Prospal o Američanech: Vynikající útok, slabina se dá najít v obraně

Foto: Aleš Krecl, ČSLH

16. května 2018, 12:20

Václav Jáchim

(KODAŇ, od našeho zpravodaje) V televizi sledoval utkání Američanů s Finy, Václav Prospal na dálku viděl soupeře českých hokejistů ve čtvrtfinále. Jakmile hokejisté Suomi dovedli duel k vítěznému cíli, dvojnásobný mistr světa hned začal přemýšlet o americkém týmu. "V útoku mají vynikající hráče, slabina by se možná mohla najít v jejich mladé a ne tak zkušené obraně," říká Prospal.

Trenérský štáb národního týmu má dostatek video materiálu, zápas Finska s USA sledovali v Herningu asistent Jiří Kalous a generální manažer Jiří Fischer. "Finové všechno hráli do předbrankového prostoru. A bylo vidět, že Američané tam jsou zranitelní. Dostali takhle několik gólů, tudy by mohla vést cesta. V týmu mají velké individuality, ti jsou ale spíš v útoku než v obraně," zmiňuje poznatky Prospal.

Otázkou zároveň je kvalita brankářů. Keith Kinkaid byl u toho, když Američané vyřadili české reprezentanty ve čtvrtfinále MS 2016. Tehdy po nájezdech. Ale ke hvězdám NHL nepatří. "Sice tam hraje, ale když jsem sledoval zápas proti Finům, některé góly šly na jeho vrub," dodává asistent Josefa Jandače.

Češi si protivníka pro play off nevybírali. Ani nemohli. Ovšem Jaroslav Špaček naznačil, že právě Američané mu z trojice potenciálních rivalů přišli jako nejlepší varianta. "Ať je to, jak chce, potřebujete porazit výborného soupeře, abyste postoupili dál," upozorňuje Prospal. "Z mého osobního pohledu jsou Američané daleko hratelnější než Fini. Ti mají velmi dobře organizovanou hru, jsou skvělí bruslaři. A hlavně: zámořské posily výrazně zvedly kvalitu finského týmu."

Zmínka o mladé obraně sedí i na české mužstvo. Beci se musejí připravit na pořádně důrazné a rychlé útočníky. Americké ofenzivě velí vynikající Patrick Kane. "Ano, ale myslím, že ten zápas bude hlavně o nás. Jak k němu přistoupíme, jak budeme schopní s Američany hrát a bruslit. Musíme se předvést," připomíná. Trenéři budou hledat optimální strategii, bezpochyby pozornost zaměří i na Kanea. "Jirka Kalous a Jirka Fischer viděli Američany v Herningu. Až se sejdeme, pobavíme se o tom a vymyslíme pořádný plán."

Jak pracují kustodi české reprezentace?

V letošní sezoně už na jedno velké čtvrtfinále mezi národním týmem a Američany došlo, v olympijském Pchjongčchangu uspěli Češi 3:2 po nájezdech. "Ale tomu bych nepřikládal velký význam. Mají tu úplně jiný tým, bude to zcela odlišný zápas," hlásí Prospal. Soupeř má možná malou výhodu v tom, že se nemusí stěhovat. Prostředí v Herningu dobře zná. "To je úplně jedno. Jestli chcete jít v turnaji dál, musíte porazit kohokoli. Na jakémkoli místě," oponuje reprezentační asistent.

Hokejisté měli v úterý volný den, trénink je čeká ve středu přes poledne. Pak sednou do autobusu a vyrazí směr Herning. Trenéři začnou ladit taktiku i sestavu. Klíčovým tématem bude nasazení gólmana. Pavel Francouz má víc zkušeností a chytal třeba i zmíněné čtvrtfinále v Koreji, David Rittich zase působí v Calgary, odkud velmi dobře zná zámořský styl. Může mít v tomto ohledu vliv, jaký soupeř ve čtvrtek čeká? "Bude to jedna z našich trenérských debat, brankář zatím není určený. Řeknu to takhle: máme dva výborné gólmany a zatím není určená jednička, která nastoupí ve čtvrtfinále," uzavírá Prospal.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz