Repre? O level výš než extraliga, hlásí Dufek po vítězné premiéře

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

8. února 2020, 19:07

Adam Bagar

(STOCKHOLM, od našeho zpravodaje) Zlínský útočník Jan Dufek napsal zajímavý příběh. Ještě v minulé sezoně hrál Chance ligu za Porubu, ale nyní má za sebou vítěznou premiéru na mezinárodní scéně.

RT TORAX jej loni uvolnil na závěr ročníku do Zlína, kde mu dal trenér Robert Svoboda šanci a on ji skvěle chytil za pačesy, řekl si o smlouvu na další rok a teď mu důvěru splácí výbornými výkony. V aktuální sezoně pomohl Beranům už 23 body za 12 branek a 11 nahrávek.

Šikovného útočníka přesto ani ve snu nenapadlo, že by se z toho mohla vyklubat pozvánka do reprezentace. V původní nominaci navíc nefiguroval, nebyl ani mezi náhradníky, ale pomohly mu omluvenky. Radostnou novinu se dozvěděl den před srazem při návštěvě babičky.

Ve čtvrtek proti Švédům byl ještě mimo sestavu, ale dva dny nato už dostal prostor se ukázat. Proti Finům naskočil ve čtvrté formaci po boku Michala Kovařčíka a Davida Šťastného. „Zápas jsem si užil. Jsem hrozně moc rád, že to byla vítězná premiéra,“ říká po triumfu 3:1.

„Ukázalo se mi, že mě čeká ještě dlouhá cesta. Oproti extralize je to o level výš. Každý to říká, ale teď se mi to potvrdilo. Vidím na klucích, že jsou ve všem rychlejší. Ať už je to zpracování puku, bruslení, střelba či schopnost rozhodování, což je alfou a omegou všeho,“ líčí.

Před utkáním se snažil nepřipouštět si žádný tlak. „Myslím, že si to člověk nesmí připouštět. Hokej nějak umím, proto mě sem taky vzali. Snažil jsem se hrát svou hru a k tomu plnit, co po nás pan trenér chce. Myslím, že nám utkání vyšlo,“ těší dvaadvacetiletého forvarda.

Mrzí ho ale slabá kulisa v jinak parádním hokejovém chrámu. „Hala Globen je neskutečná. Jen škoda, že nepřišlo moc lidí. Asi je na takové zápasy moc velká. Ve Zlíně nám občas přijde plný dům a když je taková podpora fanoušků, tak je to znát a hraje se lépe,“ hlásí Dufek.

Velký debut prožívali také jeho blízcí. „Určitě koukali a věřím, že si to taky užili. Ještě jsem ani nekoukal na telefon, ale nejspíš tam budou nějaké gratulace k výhře, jestli jsem si to užil a tak,“ usmívá se Jan Dufek. Zůstane ve Švédsku u jednoho startu, nebo půjde i na Rusy?

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz