Řezníček o trenérské výzvě i VAR. Nechtěli jsme být jako fotbal, hlásí

Foto: Karel Švec, Český hokej

27. srpna 2019, 11:47

Adam Bagar

Vedení extraligy v čele s Josefem Řezníčkem nechtělo jít cestou fotbalové ligy, v níž lze video využít jen v určitých zápasech. Počkalo si a teď přišlo s novinkou. Od nové sezony bude na všech čtrnácti stadionech zavedena tzv. trenérská výzva. Co k ní šéf soutěže řekl?

O zavedení trenérské výzvy se mluvilo už loni, proč to nakonec neklaplo?
Kluby tehdy měly snahu, abychom projekt spustili, ale rozhodli jsme se ho o rok odložit, protože jsme ještě neměli všechny instalace a potřebnou techniku na stadionech. Ta by sice postupně přibývala, ale nedokázali jsme si představit, že bychom kluby zařazovali po jednom. Na začátku ročníku z nich bylo připravených jen šest. Určitě je lepší varianta, že jsme to loni zrušili a raději se připravili na blížící se sezonu.

Považoval byste soutěž za neregulérní, kdyby stejně jako ve fotbalové lize nebyla možnost trenérské výzvy na všech stadionech?
Nemyslím si, že úplně neregulérní, protože podmínky na stadionu byly vždycky pro oba soupeře stejné. Celkově se nám to pro jméno soutěže nezdálo úplně dobré. Věděli jsme, že by se vyskytly diskuse, proč někde byl verdikt rozhodčích opraven a jinde naopak ne. Proto jsme to za souhlasu klubů odložili.

Máte teď radost, že jste se zavedením systému rok počkali?
Určitě to bylo dobré rozhodnutí. Potvrdilo se nám to i tím, co se stalo ve fotbale během sezony. Nechceme, aby se u nás poškozovalo dobré jméno soutěže.

Narážíte tím na VAR jen na vybraných zápasech?
Nejen na to. Nechápal jsem, když tam dokázal nějaký záběr dojít k někomu do zázemí, ale ne k rozhodčímu na hřišti. Byl jsem úplně konsternovaný. To se u nás nestane, protože na devíti kamerách budou všechny záběry včetně těch od vysílatelů televizního signálu.

Jaké jsou na kluby kladeny technické nároky?
Musejí mít funkční videosystém, který zahrnuje minimálně devět kamer – čtyři stacionární stropní brankové, dvě zabrankové, jednu stacionární panoramatickou, jednu příspěvkovou ze signálu klubové kamery a výstup z televizního signálu příslušného vysílatele. Některé z nich už jsme v systému brankového videorozhodčího měli, ale teď se jedná o novou kvalitu a také nové umístění.

Jaká je finanční náročnost této revoluční novinky?
Technika stárne velmi rychle. Když byly před šestnácti lety zavedeny techniky pro brankové videorozhodčí, stálo to tehdy převratných 800 tisíc korun. Současná změna bude stát přes milion korun, spíš se to bude blížit milionu a půl. Kluby ale možnost prozkoumávat zásadní situace přijaly velice pozitivně.

Našel se i nějaký klub, který by nesouhlasil?
Všechny s tím souhlasily, předepisuje to licenční řád pro extraligu. I postoupivší Kladno se muselo přizpůsobit, i když vzhledem k dlouhé baráži mělo na přípravu nejmíň času. Právě tam a v Olomouci proběhne testování jako poslední.

Inspirovali jste se třeba NHL a IIHF?
NHL je určitě pro nás i naše kluby příkladem. IIHF se snaží mít techniky co nejvíce, někdy se musíme opravdu držet i trošku zpátky, protože vymýšlí věci, které jsou hodně dopředu a možná by nám způsobily víc problémů. V tuto chvíli systémy odpovídají standardům, které chceme mít nastaveny. Nemůžeme se určitě rovnat s NHL, i když na některých stadionech u nás se jí podmínkami hodně vyrovnáváme. Ale vysílatelů a bohatých televizních stanic, kteří jsou zodpovědní, kolik kamer a záběrů bude během zápasů k dispozici, je tam hodně. V tom jsou v NHL někde úplně jinde.

Foto: Roman Turovský, hcskoda.cz

Proč oproti NHL chybí na seznamu možných přezkoumávaných situací posuzování ofsajdů předcházejících gólu?

Má to dva důvody. Enormně se tím může natáhnout čas, protože gól v tomto případě může padnout klidně i dvě minuty po ofsajdovém provinění. A druhý důvod jsou vysoké finanční náklady, byly by to šíleně vysoké investice do dalších kamer. Každý klub by jich musel mít minimálně třináct, a ne pouze devět. Systémy jsme postavili hlavně na situace, které jsou při hře nejčastější. Incidenty na modrých čarách, kdy se řeší milimetrové ofsajdy nebo zda je noha zvednutá, se nám zdají malicherné. Nemluvě o ceně zařízení, která by se kvůli tomu výrazně vyšplhala. Navíc víme, že i samotná NHL občas zpochybňuje zkoumání situací na modrých čarách.

Plánujete rozšířit výzvu po vzoru NHL i na vyšší tresty?
Nemyslím si. V každém případě záběry, které chodí k nám, dostane i komise rozhodčích. Každý si z toho bude moct vybrat svoje záběry. I disciplinární komise bude čerpat z úplně jiných obrázků než v předchozích letech.

Věříte, že bude systém stoprocentně funkční už od prvního kola?
Připravujeme se na to velice pečlivě, i když není úplně jednoduché koordinovat všech čtrnáct stadionů, aby testování probíhalo přesně tak, jak bychom chtěli. Ostrý start a zátěž systémů přijde až v extralize, kdy stadiony budou plné lidí a narazíme na různé aspekty. Moc mobilních telefonů, moc lidí připojených na wi-fi a možná i další rušivé elementy. Ale předpokládám, že budeme na vše připraveni a případné chybičky vychytáme.

Foto: Vojtěch Drbohlav

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz