olympijských her v roce 2018 je sice čerstvé, na mistrovství světa ale německá reprezentace na výrazný úspěch dlouho čeká. Poslední medaile ze světového šampionátu je pod silným nánosem prachu. Vždyť Němci brali stříbrnou placku na MS ve Švýcarsku v roce 1953. Od té doby ani ťuk.

V Jižní Koreji s týmem bral senzační druhé místo někdejší vynikající útočník Marco Sturm, jenže na loňském mistrovství světa v Dánsku skončili Němci jedenáctí. Sturma, který kývl na nabídku Los Angeles Kings na pozici asistenta trenéra, nahradil finský kouč Toni Söderholm. Bývalý zadák zatím ale nemá mnoho trenérských zkušeností. Z pozice hlavního kouče vedl pouze druholigový a následně třetiligový klub SC Riessersee.

Söderholm bude mít k dispozici mužstvo téměř výhradně složené z hráčů působících v německé nejvyšší soutěži. Výjimku tvoří vedle forvarda Marca Michaelise, jenž nastupuje v univerzitní NCAA, trio hráčů z NHL – útočníci Leon Draisaitl (Edmonton) s Dominikem Kahunem (Chicago) a zadák Korbinian Holzer (Anaheim).

Řez kádrem těsně před startem mistrovství světa odnesli útočník Fabio Pfohl z Kolína nad Rýnem a obránce Fabio Wagner z Ingolstadtu. Němci by rádi vylepšili umístění z loňského světového šampionátu. Houževnaté mužstvo se dobře zná, ladit souhru německý tým nebude muset dlouho. Konkurenceschopnost jistě zvýší borci ze zámoří, od kterých se čeká, že budou německý výběr táhnout. Splní očekávání?

Osobnost týmu – Leon Draisaitl

Tady není o čem. Německá superhvězda loni nebyla u krasojízdy reprezentace na olympiádě v Pchjončchangu, která skončila ziskem stříbrných medailí. O to větší chuť udělat se svým týmem díru do světa bude mít Leon Draisaitl teď na šampionátu. Teprve třiadvacetiletý útočník má za sebou životní sezonu. V Edmontonu nasbíral v 82 duelech 105 kanadských bodů. S 50 zásahy byl německý fantom druhým nejlepším střelcem NHL za Alexandrem Ovečkinem (51 branek), v produktivitě byl čtvrtým nejúspěšnějším hráčem základní části. Syn trenéra Petera Draisaitla, který v nové sezoně povede slovenské Košice, se na mistrovství světa ukáže už popáté. Kam dovede německé mužstvo?

Foto: sport.de

Pohled hokej.cz

Brankáři: Německá jednička? Tou bude zřejmě nejzkušenější gólman výběru Niklas Treutle, jenž stejnou roli plnil i na minulém šampionátu. Osmadvacetiletý borec má na svém kontě i dva starty v NHL za Arizonu. V zámoří se ale neprosadil a nyní už druhým rokem působí v Norimberku. Připraveni budou také šestadvacetiletí Mathias Niederberger z Düsseldorfu a Dustin Strahlmeier z Gelsenkirchenu. Niederberger měl v základní části DEL nejlepší čísla, Strahlmeier dostal loni cenu pro nejlepšího brankáře elitní německé soutěže. V brankovišti by Němci problém být neměli, a to je ještě ve hře příjezd Philippa Grubauera z Colorada. Thomas Greiss z Islanders kvůli zranění na MS startovat nemůže.

Obránci: Defenzivu budou držet zkušení bardi. Pětatřicetiletý Yannic Seidenberg, který nastupuje za Mnichov, si zahraje už na svém jedenáctém mistrovství světa. Ofenzivně laděný bek bude velkou zbraní při přesilovkách, v uplynulé sezoně DEL byl nejproduktivnějším bekem soutěže s bilancí 10+17 v 52 utkáních. Zkušeností na rozdávání mají i Moritz Müller či ranař Denis Reul a hvězdný Korbinian Holzer, jehož sezonu v Anaheimu ovšem nabouralo zranění, a tak za Ducks stihl odehrát jen 22 zápasů. Přes urostlé chasníky nebude jednoduché probít se do zakončení. Zápasy proti Německu budou bolet.

Útočníci: Ofenziva bude stát zejména na dravci z Edmontonu jménem Leon Draisaitl, jenž v NHL prožil úžasnou sezonu. V Chicagu příjemně překvapil také borec s českými kořeny Dominik Kahun. Ten se coby nedraftovaný hráč upsal Blackhawks, v jejichž dresu sehrál všech 82 utkání základní části a vedl si velmi dobře. Ke 13 zásahům přidal 24 asistencí. Příslibem je rovněž třiadvacetiletý Marc Michaelis, jenž válí v NCAA za Minnesotskou univerzitu. Raketou německé DEL byl čtyřiadvacetiletý Markus Eisenschmid, který s Mannheimem vyhrál titul a byl nejproduktivnějším hráčem play off. Symbolem zkušeností je třicetiletý Patrick Hager, jenž bude startovat na svém osmém mistrovství světa. Němce může mrzet, že kvůli zranění chybí Felix Schütz a vzhledem ke konci smlouvy v Edmontonu světový šampionát raději vynechá Tobias Rieder.

Ostatní: Na papíře působí německý reprezentační výběr kompaktně. Otázka je, jak obstojí mladý finský trenér Toni Söderholm. Coby hráč působil kromě Finska v zámoří, ve Švýcarsku, Švédsku i Německu, s trenérskými zkušenostmi to ale není kdovíjak slavné. Söderholm působil coby kouč hráčského rozvoje v Mnichově a roli asistenta trenéra si vyzkoušel u německé devatenáctky a dvacítky. Hlavním koučem byl ale pouze ve druholigovém SC Riessersee, který navíc v této sezoně hrál pouze třetí nejvyšší soutěž v Německu. Budou schopnosti Söderholma fungovat na mezinárodní scéně? První ostrý test je tady.

Nominace na MS

Brankáři: Mathias Niederberger (Düsseldorf, Německo), Dustin Strahlmeier (Schwenningen, Německo), Niklas Treutle (Norimberk, Německo).

Obránci: Korbinian Holzer (Anaheim, NHL), Jonas Müller (Eisbären Berlín, Německo), Moritz Müller (Kolín nad Rýnem, Německo), Marco Nowak (Düsseldorf, Německo), Denis Reul, Moritz Seider (oba Mannheim, Německo), Yannic Seidenberg (EHC Mnichov, Německo), Benedikt Schopper (Straubing, Německo).

Útočníci: Lean Bergmann (Iserlohn, Německo), Leon Draisaitl (Edmonton, NHL), Yasin Ehliz, Patrick Hager, Frank Mauer (všichni EHC Mnichov, Německo), Markus Eisenschmid a Matthias Plachta (oba Mannheim, Německo), Gerrit Fauser (Wolfsburg, Německo), Dominik Kahun (Chicago, NHL), Stefan Loibl (Straubing, Německo), Marc Michaelis (Minnesota State University, NCAA), Marcel Noebels (Eisbären Berlín, Německo), Leonhard Pföderl (Norimberk, Německo), Frederik Tiffels (Kolín nad Rýnem, Německo).

Koho sledovat?

Před rokem pomohl německému hokeji k historickému stříbru na olympiádě v Jižní Koreji, kde si ho vyhlédlo zámořské Chicago. Dominik Kahun, který přitom neprošel draftem, má za sebou ve 23 letech solidní premiérový ročník v NHL. Odehrál všechny zápasy základní části a zapsal 37 kanadských bodů (13+24). Šikovný bruslař původem z Plané u Mariánských Lázní, který umí plynně česky, oplývá vysokou herní inteligencí a obrovským přehledem. Ať už bude hrát vedle Leona Draisaitla či bez něj, na ledě ho bude plno. Na to si vsaďte. Navíc má navzdory nízkému věku bohaté mezinárodní zkušenosti. Letošní mistrovství světa dospělých bude už jeho čtvrté.

Přípravné zápasy

Německo 2:5 USA
Německo 5:1 Rakousko
Německo 2:3 Rakousko
Česko 5:4 Německo
Česko 5:4 Německo
Německo 3:1 Slovensko
Německo 2:1 Slovensko

Chronologická umístění na předchozích MS

2012 – 12. místo
2013 – 9. místo
2014 – 14. místo
2015 – 10. místo
2016 – 7. místo
2017 – 8. místo
2018 – 11. místo

Rozpis zápasů na MS

11. května: Německo – Velká Británie
12. května: Německo – Dánsko
14. května: Německo – Francie
15. května: Německo – Slovensko
18. května: Německo – Kanada
19. května: Německo – USA
21. května: Německo – Finsko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz