Příští MS osmnáctek uspořádají Finové, juniorky zamíří do Švýcarska

Adam Židlický | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Mistrovství světa hokejistů do osmnácti let se příští rok vrátí po deseti letech do Finska. Tedy do země, na kterou má Česko v nedávné historii turnajů moc pěkné vzpomínky.

Místo konání příštího šampionátu osmnáctek definitivně potvrdil kongres Mezinárodní hokejové federace během probíhajícího mistrovství světa dospělých.

Nejlepší světoví dorostenci budou zápolit od 25. dubna do 5. května 2024 ve finských městech Espoo a Vantaa.

Osmnáctky se tak do země tisíce jezer vrátí po deseti letech od turnaje v Lappeenrantě a Imatře, kde česká reprezentace s Davidem Pastrňákem, Jakubem Vránou a dalšími hvězdičkami získala v roce 2014 stříbro. Tedy poslední českou medaili na MS této kategorie.

Jisté je, že u návratu na finskou půdu už nebude trenér Jakub Petr, který u osmnáctky po uplynulé sezoně skončil.

Příští turnaj bude patřit hokejistům ročníku 2006 a mladším, kteří odstartují sezonu jinou prestižní akcí, Hlinka Gretzky Cupem na česko-slovenské půdě. Jeho rozpis by měly pořádající federace oznámit v blízké době.

Pokud jde o MS do 18 let v roce 2025, to se dost možná uskuteční na Slovensku. Podle dokumentu na webových stránkách IIHF jsou dosud právě Slováci jedinými kandidáty na jeho pořádání; turnaj by se v takovém případě konal od 24. dubna do 4. května.

Mezinárodní hokejová federace na svém kongresu dále přidělila MS do 20 let na přelomu let 2024 a 2025 Kanadě, kam se tedy dvacítky vrátí po dvou letech. Pořadatelská města by měla kanadská asociace vybrat v příštích týdnech.

Nadcházející MS bude za sedm měsíců hostit švédský Göteborg.

Komentátor kanadské televizní stanice TSN Gord Miller na Twitteru dále připomněl orientační rozpis pořadatelství dalších šampionátů U20, podle něhož by se Česko mohlo dočkat v roce 2029, tedy po devíti letech.

Jasno směrem k následujícím dvěma ročníkům už mají také juniorky.

Příští mistrovství světa žen do 18 let se odehraje od 6. do 14. ledna 2024 ve Švýcarsku. Představí se na něm hokejistky ročníků 2006 a mladších.

Další generace si na světovém šampionátu zahraje mezi 5. a 12. lednem 2025 ve Finsku.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz