Rekordman Gulaš srazil Dynamo. Kometa přemohla Tygry, radost má i Energie

Foto: Jan Štěpánek, hcskoda.cz

Dnešní duely TELH byly bohaté na zajímavé události. I v 10. utkání sezony se střelecky prosadil Milan Gulaš, plzeňský útočník vytvořil rekord soutěže a hattrickem sestřelil Dynamo. Hokejisté Mladé Boleslavi otočili bitvu s Vítkovicemi, na domácím ledě selhal Mountfield, který podlehl Energii. Kometa přestřílela Liberec a bodově se dotáhla na vedoucí Oceláře, bitva dosud nejhorších týmů soutěže patřila Litvínovu.

Bruslaři slaví. Díky Vondrkovi s Klepišem

V předchozích dvou utkáních prohráli, proti Spartě i Mountfieldu vázla Bruslařům koncovka. Také v domácí bitvě s Vítkovicemi se hokejisté Mladé Boleslavi zpočátku hledali, čehož soupeř využil a šel do vedení. Ovšem svěřenci trenérů Rulíka a Patery zabrali, zápas nakonec dokázali vyhrát. Velkému obratu velel kapitán Michal Vondrka, jenž ve 35. minutě vyrovnal a 50. vteřin  po startu třetí třetiny zaznamenal další gól. Ve třetí třetině sice zaznamenal svoji druhou trefu v utkání také Jan Schleiss, ale vítězný zásah záhy předvedl Jakub Klepiš. Bruslaři tedy slaví, hosté neberou z dobře rozehraného utkání nic – připsali si už čtvrtou porážku v řadě.

Pavel Patera (asistent trenéra Mladé Boleslavi): „Po dvou porážkách nám přišlo mužstvo hodně svázané, což bylo ostatně znát i v první třetině. Báli jsme se hrát, soupeři jsme ustupovali a stav 1:2 byl pro nás ještě příznivý, mohlo to vypadat daleko hůř. Velmi důležité bylo, že jsme přestáli dlouhou přesilovku Vítkovic. Do stavu 3:2 jsme byli lepším týmem, pak začali hosté znovu hrát nepříjemný hokej a my se trochu vrátili k výkonu z úvodu zápasu. Soupeř zaslouženě vyrovnal, na konci se k nám přiklonilo štěstí." 

Jakub Petr (trenér Vítkovic): „Pro mě je to těžké hodnocení. První třetina byla z naší strany parádní, vrátili jsme se k hokeji, který jsme se prezentovali před prohranými zápasy s Plzní a Spartou. Vnímali jsme sílu Mladé Boleslavi, velmi dobře koučovaného týmu, který má ve svých řadách zvučná jména, ale výkon z první třetiny mě nadchl. Chtěli jsme tu zanechat dobrý dojem a trochu si vylepšit reputaci. Ve druhé třetině se domácí vrátili ke své hře a potvrdili, že patří mezi top týmy extraligy. Při dlouhé přesilovce nás přibrzdilo zranění Ondřeje Romana. Trochu mě zarazilo posouzení situace, kdy gólman soupeře při zákroku posunul branku. Patrik Bartošák byl během svého působení ve Vítkovicích za stejný prohřešek několikrát vyloučen, to samé Miroslav Svoboda minulý týden v Plzni. Mohli jsme hrát dvojnásobnou přesilovku, možná bychom ji využili, nevím. Tím samozřejmě nechci snižovat výkon Boleslavi, protože byla dvě třetiny lepší."

BK MLADÁ BOLESLAV – HC VÍTKOVICE RIDERA 5:3 (1:2, 1:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 20. Skalický (Ševc, Zbořil), 35. Vondrka (Zbořil, Klepiš), 41. Vondrka (Fillman, Skalický), 53. Klepiš (Najman, Kurka), 60. Najman (Klepiš) – 3. Kurovský (Werbik), 14. Schleiss (Krenželok, Gregorc), 51. Schleiss (Bukarts, Šidlík).
Rozhodčí: Pešina, Šindel – Kajínek, Špringl. 
Vyloučení: 1:4, navíc Žejdl (Ml. Boleslav) na 5 minut a do konce utkání.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 34:34.
Diváci: 2956.
Nejlepší hráči: Michal Vondrka – Jan Schleiss.
BK Mladá Boleslav: Krošelj (21. J. Růžička) – Kurka, Ševc, Pláněk, Dlapa, Fillman, Hrbas – Klepiš, Žejdl, Cienciala – Vondrka, Zbořil, Skalický – J. Stránský, P. Musil, R. Zohorna – P. Kousal, O. Najman, Flynn. Trenéři: Rulík a Patera.
HC VÍTKOVICE RIDERA: M. Svoboda – Krenželok, Gregorc, Kvasnička, Šidlík, Trška, Výtisk – Schleiss, Roman, Bukarts – Zdráhal, Š. Stránský, Lakatoš – Mallet, Vopelka, Dej – Guman, Werbik, Kurovský – E. Němec. Trenéři: Petr a Trnka

Mountfield selhal, všechny body má Energie

Zdálo se, že po páteční výhře nad Mladou Boleslaví zavládne v hradeckém táboře lepší nálada, jenomže další utkání s Energií jí zase pokazilo. Východočeši doma zklamal, od 2. minuty prohrávali po trefě Ondřeje Beránka a pak marně dobývali branku Filipa Novotného. V zadních řadách Hradce Králové chyběli marodi Filip Pavlík, Mislav Rosandič nebo Oskars Cibulskis, tým trenéra Martince ovšem selhal v koncovce. Až v 50. minutě snížil Lukáš Cingel, víc ale domácí nestihli. Velkou radost mají naopak hosté: jejich výhru potvrdil dvěma góly Tomáš Rachůnek.

Petr Svoboda (asistent trenéra Hradce Králové): „První gól nám trochu vzal vítr z plachet, celkově jsme ale neměli takový pohyb jako v předešlých zápasech. Myslím, že největší rozdíl byl v předbrankových prostorech na obou koncích hřiště. Vary byly před naší brankou živější, měly tam spoustu tečí a nebezpečných šancí, zatímco my jsme se do těch míst, kde to bolí, necpali. Když už jsme tam nějakou dorážku měli, tak jsme nebyli dostatečně důrazní. Gólem na 1:2 jsme vykřesali naději a zkusili power play, ale tam už to bohužel nevyšlo. Dneska to prostě nebylo takové.“

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Jeli jsme do Hradce s tím plánem, že chceme zvládnout hlavně vstup do utkání a první třetinu. To se nám i díky trochu šťastné brance povedlo. Hradec potom ukazoval svoji velkou kvalitu a sílu zejména v ofenzivě, ale za přispění Filipa Novotného, který nám dával celý zápas šanci bojovat o body, a obětavým týmovým výkonem jsme utkání zvládli. Jsme za to velmi rádi, protože si myslím, že z tohoto horkého ledu s takhle kvalitním soupeřem se body jednoduše vozit nebudou. Proto si jich vážíme ještě víc.“

MOUNTFIELD HK – HC ENERGIE KARLOVY VARY 1:3 (0:1, 0:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 50. Cingel (R. Pavlík) – 2. Beránek (Raška), 42. T. Rachůnek (Šenkeřík, Flek), 59. T. Rachůnek.
Rozhodčí: Hradil, Kika – Ganger, Klouček. 
Vyloučení: 3:3.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 36:30.
Diváci: 3715
Nejlepší hráči: Lukáš Cingel – Tomáš Rachůnek.
Mountfield HK: Mazanec – Linhart, Zámorský, Allen, Čáp, Gaspar, Nedomlel – Červený, Koukal, Smoleňák – R. Pavlík, Cingel, Vincour – Perret, Klíma, Paulovič – M. Chalupa, Kubík, Jergl. Trenéři: T. Martinec, Krátoška a P. Svoboda.
HC Energie Karlovy Vary: Novotný – Šenkeřík, Eminger, Graňák, Plutnar, M. Rohan, Kubka – T. Rachůnek, Gríger, Flek – T. Mikúš, Raška, Beránek – Hlava, T. Knotek, Kohout – Koblasa, Skuhravý, Vondráček. Trenéři: Pešout a Mariška.

Nejdřív rekord, pak hattrick. Gulaš srazil Dynamo!

Historický zápis zaznamenal v utkání Plzně s Pardubicemi útočník Milan Gulaš. Zkušený kanonýr má neskutečnou formu, trefil se i v 10. utkání od startu sezony a vytvořil nový rekord Tipsport extraligy. Západočeši díky jeho hattricku brali vítězství, ale proti Dynamu se hodně nadřeli. Hosté během 26 vteřin smazali ztrátu dvou gólů, po dvou třetinách bylo skóre nerozhodné 3:3. V 53. minutě se ale radoval Jan Eberle a Milan Gulaš se ve finiši prosadil potřetí! Dynamo si připsalo první porážku pod vedením hlavního kouče Radka Bělohlava.

Ladislav Čihák (trenér Plzně): „Měli jsme dobrý vstup do utkání, vedli jsme 2:0, jenže přišly dvě chyby a rázem to bylo 2:2. Pak jsme doskočili a vrcholem bylo, že jsme zase vedení rychle ztratili. To se nám děje pořád, nevím, jakou lajnu tam po naší trefě mám dát. Nebýt Guliho, tak se duel dnes takto neurval. Bojovnost byla, ale potřebujeme dostat klid na hokejky. Pardubice jdu výkonnostně nahoru, takže musíme být pokorní a za body jsme strašně rádi.“

Radek Bělohlav (trenér Pardubic): „Mně se to nehodnotí dobře. Přijeli jsme sem pro nějaký bod, chtěli jsme být sebevědomí. Ale Plzeňští byli produktivnější v přesilovkách. Jsou zápasy, kde bychom měli bod, dva urvat. Dostali jsme dnes ale rozhodující gól v situaci, kdy jsme ho dostat neměli po velké chybě zkušeného obránce. Jedeme ale dál, musíme se snažit v dalších zápasech.“

HC ŠKODA PLZEŇ – HC DYNAMO PARDUBICE 5:3 (2:2, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 5. Heřman (Moravčík), 13. Gulaš (Rob, Mertl), 39. Gulaš (Moravčík), 53. Eberle, 57. Gulaš (Moravčík, Frodl) – 15. Hovorka (Látal, Blümel), 15. Mandát (Hovorka, R. Kousal), 39. Tybor (Piché, Kolář)
Rozhodčí: Jeřábek, Veselý – Brejcha, Jelínek
Vyloučení: 7:4.
Využití: 3:1.
Oslabení: 1:0.
Střely na branku: 23:19.
Diváci: 5488.
Nejlepší hráči: Milan Gulaš – Marek Hovorka.
HC Škoda Plzeň: Frodl – Pulpán, Moravčík, Houdek, Čerešňák, Budík, Kaňák, Vráblík – Pour, Mertl, Gulaš – V. Němec, R. Vlach, Indrák – Straka, Kodýtek, Eberle – Rob, Heřman, Kantner. Trenéři: Čihák a Jiří Hanzlík.
HC Dynamo Pardubice:  Štěpánek – Eklund, Holland, J. Kolář, Ivan, Mikuš, J. Zdráhal, Piché – Mandát, R. Kousal, Tybor – Látal, Blümel, Hovorka – Kusý, J. Kloz, Poulíček – Machač, Pochobradský, Matýs. Trenéři: Bělohlav, Janecký a Čáslava.

Parádní bitva patří Kometě

Skvělou hokejovou podívanou nabídla repríza jarního semifinále play off mezi Kometou a Libercem. Brňané šli do utkání posíleni sobotní výhrou v Olomouci, Bílí Tygři naopak den předtím selhali v Pardubicích. Výtečný zápas nabídl zvraty i gólové hody. Severočeši třikrát vedli, Kometa pokaždé srovnala. Když ve třetí třetině skóroval Martin Zaťovič, záhy se prosadil na opačné straně Tomáš Filippi. Elitní formaci Brňanů chyběl zraněný Peter Mueller, ale na ledě to nebylo znát. Ve 48. minutě rozhodl velkou bitvu svým druhým gólem v utkání Petr Holík. Hosté už odpovědět nedokázali, další dva góly Komety následně přidali Jakub Lev a Michal Gulaši.

Kamil Pokorný (asistent trenéra Komety Brno): „Začátek byl z naší strany kostrbatý. Soupeř byl aktivnější a dal gól. Klíčový moment vidím v tom, že se nám po dvou gólech Liberce podařilo v přesilovce snížit a brankou Karla Pláška vyrovnat. Ve třetí třetině jsme vůlí urvali vítězství. Lepší jsme nebyli, ale jsme rádi, že jsme to dnes po domácím propadáku se Zlínem zvládli."

Jiří Kudrna (asistent trenéra Liberce): „Myslím si, že jsme začali dobře a byli aktivní. Škoda, že jsme do druhé třetiny nešli s vedením. Naše hra na to měla. I přesto jsme odskočili na 1:3, jenže následně jsme inkasovali dva rychlé góly. Půlku zápasu jsme hráli slušně. Když ale ve třetí třetině inkasujete tolik branek, tak nemůžete pomýšlet na vítězství."

HC KOMETA BRNO – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 7:4 (1:1, 2:2, 4:1)

Branky a nahrávky:  15. O. Němec (Hruška, Plekanec), 34. Holík (Zaťovič, Kucsera), 34. Plášek ml., 46. Zaťovič (Kucsera), 48. Holík (Pyrochta, Zaťovič), 53. Lev (Malec), 60. Gulaši – 6. Šmíd, 28. Lenc (Filippi, L. Hudáček), 29. L. Krenželok (A. Musil), 47. Filippi (Lenc).
Rozhodčí: Lacina, Šír – Jindra, Zika.
Vyloučení: 4:4.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 34:34.
Diváci: 7229.
Nejlepší hráči: Petr Holík – Radan Lenc.
HC Kometa Brno: Vejmelka – O. Němec, Pyrochta, Štencel, Gulaši, Bartejs, Malec, Svozil – Kucsera, Holík, Zaťovič – Horký, Plekanec, Plášek – Lev, Hruška, Orsava – Kunc, Kusko, Jenyš. Trenéři: Fiala, Pokorný, Oslizlo a Horáček.
Bílí Tygři Liberec: Peters – Hanousek, Šmíd, Havlín, Derner, Graborenko, Kotvan, Knot – Hudáček, Bulíř, Ordoš – Lenc, Filippi, Marosz – Zachar, Jelínek, Krenželok – Rychlovský, A. Musil, J. Vlach. Trenéři: Augusta a Kudrna.

Důležitá výhra pro Vervu. Berani smutní

Souboj nejhorších týmů soutěže byl pro hokejisty Litvínova a Zlína hodně důležitý, vítěz získá přece jen lepší náladu a sebevědomí. Lépe začali hosté, do vedení je poslal Pavel Sedláček. Ale ve druhé třetině se Verva nadechla k trháku a zápas otočila, přesnými zásahy se o to postarali František Gerhát, Richard Jarůšek a Jiří Říha. Když po druhé pauze skóroval také Martin Hanzl, bylo jasné, že vítězství oslaví domácí. Litvínov v tabulce přeskočil Pardubice a je dvanáctý, Zlín zůstává se šesti bodíky poslední.

Radim Skuhrovec (asistent trenéra Litvínova): „Pro nás to bylo strašně těžké utkání se šťastným koncem. Lámalo se to v první třetině, ale i během celého zápasu. I počet střel jasně hovoří pro soupeře. My jsme byli trochu šťastnější a v oslabení ve třech se nám to podařilo sehrát. Zvítězili jsme, je to pro nás důležitý krok, ale jen dílčí. Čeká nás další těžké utkání a my se budeme muset snažit za každou cenu bodovat a vyhrát."

Antonín Stavjaňa (trenér Zlína): „Zápas bych rozdělil na dvě části. První třetina ukázala, proč jsme tam, kde jsme. Další dvě třetiny to jen potvrdily. V první třetině jsme měli neskutečné množství šancí, kterými jsme měli domácí potrestat. Kdybychom dali pět gólů, tak by se nikdo z přítomných nedivil. V momentě, kdy domácí vyrovnali, jsme začali uvadat. V poslední třetině to byl zmar, hlavně ta přesilovka pět na tři. Hráči už neměli psychickou sílu se srovnat a odpovědnost přehazovali jeden na druhého."

HC VERVA LITVÍNOV – PSG BERANI ZLÍN 5:1 (0:1, 3:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 23. Gerhát (J. Mikúš), 27. Jarůšek (Ščotka, Říha), 36. Říha (Gerhát), 44. M. Hanzl (Štich), 60. Ščotka – 12. P. Sedláček (Freibergs, Šlahař).
Rozhodčí: Hejduk, Koova (Finsko) – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 8:3, navíc Jarůšek (Litvínov) na 5 minut a do konce utkání.
Bez využití.
Oslabení: 1:0.
Střely na branku: 26:45.
Diváci: 4892.
Nejlepší hráči: František Gerhát – David Nosek.
HC VERVA Litvínov: Janus – Jánošík, Kubát, Říha, Ščotka, Štich, L. Doudera – Kašpar, Hübl, Lukeš – Jarůšek, M. Hanzl, Petružálek – Jurčík, Zygmunt, Válek – Myšák, J. Mikúš, Gerhát – Helt. Trenéři: Šlégr, Kotrla a Skuhrovec.
PSG Berani Zlín: Čiliak – Žižka, Nosek, Freibergs, Ferenc, Řezníček, Gazda, M. Hamrlík – Kubiš, Sedláček, Ondráček – Fryšara, Palmberg, Šlahař – Szturc, Honejsek, Dufek – Herman, Popelka, Š. Kratochvil. Trenéři: Stavjaňa a M. Hamrlík.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Oceláři Třinec 11 6 1 1 3 44:30 21
2. HC Kometa Brno 10 6 1 1 3 27:23 21
3. BK Mladá Boleslav 10 5 2 1 2 31:20 20
4. HC Škoda Plzeň 10 6 0 1 3 40:32 19
5. Bílí Tygři Liberec 10 5 2 0 3 45:40 19
6. HC Sparta Praha 9 4 2 1 2 38:27 17
7. HC Energie Karlovy Vary 10 4 1 1 4 31:30 15
8. Mountfield HK 10 5 0 0 5 30:32 15
9. HC Olomouc 10 3 1 2 4 20:27 13
10. HC VÍTKOVICE RIDERA 11 3 1 2 5 27:39 13
11. Rytíři Kladno 9 3 1 1 4 30:36 12
12. HC VERVA Litvínov 9 3 0 1 5 24:28 10
13. HC Dynamo Pardubice 10 3 0 7 5 21:31 9
14. PSG Berani Zlín 10 2 0 0 9 28:41 6

Další program Tipsport extraligy

Úterý 15. října – dohrávka 6. kola:
18:30 HC Sparta Praha – HC VERVA Litvínov (ČT sport)

Pátek 18. října – 11. kolo:
17:30 HC Energie Karlovy Vary – BK Mladá Boleslav
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC VERVA Litvínov
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC Oceláři Třinec (O2 TV Sport)
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Škoda Plzeň
18:00 HC Olomouc – Mountfield HK

Sobota 19. října – předehrávka 12. kola:
17:00 HC Kometa Brno – HC Škoda Plzeň (O2 TV Sport)

Neděle 19. října – 12. kolo:
15:30 HC Energie Karlovy Vary – HC VÍTKOVICE RIDERA
16:00 HC Sparta Praha – HC Dynamo Pardubice
16:00 BK Mladá Boleslav – Rytíři Kladno
17:20 HC Oceláři Třinec – Bílí Tygři Liberec
17:30 Mountfield HK – PSG Berani Zlín
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Olomouc

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz