Problém pro MS v Bělorusku! Škoda Auto šampionát nebude sponzorovat

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Pár měsíců před startem mistrovství světa v Bělorusku a Lotyšsku se objevila další komplikace. Společnost Škoda Auto totiž oznámila, že pokud se šampionát z Minsku nepřesune, tak ho nebude sponzorovat.

„Důsledně dodržujeme, chráníme a prosazujeme všechny předpisy, které ochraňují lidská práva jako celosvětovou základní a všeobecnou potřebu,“ řekl pro ČTK vedoucí komunikace podniku Škoda Auto Tomáš Kotera.

„Z tohoto důvodu Škoda Auto odstoupí z pozice sponzora mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2021, pokud bude Bělorusko potvrzeno jako jeho spolupořadatel,“ dodal Kotera.

„Důsledně dodržujeme, chráníme a prosazujeme všechny předpisy, které ochraňují lidská práva.“

Společnost je hlavním sponzorem šampionátu, vzájemné partnerství funguje už od roku 1993. Smlouva mezi IIHF a Škoda Auto platí do letoška. 

Automobilka reaguje na nedávné dění v zemi. Po znovuzvolení prezidenta Alexandra Lukašenka vypukly loni v květnu protesty, které byly později násilně potlačeny. 

Ke stejnému kroku se odhodlala také společnost Nivea, která toto rozhodnutí oznámila na svém instagramovém účtu.

Bělorusko má šampionát hostit společně s Lotyšskem v termínu mezi 26. květnem a 6. červnem. Hrát se má v obou hlavních městech, tedy v Minsku a Rize.

Prezident IIHF René Fasel sám vyjádřil obavy, zda bude Bělorusko schopné turnaj uspořádat. Mezitím se spekuluje o jeho přesunutí: mluvilo se o zájmu Ruska, Dánska nebo Slovenska. 

„V zemi vládne neklid, jenž výrazně ovlivňuje přípravy na turnaj.“ 

„IIHF má velké obavy o schopnost Minsku zorganizovat turnaj bezpečně z koronavirového hlediska. V zemi vládne neklid, jenž výrazně ovlivňuje přípravy na turnaj a vzbuzuje oprávněné znepokojení ze strany týmů, fanoušků a vládních představitelů,“ vyjádřil se Fasel na webu IIHF.

K tomu, aby se turnaj odehrál v Bělorusku, se nelibě staví i někteří hráči. Švédský obránce Erik Gustafsson, mistr světa z roku 2013, už dopředu veřejně oznámil, že MS bude bojkotovat.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz