Pustí NHL hráče na olympiádu? Řeší se pojištění, říká Urban. Ve hře je i plán B

Foto: nhl.cz

27. července 2021, 13:41

Jan Šimek

Budou moci hráči z NHL nastoupit na zimní olympiádě v Pekingu? To je zásadní otázka, na kterou zatím nezazněla jasná odpověď. Start hokejistů z elitní zámořské soutěže na olympijském turnaji ovšem dle dostupných informací vypadá nadějně. „Musíme ale počítat také s plánem B,“ upozorňuje generální sekretář Českého hokeje Martin Urban.

Ten se o problematice startu hráčů z NHL na olympiádě rozpovídal na tiskové konferenci před startem Hlinka Gretzky Cupu. „V pondělí jsme měli velký konferenční hovor na úrovni Mezinárodní hokejové federace, NHL a NHLPA na téma olympiáda. Někdo nám říká: "Nehrajete hokej, máte míň práce." Jenže my máme naopak mnohem více práce, než když hokej normálně hrajeme. Pořád se něco mění a my na to musíme reagovat,“ uvádí Martin Urban.

Byť prosakují informace, že by to údajně mělo klapnout a NHL by hráče na olympiádu měla pustit, nic oficiálně potvrzeno není. Jaká je tedy aktuální situace? „NHL a NHLPA má s Mezinárodním olympijským výborem a IIHF vylicitováno všechno až na jednu věc – a tou je pojištění hráčů z hlediska COVID-19. Hráči přiletí z olympiády a třeba dva týdny nebudou moci působit v klubu. Tím pádem přijdou o peníze a stejně tak kluby,“ prozrazuje generální sekretář České hokeje.

„Obecně je zatím problém toto pojistit. IIHF už vyčlenila pět milionů amerických dolarů, kterými by tohle kompenzovala. NHL navíc tvrdí, že devadesát procent hráčů už je naočkovaných, takže by se nemělo jednat o tolik případů, ale obě strany nyní hlavně chtějí, aby se NHL do nějakého termínu rozhodla a řekla, jestli hráči NHL na olympiádu pojedou, nebo ne,“ doplňuje.

Zapojí se Kanada a USA do Euro Hockey Tour?

Čím dříve rozhodnutí padne, tím lépe pro všechny zainteresované strany. „Jasno by mělo být v horizontu týdnů, maximálně krátkých měsíců. Když NHL řekne ne, musíme počítat s plánem B, se kterým v tuto chvíli stejně všichni počítáme. To znamená, že všechny týmy včetně USA a Kanady použijí evropské hráče,“ pokračuje Urban.

„Pokud naopak NHL hráče na olympiádu pustí, i poté se teoreticky může stát, že se například měsíc před olympiádou změní situace takovým způsobem, že hráči z NHL na ní stejně hrát nebudou. I to se může stát. Během konferenčního hovoru jsem říkal, že stejně musíme pracovat se širokým kádrem. My včetně Finů, Rusů a Švédů máme výhodu v tom, že máme v listopadu i prosinci program a dovedeme si připravit „back-up tým“ složený z hráčů působících v Evropě,“ vysvětluje.

„Zároveň padla i myšlenka, že pokud by se rozhodlo o tom, že hráči NHL na olympiádě hrát nebudou, Kanada i USA by měly zájem připojit se do Euro Hockey Tour. V minulosti už se tak stalo, ale je to velice otevřená záležitost. Každopádně náš program by to v listopadu a prosinci určitě zpestřilo,“ má jasno.

Řeší se samozřejmě také otázka protiepidemických opatření. „S bublinami to bude složitá situace. Pokud hráči NHL na olympiádě budou, těžko budou hrát v bublině. V podstatě to bude stejné, jako když česká výprava odlétala na olympijské hry. Hráči se někde sejdou a pojedou. Není to tak jako před mistrovství světa, kdy nám Mezinárodní hokejová federace nařídila několikadenní bublinu, kterou musely respektovat všechny země,“ uvádí zkušený hokejový funkcionář.

„NHL totiž jen těžko přeruší soutěž na dobu více než nezbytně nutnou. Uvažuji reálně, s žádnou bublinou pro hráče NHL před olympijskými hrami nebude prostor. Tuto otázku bychom řešili v případě, že by všechny týmy použily pouze hráče z Evropy. Pak bychom mezi jednotlivými zeměmi mohli jednat o prostoru pro bublinu tak, abychom v maximální možné míře eliminovali možnost nákazy , což se děje teď během letní olympiády. Možná ale stanoví jiná pravidla i Mezinárodní olympijský výbor,“ dodává Martin Urban.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz