Příprava na MS vrcholí: Pešán počítá s posilami z NHL! Účast potvrdilo 8 borců

Foto: Karel Švec, Český hokej

Český národní tým míří do závěrečné fáze přípravy před ostrým startem světového šampionátu. Reprezentační trenér Filip Pešán na tiskové konferenci oznámil podobu nominace pro přípravný dvojzápas se Slovenskem a na České hokejové hry. Zároveň odkryl, kdo z hráčů NHL přislíbil účast na mistrovství světa!

Českému výběru se zatím v přípravě na mistrovství světa daří. Po dvou výhrách s Rakouskem zvládl národní tým i oba zápasové testy s Německem. Po dvojutkání v Norimberku udělali trenéři další škrty.

„Chtěl bych poděkovat hráčům, kteří byli vyřazeni, protože odvedli neskutečnou práci. Musím znovu zopakovat, co jsem jim už řekl v šatně, že byli vyřazeni, protože se nejméně hodili do naší koncepce. Moc jim děkuji za odmakané týdny,“ řekl hlavní trenér národního týmu Filip Pešán.

V přípravě s reprezentací nepokračují útočníci Petr KodýtekJakub PourFilip SuchýJiří Černoch a karlovarský forvard Ondřej Beránek, z obránců se loučí hradecký Radim Šalda, zlínský Daniel Gazda a sparťan David Němeček. Končí také brankář Milan Klouček.

K národnímu týmu se naopak připojí finalisté z extraligy – liberecký gólman Petr Kváča, obránci David Musil (Třinec) s Ondřejem Vitáskem (Liberec) a útočníci Bílých Tygrů Adam Musil, Radan Lenc společně s Oceláři Matějem Stránským a Michaelem Špačkem.

Pešán očekává také příjezd avizovaných posil. „Šimon Hrubec by se měl k týmu připojit ve čtvrtek. Jsme domluveni, že po vyčerpávajícím play off nezasáhne do dvojzápasu se Slovenskem. Jirka Sekáč by měl docestovat během zítřka. Já bych byl velmi rád, kdyby do obou zápasů zasáhl,“ upřesnil.

Velmi dobrou zprávou je, že start na mistrovství světa zatím potvrdilo osm hráčů z NHL. „Můžeme počítat s Dominikem Kubalíkem, Davidem Kämpfem, Filipem Hronkem, Filipem Zadinou, Jakubem Vránou, Filipem Chytilem, Liborem Hájkem a Radimem Šimkem,“ vyjmenoval generální manažer reprezentace Petr Nedvěd. 

„Pro nás to bude velice těžké, ale budeme se snažit, aby všichni hráči z NHL dorazili co nejdřív.“

„Co se týče Pavla Zachy, tak ten se nám bohužel omluvil ze zdravotních důvodů. Lukáš Dostál měl zájem reprezentovat, bohužel ho klub neuvolnil. Josef Kořenář je stále ve hře,“ dodal Nedvěd. 

Existuje možnost, že by někteří hokejisté ze zámoří naskočili do Českých hokejových her. „Ale nemá cenu předbíhat. Pro nás to bude velice těžké, ale budeme se snažit, aby všichni hráči z NHL dorazili co nejdřív. Doufejme, že alespoň jeden nebo dva zápasy odehrají,“ zmínil ještě Nedvěd. 

Národní tým naopak s jistotou neposílí brankář Patrik Bartošák. „Komunikovali jsme s ním a v současnou chvíli jsme se ho rozhodli nenominovat,“ pravil Pešán. 

Derby se Slovenskem, a pak České hokejové hry

Národní tým čeká ve čtvrtek a pátek dvojutkání se Slovenskem. Se Slováky sehráli čeští reprezentanti dosud 65 utkání s bilancí 44 výher, 7 remíz, 14 porážek a skóre 224:135. První utkání proběhlo v únoru 1994 na zimních olympijských hrách v Lillehammeru (7:1), zatím poslední v dubnu 2019 při Euro Hockey Challenge v Nitře (2:0).

Následovat budou České hokejové hry, které se uskuteční v O2 areně ve dnech 12. – 15. května 2021. Vzhledem k blížícímu se šampionátu proběhnou v netradičním formátu středa–sobota a podle přísných antikovidových pravidel IIHF, přičemž mužstva odcestují ihned po skončení posledních zápasů dvěma charterovými lety do Rigy.

„Ministerstvo zdravotnictví ČR v rámci pilotní studie povolilo tisíc diváků v hledišti.“

Česká reprezentace se v O2 areně utká ve středu 12. května s Finskem (20:00), ve čtvrtek 13. května se Švédskem (20:00) a v sobotu 15. května 2021 v závěrečném duelu turnaje s Ruskem (15:00).

Zápasy se každopádně nebudou hrát před prázdnými ochozy. „Ministerstvo zdravotnictví ČR v rámci pilotní studie povolilo dvě stě osob, které se přímo účastní utkání. Pak dvě stě partnerů ve VIP prostorech a také tisíc diváků v hledišti. Podmínkou je PCR test starý méně než 48 hodin,“ uvedl manažer týmu Jan Černý.

Hráči a realizační tým vstoupí 10. května do bubliny, od té doby budou pravidelně testováni. Pohybovat se pak budou pouze na trase hotel – aréna. 

České hokejové hry 2021 budou třiadvacátým ročníkem turnaje, který se poprvé uskutečnil v roce 1994 a od roku 1997 je součástí Euro Hockey Tour. Jeho nejúspěšnějším účastníkem jsou hokejisté České republiky (8 prvenství), před Finskem (7), Ruskem (4) a Švédskem (3). Česká reprezentace vyhrála turnaj v letech 1994, 1995, 1997, 1999, 2009, 2011, 2017 a 2018.     

Kádr národního týmu pro dvojutkání se Slovenskem a České hokejové hry

Brankáři:
Jan Růžička (BK Mladá Boleslav), Petr Kváča (Bílí Tygři Liberec), Roman Will (Traktor Čeljabinsk).

Obránci:
David Musil (HC Oceláři Třinec), Jakub Galvas (Jukurit), David Sklenička (Jokerit Helsinky), Michal Jordán, Dominik Mašín (oba Chabarovsk), Vojtěch Mozík (Kunlun Red Star), Libor Šulák (Kärpat Oulu), Andrej Šustr (Kunlun Red Star), Jan Ščotka (HC VERVA Litvínov), Ondřej Vitásek (Bílí Tygři Liberec).

Útočníci:
Adam Musil, Radan Lenc (oba Bílí Tygři Liberec), Matěj Stránský, Michal Špaček (oba HC Oceláři Třinec), Matěj Blümel, Tomáš Zohorna (oba HC Dynamo Pardubice), Rudolf Červený (Pelicans Lahti), Jakub Flek (HC Energie Karlovy Vary), David Tomášek (HC Sparta Praha), Ondřej Najman (BK Mladá Boleslav), Robin Hanzl, Lukáš Radil (oba Spartak Moskva), Šimon Stránský (Jukurit), Pavel Kousal (BK Mladá Boleslav), Hynek Zohorna (Chabarovsk).

Realizační tým

Hlavní trenér: Filip Pešán
Generální manažer: Petr Nedvěd
Asistenti trenéra: Martin Straka a Jaroslav Špaček
Trenér brankářů: Zdeněk Orct
Videotrenér: Aleš Vladyka
Lékař: Tomáš Vyskočil
Fyzioterapeut: Radoslav Sakaláš
Kondiční kouč: Dominik Kodras.
Kustodi: Zdeněk Šmíd a Petr Šulan
Manažer: Jan Černý
Media manažer: Zdeněk Zikmund
Manažer sociálních médií: Ondřej Kalát.

Zápasový program českého národního týmu

Přípravné zápasy:
6. května, 17:10: Česko – Slovensko (Praha) ČT sport
7. května, 20:00: Česko – Slovensko (Praha) ČT sport

České hokejové hry (Praha):
12. května, 20:00: Česko – Finsko (Praha) ČT sport
13. května, 20:00: Česko – Švédsko (Praha) ČT sport
15. května, 15:00: Česko – Rusko (Praha) ČT sport

Mistrovství světa (Riga):
21. května: 15:15 Rusko – Česko
22. května: 19:15 Česko – Švýcarsko
24. května: 19:15 Česko – Bělorusko
27. května: 19:15 Švédsko – Česko
29. května: 11:15 Česko – Velká Británie
31. května: 15:15 Česko – Dánsko
1. června: 15:15 Slovensko – Česko
3. – 6. června: play off

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz