Repríza finále pro Třinec, Vondrka vystřelil Dynamu bod. Brno slaví, Verva padla

Foto: Ivo Dostál, hc-kometa.cz

V Tipsport extralize se hrálo už 38. kolo. Ve třetí repríze posledního finále se dařilo Třinci, hattrick Martina Zaťoviče pak pomohl Brnu přehrát třetí Plzeň. Doma se dařilo Hradci Králové. Díky výborným výkonům brankářů slavily venku Olomouc s Karlovými Vary, Litvínov padl už posedmé za sebou. Gól debutující Michala Vondrky pak znamenal pardubický bod na ledě Sparty. Mladá Boleslav si připsala proti Kladnu čtvrtou výhru v řadě.

Třetí repríza finále pro Třinec

I ve třetí repríze posledního finále platilo nepsané pravidlo „můj dům, můj hrad“. Oceláři si na vedoucí tým tabulky dobře vyšlápli už v první třetině, po které vedli 3:1. Zdaleka ale nebylo hotovo. Za Liberec snížil Lenc, a i když pak přidal čtvrtý gól domácích Hrňa, Bílí Tygři znovu doskočili na rozdíl jednoho gólu zásluhou Ordoše. Drama pokračovalo až do konce, ale další góly už nepadly. I nadále pokračuje jízda Wojtka Wolského, který zapsal jeden gól a bodoval i v pátém utkání za Třinec. A to navíc nedal trestné střílení.

Václav Varaďa (trenér Třince): „Výsledek nás těší, jsou to skvělé body proti soupeři, který hraje velmi dobře. Ze začátku jsme neměli dobrý pohyb, Liberec měl spoustu šancí, které ovšem nevyužil, my jsme
naopak na co sáhli, to skončilo v bráně. Trochu šťastně jsme se dostali do dvoubrankového náskoku. Hra dnes byla hodně urputná, byl to zápas s nádechem play-off. Byli jsme odolnější, Liberci jsme nedovolili moc střel, což nás těší. Výsledek je skvělý i když pro soupeře trochu krutý, protože cestuje s nulou.“

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Dnešní zápas rozhodla první třetina, respektive dva góly, které jsme soupeři darovali. Ve druhé části jsme byli lepší, ale chyběla větší produktivita. Od třetí třetiny Třinec hru zatáhl a hrozně těžko jsme se přes soupeře prosazovali. Rozhodla ale úvodní část hry.“

HC OCELÁŘI TŘINEC – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 4:3 (3:1, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 6. P. Vrána (Martin Růžička), 15. Wolski (Martin Růžička), 18. M. Stránský (Gernát, Marcinko), 33. Hrňa (Hrehorčák) – 11. L. Hudáček (Lenc, Kotvan), 32. Lenc (Birner, Bulíř), 37. Ordoš (Derner, Birner).
Rozhodčí: Hradil, Obadal – Hlavatý, Tošenovjan.
Vyloučení: 2:2.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 24:26.
Nejlepší hráči: Martin Růžička – Radan Lenc.
Diváci: 5 140.
HC Oceláři Třinec: Štěpánek – Krajíček, M. Doudera, Galvinš, D. Musil, Roth, Gernát – Martin Růžička, P. Vrána, Wolski – M. Stránský, Marcinko, Hrehorčák – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Chmielewski – Dravecký, Polanský, Adamský – Hrňa. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.
HC Kometa Brno: Hrachovina – Knot, Šmíd, Graborenko, Derner, T. Hanousek, Kotvan – Ordoš, Bulíř, Birner – Lenc, L. Hudáček, Marosz – M. Zachar, P. Jelínek, L. Krenželok – Rychlovský, A. Musil, J. Vlach. Trenéři: Augusta a Kudrna.

Kometa si spravila chuť, Zaťovič má druhý hattrick

Po dvou prohrách si Kometa doma spravila chuť. Vyzrála na třetí Plzeň, kterou porazila 5:2. Západočechům nebyly nic platné ani dva body Milana Gulaše (1+1). Zadařilo se první a čtvrté formaci Komety, po dvou bodech zapsali Tomáš Plekanec (1+1) a Luboš Horký (1+1), druhý hattrick sezony zaznamenal kapitán Martin Zaťovič. Brno vyhrálo druhý ze třech vzájemných zápasů v aktuální sezoně.

Kamil Pokorný (asistent trenéra Brna): „První třetina byla z naší strany vynikající, chtěli jsme odčinit dvě nevydařená venkovní utkání a na hráčích to bylo vidět. Ve druhé třetině nás trochu zbrzdili dvě nepovedené přesilové hry, ale byl to jediný aspekt hry, který by se nedal hodnotit pozitivně. Naopak soupeř vstřelil oba góly v přesilovce, v tom byl hodně silný. Velice důležitý moment byla čtvrtá branka, kdy jsme odskočili do vedení 4:2. Ve třetí třetině jsme se chtěli vyvarovat faulům a dotlačit utkání do vítězného konce, což se nám za velkého přispění publika povedlo.“

Jiří Hanzlík (asistent trenéra Plzně): „Já začnu obecně, než konkrétně k tomuto zápasu. Venku, až na pár výjimek jsme poloviční oproti domácím zápasům a dnes to nebylo jinak. Individuální výkony hráčů nejsou na ledě soupeřů dobré. Je to zvláštní směs bojácnosti a lehkovážnosti, přičemž tyto dvě vlastnosti ani nejdou k sobě. První třetina toho byla důkazem, pak se sice hra opticky vyrovnala, ale myslím si, že Brno si jen hlídalo výsledek. My jsme dnes na obrat neměli.“

HC KOMETA BRNO – HC ŠKODA PLZEŇ 5:2 (3:1, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 11. Zaťovič (L. Horký), 15. L. Horký (Plášek ml., Střondala), 20. Plekanec, 38. Zaťovič (Plekanec), 59. Zaťovič (Pyrochta) – 13. Gulaš (V. Němec), 33. Kantner (Gulaš, Mertl).
Rozhodčí: Pešina, Kubičík – Rožánek, Bryška.
Vyloučení: 7:6.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 21:24.
Nejlepší hráči: Milan Gulaš – Martin Zaťovič.
Diváci: 7 700 (vyprodáno).
HC Kometa BrnoČiliak – O. Němec, Bartejs, Baranka, Pyrochta, Svozil, Gulaši, Malec – M. Erat, Plekanec, Zaťovič – Kucsera, Rákos, Dočekal – Orsava, Hruška, Kusko – L. Horký, Střondala, Plášek ml. Trenéři: Zábranský, Pokorný, Horáček a Bělohlav.
HC Škoda Plzeň: Frodl – Budík, Čerešňák, Pulpán, Moravčík, Jank, L. Kaňák, Vráblík – Kantner, Mertl, Gulaš – P. Zdráhal, Kracík, Pour – Suchý, V. Němec, Rob – Malát, Kodýtek, Kolda. Trenéři: Čihák, Hanzlík a Špaček.

Litvínov utrpěl další porážku, ztroskotal na Konrádovi

Už sedmou porážku v řadě musí skousnout litvínovská Verva. Doma proti Olomouci přitom byla po většinu zápasu lepší, svého soupeře přestřílela 43:21, ale je znovu bez bodů. Vervě nebyl uznán gól Hanzla z první minuty, což je trochu srazilo. Mora pak totiž zásluhou Olesze a Musila odskočila do vedení 2:0. Ještě před první pauzou snížil Petružálek a dostal Litvínov zpět do kontaktu. Jenže vynikající Konrád další gól nedostal a Irgl v 60. minutě potvrdil olomoucké vítězství a také poskočení na 10. místo.

Jindřich Kotrla (asistent trenéra Litvínova): „Celý zápas jsme makali a bojovali. Soupeře jsme do ničeho nepustili, dostávali jsme ho pod tlak, bohužel na jeden gól se vyhrát nedá.“

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „Začali jsme špatně, dostali jsme ve třicáté vteřině gól, naštěstí po přihrávce rukou neplatil. Po celý zápas jsme byli pod tlakem Litvínova. Určitě jsme nebyli lepším týmem, co se týká pohybu a bojovnosti, i když ve třetí třetině jsme to právě díky bojovnosti, obětavosti a zápalem dotáhli do vítězného konce. Litvínov předvedl výborný výkon.“

HC VERVA LITVÍNOV – HC OLOMOUC 1:3 (1:2, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 19. Petružálek (Ščotka, F. Lukeš) – 8. Olesz (Dujsík, J. Knotek), 18. P. Musil (Nahodil), 60 Irgl (Dujsík).
Rozhodčí: Pražák, Veselý – Pešek, Malý.
Vyloučení: 2:4.
Bez využití.
Střely na branku: 43:20.
Nejlepší hráči: Jakub Petružálek – Branislav Konrád
Diváci: 4 156.
HC VERVA Litvínov: Honzík – J. Říha, Jánošík, Kudla, T. Pavelka, Kubát, Ščotka, L. Doudera – Petružálek, V. Hübl, F. Lukeš – Kašpar, M. Hanzl, Jarůšek – Mahbod, Gerhát, Válek – Jurčík, J. Mikúš, Trávníček. Trenéři: Kýhos, Kotrla a Skuhrovec.
HC Olomouc: Konrád – Švrček, Valenta, Ondrušek, Dujsík, Vyrůbalík, Jaroměřský – Klimek, Nahodil, P. Musil – Burian, Strapáč, Irgl – J. Káňa, J. Knotek, Olesz – Laš, Kořenek, Skladaný. Trenéři: Moták a Tomajko.

Gól debutanta Vondrky zajistil Dynamu bod na Spartě

První zápas a hned gól. Přesně tohle v Pardubicích od příchodu Michala Vondrky čekali. I když se na ledě Sparty k němu nikdo další z východočeské celku nepřidal, stačilo to Pardubicím alespoň na cenný bod. Vondrka poslal hosty do vedení v 25. minutě, o osm minut později srovnal bývalý hráč Dynama Tomášek. Sparta v posledních zápasech není úplně v pohodě, posledním celkem soutěže se nechala přestřílet, ale díky trefě Pecha v prodloužení získala bod navíc, čímž slavila poprvé po dvou duelech. Dynamo se bodově dotáhlo na Litvínov, kvůli horšímu skóre je ale dál na dně.

Uwe Krupp (trenér Sparty): „Stejně jako předešlé zápasy proti Pardubicím to bylo náročné a vyrovnané utkání, o jednom gólu. Ve hře pět na pět jsme odehráli dobrý zápas, nepouštěli jsme Pardubice do šancí. Zároveň jsme ale nehráli moc dobře do útoku.“

Milan Razým (trenér Pardubic): „Byli jsme Spartě více než rovnocenným soupeřem a chtěl bych náš tým za předvedený výkon pochválit. Bylo tam nasazení, bojovnost. Bod ze Sparty ale bereme. Michal Vondrka nastoupil a hned se zapojil mezi lídry týmu, bylo to znát na naší ofenzivní síle. Podal výborný výkon.“

HC SPARTA PRAHA – HC DYNAMO PARDUBICE 2:1 po prodloužení (0:0, 1:1, 0:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 33. Tomášek (Rousek), 62. Pech (Koistinen, Machovský) – 25. Vondrka (Svačina, Mikuš).
Rozhodčí: Svoboda, Heikinnen – Brejcha, Jelínek.
Vyloučení: 4:3, navíc Kousal (Pardubice) 10 minut.
Bez využití.
Střely na branku: 22:33.
Nejlepší hráči: Lukáš Rousek – Jan Zdráhal
Diváci: 9 763.
HC Sparta Praha: Machovský – Tomáš Dvořák, Košťálek, Koistinen, Blain, Jeřábek, J. Pohl – Rousek, Tomášek, Řepík – Kudrna, V. Růžička, Říčka – Buchtele, Pech, Smejkal – Pšenička, Sukeľ, Dvořáček. Trenéři: Krupp a J. Nedvěd.
HC Dynamo Pardubice: Kantor – Mikuš, J. Zdráhal, J. Kolář, T. Voráček, Ivan, Holland – Mandát, R. Kousal, Tybor – Svačina, Harju, Vondrka – Kusý, Poulíček, Látal – Machala, Rolinek, Paulovič. Trenéři: Razým, Čáslava a Mikeska.

Disciplinovaný Mountfield přibrzdil Zlín

V pátek Královéhradečtí vystřízlivěli z postupu do finále Ligy mistrů na ledě Olomouce. Tam nedali ani gól. Doma to ale bylo o poznání lepší, a to i díky precizní disciplíně. Mountfield nemusel v zápase ani jednou na trestnou lavici. Zlín, kterému se v poslední době hodně daří, v zápase sice dvakrát vedl, k další výhře mu to ale nestačilo. Rozhodla druhá část, v níž domácí otočili na 3:2. Berani už vyrovnat nedokázali a ve svém už 12. risku bez brankáře v sezoně inkasovali z hole Smoleňáka. Oba celky jsou teď na 54 bodech.

Tomáš Martinec (trenér Hradce Králové): „Je to ubojované vítězství, pro nás hodně cenné. Zápas jsme začali nemastně neslaně, první třetinu byl Zlín jasně lepší, ukazovalo se, v jaké je pohodě. Měl lepší pohyb a my jsme mohli děkovat brankáři Mazancovi, že vedl jen 1:0. Od druhé třetiny jsme se zlepšili, náš výkon šel jasně nahoru.“

Robert Svoboda (trenér Zlína): „Půlku zápasu jsme zvládali, jak jsme si představovali. Dvakrát jsme se dostali do vedení. Potom domácí skórovali a hru výrazně zlepšili. Pomohly jim i přesilovky, proto si vytvořili tlak. Po sobotním zápase se Spartou jsme neměli tolik sil, a to se projevilo. Neměli jsme takový drajv, nicméně si myslím, že jsme si mohli bod odvézt.“

MOUNTFIELD HK – PSG BERANI ZLÍN 4:2 (0:1, 3:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 24. Jergl (Dragoun, Miškář), 28. R. Pavlík (Rosandić), 36. Šalda (F. Pavlík), 60. Smoleňák (Chalupa, Eklund) – 11. Honejsek (Šlahař, Okál), 26. P. Sedláček (Kubiš, Žižka).
Rozhodčí: Bejček, Jeřábek – Komárek, Rampír.
Vyloučení: 0:4.
Bez využití.
Střely na branku: 32:19.
Nejlepší hráči: Radovan Pavlík – Antonín Honejsek.
Diváci: 4 517.
Mountfield HK: Mazanec – Eklund, Nedomlel, Cibulskis, Čáp, Šalda, F. Pavlík, Rosandić – M. Chalupa, Cingel, Smoleňák – R. Pavlík, Lev, Klíma – Perret, Koukal, Žejdl – Miškář, Dragoun, Jergl. Trenéři: Vl. Růžička st., Martinec, P. Svoboda a Krátoška.
PSG Berani Zlín: Kašík – Žižka, Nosek, Freibergs, Ferenc, M. Novotný, Řezníček, Hamrlík – Herman, Fořt, Claireaux – Okál, Honejsek, Šlahař – Köhler, Fryšara, Dufek – Kubiš (A), P. Sedláček, J. Ondráček. Trenéři: R. Svoboda a M. Hamrlík.

Novotný neinkasoval, Energie vykradla Vítkovice

Potřetí v sezoně se nepovedlo Vítkovicím skórovat, ve všech případech to bylo doma. Svěřenci Mojmíra Trličíka tentokrát nenašli recept na Filipa Novotného, který v Ostravar Areně kryl všech 38 střel. Jeho výborný výkon pak brankami podpořili Flek, Kohout a Polák, díky čemuž se zrodilo vítězství Energie v poměru 3:0. Karlovy Vary vyhrály teprve podruhé za posledních sedm zápasů.

Ladislav Svozil (asistent trenéra Vítkovic): „Věděli jsme, že nás nečeká lehký soupeř, který se ještě nedávno motal na špici tabulky. Skóre z našich posledních dvou vzájemných zápasů 2:13 je dost tristní. Tentokrát se nám nepodařilo dát ani gól, i když jsme hráli dvě přesilovky pět na tři – jednu krátkou a druhou delší za stavu 0:2. Rozhodující byl asi hned první gól, po kterém Karlovy Vary chytily svěží dech. Byly důraznější, začaly si věřit a bylo prakticky po zápase. Hráčům nelze upřít snaha, ale Vary nás předčily ve hře bez puku a nic nám nedovolily. Je to pro nás těžké, ztratili jsme tři body.“

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Za naše mužstvo jsem hodně rád, že jsme tohle těžké utkání s kvalitním soupeřem dokázali zvládnout. Už v předchozích utkáních naše hra nebyla špatná, ale nedařilo se nám zápasy dotáhnout do bodového zisku. Teď se nám to konečně podařilo zlomit. Na hráčích bylo vidět, že pro úspěch udělají všechno. V první třetině byla na hokejkách patrná nervozita, ale byla tam bojovnost. Ve druhé části jsme si vytvářeli šance. Navíc jsme výborně odbránili oslabení, za což hráči zaslouží velký kredit. I díky výbornému Novotnému si odvážíme tři body, navíc s nulou vzadu.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC ENERGIE KARLOVY VARY 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 28. Flek (Gríger, T. Rachůnek), 46. Kohout (M. Rohan), 57. V. Polák (Kohout).
Rozhodčí: Šír, Úlehla – Lederer, Gebauer.
Vyloučení: 5:7, navíc Skuhravý (Karlovy Vary) 10 minut.
Bez využití.
V oslabení:
0:1.
Střely na branku: 38:24.
Nejlepší hráči: Alexandre Mallet – Martin Kohout.
Diváci: 4 325.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Mi. Svoboda – Výtisk, Trška, Štencel, Gregorc, L. Kovář, R. Černý, Šidlík – Roberts Bukarts, O. Roman, Lakatoš – Schleiss, Š. Stránský, Indrák – Dej, R. Veselý, Mallet – T. Kubalík, Werbik, Razgals.. Trenéři: Trličík, Klesla a Svozil.
HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný – Šenkeřík, Stříteský, Graňák, Plutnar, M. Rohan, Eminger, D. Mikyska – T. Rachůnek, Gríger, Flek – V. Polák, T. Mikúš, Šik – Koblasa, Černoch, Kohout – O. Beránek, Skuhravý, Vondráček. Trenéři: Pešout a Mariška.

Mladá Boleslav má další výhru, Jágrův gól nepomohl

Hokejisté Mladé Boleslavi jsou ve formě! Doma porazili Kladno 5:2 a připsali si už čtvrtou výhru za sebou. Bruslaři si v utkání vypracovali postupně už třígólový náskok, když se trefili Stránský, Jeglič a Šťastný. Za hosty v závěru druhé třetiny snížil produktivní zadák Austin, ale k ničemu to nebylo. Skalický dal na 4:1, a i když pak vrátil skóre na rozdíl dvou tref Jágr, nakonec měla poslední slovo Mladá Boleslav, a to zásluhou Skalického, pro nějž to byl v utkání druhý gól a třetí bod. Kladno kleslo na 11. příčku.

Radim Rulík (trenér Mladé Boleslavi): „Myslím, že zápas rozhodl náš čtvrtý gól. Když Kladno dalo branku na 3:1, byla ještě spousta času do konce. Zaktivnili svou hru, začali víc riskovat, bojovali a dřeli. Utkání mělo výbornou úroveň. Hlavně i díky Kladnu, které to nezabalilo a rvalo se o každý puk. Věřili, že kdyby dali na 3:2, mohli by s tím ještě něco udělat. Pro nás to byl v ten moment strašně těžký zápas.“

David Čermák (trenér Kladna): „My jsme sem dnes přijeli a odehráli pouze 30 minut. S tím se nedá uspět. Boleslav byla jasně lepší, přehrávala nás a vedla 3:0. Rozdíl mohl být mnohem větší, ale podržel nás brankář. Do hry jsme se dostali až za stavu 3:1. Bylo tam několik šancí – jedna i do prázdné brány, kterou jsme nevyužili. Jakmile Boleslav odskočila na 4:1, bylo o zápasu rozhodnuto. Šlo o zasloužené vítězství.“

BK MLADÁ BOLESLAV – RYTÍŘI KLADNO 5:2 (2:0, 1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 17. J. Stránský (Lunter, Bičevskis), 19. Jeglič (Šťastný, Skalický), 21. Šťastný (Jeglič), 49. Skalický (Zbořil, Klepiš), 58. Skalický – 38. Austin (Stach, Zikmund), 51. Jágr (Austin).
Rozhodčí: Mrkva, Kis – Špůr, Axman.
Vyloučení: 2:3.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 36:25.
Nejlepší hráči: Pavol Skalický – Jaromír Jágr.
Diváci: 4 082.
BK Mladá Boleslav: Peters – Hrbas, Ševc, Dlapa, Pláněk, Bernad, Fillman, Klikorka – Skalický, Zbořil, Klepiš – R. Zohorna, Jeglič, Šťastný – Lunter, Bičevskis, J. Stránský – Flynn, Najman, P. Kousal. Trenéři: Rulík a Patera.
Rytíři Kladno: Godla – Austin, Nash, Lakos, Kehar, Romančík, Barinka – Melka, Zikmund, Jágr – Redlich, Machač, J. Strnad – Šmerha, T. Kaut, O'Donnell – Bílek, Stach, Š. Bláha. Trenéři: Čermák a Lidický.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Bílí Tygři Liberec 36 22 4 1 9 125:88 75
2. HC Sparta Praha 39 17 11 1 10 133:103 73
3. HC Škoda Plzeň 37 20 2 6 9 123:99 70
4. BK Mladá Boleslav 37 17 5 5 10 113:90 66
5. HC Oceláři Třinec 36 18 3 4 11 116:93 64
6. HC Kometa Brno 38 17 3 5 13 113:113 62
7. HC Energie Karlovy Vary 38 14 6 3 15 125:108 57
8. PSG Berani Zlín 38 15 3 3 17 118:111 54
9. Mountfield HK 37 14 4 4 15 92:90 54
10. HC Olomouc 39 12 5 5 17 88:105 51
11. Rytíři Kladno 38 13 3 5 17 97:122 50
12. HC VÍTKOVICE RIDERA 37 8 6 4 19 91:131

40

13. HC VERVA Litvínov 37 9 2 5 21 98:131 36
14. HC Dynamo Pardubice 39 8 2 8 21 84:1320 36

Další program Tipsport extraligy

Úterý 21. ledna – dohrávka 29. kola:
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – Bílí Tygři Liberec

Středa 22. ledna – dohrávka 31. kola:
17:30 BK Mladá Boleslav – HC Oceláři Třinec (O2 TV Sport)

Pátek 24. ledna – 39. kolo:
17:30 PSG Berani Zlín – BK Mladá Boleslav 
17:30 HC Škoda Plzeň – HC Oceláři Třinec (O2 TV Sport)
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – Mountfield HK
18:00 Rytíři Kladno – HC VERVA Litvínov
18:00 HC Olomouc – HC Sparta Praha
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Energie Karlovy Vary
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC Kometa Brno

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz