Revoluce v CHL! Od příští sezony 24 týmů, ruší se skupiny

Foto: André Burri, championshockeyleague.com

4. listopadu 2022, 15:46

Marek Hedbávný

Hokejová Liga mistrů od nadcházejícího ročníku výrazně pozmění herní systém. Počet účastníků klesne ze současných 32 na 24, úplně se pak zruší formát základních skupin.

Místo toho, aby kluby ve skupině odehrály se třemi soupeři po dvou zápasech, jako je tomu teď, se v úvodní fázi CHL potkají hned se šesti různými soupeři.

Na konci této fáze se podle získaných bodů a skóre udělá žebříček od 1. do 24. místa, přičemž do play off postoupí prvních šestnáct týmů.

Vyřazovací část už proběhne klasickým způsobem, na jaký jsou fanoušci zvyklí: to znamená od osmifinálového po semifinálové kolo se budou sčítat skóre ze zápasů doma a venku, finále se jako tradičně odehraje na jedno utkání.

„Každý zápas se bude počítat."

O změně formátu rozhodli v pátek ve švýcarském Zugu akcionáři Ligy mistrů. Slibují si od toho větší atraktivitu základní části: „Každý zápas se bude počítat. Týmy budou bojovat o každý bod až do konce, aby stoupaly žebříčkem, případně si zajistily postup do play off."

Jak bude probíhat kvalifikace do Ligy mistrů?
Šest zakládajících lig (Švédsko, Finsko, Švýcarsko, Česko, Německo a Rakousko) bude mít automaticky po třech zástupcích. Právo účasti mají v tomto pořadí: ligový šampión, vítěz základní části, druhý tým po základní části, případně třetí tým po základní části.

Místenku má zaručenou rovněž úřadující šampión CHL. Zbylých pět pozvánek obdrží kluby z ostatních evropských lig, za každou z nich ale maximálně jeden zástupce. O tom, kdo dostane divokou kartu, rozhodne přímo vedení soutěže.

Jak proběhne los základní části?
Čtyřiadvacet účastníků příštího ročníku CHL bude před rozlosováním rozděleno do čtyř výkonnostních košů, a to na základě jejich úspěchů v domácích soutěžích a také podle pořadí dané ligy v dlouhodobém žebříčku CHL.

Každému týmu se následně vylosuje šest soupeřů, a to vždy po dvou mužstvech z následujících tří košů. Los rovněž určí, se kterým z nich se utká doma a se kterým venku.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz