Proč Sparta zhasla? Nešly nohy, chyběl důraz, tvrdí Polášek se Švrčkem

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

19. dubna 2016, 22:05

Václav Jáchim

V pondělí přejeli soka v přesilovkách, celkově čtvrtá finálová bitva se ale hokejistům Sparty hrubě nepovedla. Stalo se tak díky výbornému výkonu Liberce, ale i vinou menšího nasazení domácích, kteří byli ve většině soubojů později a jejich výkonu tentokrát chyběly potřebné parametry. I proti Zlínu a Plzni si Pražané vybrali podobně zatažený zápas, teď jim porážka 1:4 vzala vidinu případného mečbolu. "Když se podíváte na statistiky utkání, je tak nějak vidět, že jsme si to prohráli sami," tvrdí obránce Adam Polášek.

Druhé soupeření na ledě Sparty přineslo úplně jinou podívanou než den předtím. Hromadu faulů a emocí (hlavně u Bílých Tygrů) vystřídal svižný zápas s mnoha zajímavými akcemi. Mnohem víc jich měli na pažbě hosté. "Od první minuty to byl docela dobrý hokej, my s tím počítali, že se bude hrát víc než v tom třetím. Na naší straně rozhodly malé chybičky, moc nám také nešly nohy. Jsou to věci,které zápasy rozhodují. Takové detaily. A my těch chybiček udělali víc," připomíná upřímně Polášek.

Polášek: Poraženému nezbývá než se otřepat a jít dál s čistou hlavou

Zatímco v předchozích duelech byl jeho tým zdravě nabuzený a plný energie, tentokrát Spartě chyběla jiskra. U mantinelu často vítězil soupeř. "Jasně, nebyl tam takový důraz. To je jedna z věcí, které se promítly. Jednak nám to moc nebruslilo, jednak jsme se tolik netlačili do brány. Na libereckou branku také neprošlo moc střel." Soupeř překvapivě nenasadil gólmana Lašáka, nýbrž bývalého sparťana Schwarze. A tenhle tah trenér Pešán trefil. "Že by žolík? To asi ne. Ale Schwarzovi to vyšlo parádně, zachytal dobře," uznává Polášek.

Finálová série před zápasem ukazovala na výhodu Sparty. Liberec totiž v sérii ztrácel, navíc přišel o potrestané Vampolu s Lakatošem. Přesto Bílí Tygři předvedli soustředěný hokej, v porovnání s pondělním klání byli jako vyměněni. "V play off to tak bývá. Zápasy jdou rychle  za sebou, poraženému nezbývá nic jiného, než se otřepat a jít do dalšího utkání s čistou hlavou. Pondělní výhra nás určitě neukolébala. Oni ztratili dva hráče, ale v play off se díry musí zalepit. Fajn, vyhráli jsme, ale věděli jsme, že pak na nás nastoupí zcela jiný tým. A to se přesně stalo," hlásí Polášek.

Švrček: Měli jsme málo střel a vůbec nechodili do brány

Jako jediný z domácího týmu se střelecky prosadil jeho parťák z defenzivy Jan Švrček. Jenže gól padl v čase 56:50, Liberec dál vedl o dva góly a komplikace nepřipustil. "Jarda Hlinka mi to dal parádně na modrou, já tam přijel z druhé vlny. Vystřelil jsem a spadlo to tam," popisuje trefu. Důrazný bek byl zároveň také u toho, když šel soupeř do vedení. V pásmu ho o kotouč obral Řepík a následně propálil Pöpperleho. "Trošku se to motalo u naší modré. Já chtěl pak nahrávat, ale z hokejky mi to uteklo. Chyba, po které oni skórovali." Za dalších 71 vteřin přidali Bílí Tygři další zásah, v brankovišti se pohodově zorientoval Vlach. "To byl jeden z klíčových momentů zápasů," souhlasí Švrček.

Sparťané nedokázali zareagovat. Postrádali lehkost, puky je neposlouchaly. Tohle nebyl jejich večer. "Měli jsme málo střel a vůbec nechodili do brány. Asi každý viděl, že nám to tolik nejezdilo. Ani jsme se nedostávali do šancí," hlásí bývalý zadák Zlína či Olomouce. Jestliže Severočeši dokázali rychle zapomenout pondělní bitvu, Sparta zase bude házet za hlavu tu úterní. "Něco jsme si řekli v kabině hned po zápase. Jak by to mělo být. Musíme hru trošku změnit," dodává Švrček.

Série bude ještě pořádně dlouhá. Možná i na maximální počet sedmi zápasů. Šest bitev uvidíme určitě. "Je to finále, nikdo asi nepočítal s tím, že by série mohla skončit 4:0 nebo 4:1. Týmy do toho budou dávat úplně všechno. Jestli rozhodne sedmý zápas, a pro nás bude vítězný, tak budeme spokojeni," reaguje Polášek. Po dvou dnech volna dojde v pátek na pátý duel, hrát se bude pod Ještědem. Sparta venku umí, potvrzovala to celou sezonu včetně play off. "My ale do do každého zápasu nastupujeme s tím, že chceme vyhrát, ať je to kdekoli," uzavírá Adam Polášek.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz