Říha ani bývalý kouč Lva. Kazašský Barys má trenéra z vlastních zdrojů

Foto: Karel Švec, Český hokej

17. června 2020, 17:15

Václav Jáchim

Vypadalo to zajímavě, ale z přesunu Miloše Říhy do Kazachstánu nakonec nic nebude. Barys Nur-Sultan hledal nového kouče víc než tři měsíce, teď ho má z vlastních zdrojů. Šéfem střídačky účastníka ruské KHL byl jmenován Jurij Michajlis.

Přitom ještě o víkendu se zdálo, že nový kouč bude ze zahraničí. Spekulace o nástupu Miloše Říhy (na snímku) utichaly, hodně se ale mluvilo o kandidatuře tří Finů. Favoritem měl být Kari Jalonen, jenž v minulosti vedl Lva i reprezentaci Suomi, šance se dávaly také Ville Peltonenovi a Tomku Valtonenovi.

Klub dlouho čekal s rozhodnutí, pandemie koronaviru dopadla i na Barys. Minulý měsíc panovaly otazníky, zda klub zůstane v ruské soutěži. A pokud ano, jaký bude mít rozpočet. Až v červnu se vyjasnilo, Kazaši podali přihlášku do příštího ročníku KHL a teď už znají i jméno hlavního kouče.

Foto: allhockey.ru

Jurij Michajlis nemá zdaleka takové renomé jako uvedení zahraniční odborníci. V minulosti trénoval kazašský Nomad Astana, jenž hrál ruskou Vyšší ligu, teď míří na nejprestižnější post ve své zemi. V Barysu se potká se synem Nikitou, který patří k oporám týmu i kazašské reprezentace.

„V nové sezoně se vedení klubu rozhodlo svěřit mužstvo odchovanci kazašského hokeje. Jurij Michajlis pracuje ve strukturách Barysu od roku 2007, dobře poznal organizaci, hráče i klubovou hierarchii," uvedl kazašský účastník KHL v tiskovém prohlášení. Michajlis podepsal roční kontrakt, složení jeho štábu bude oznámeno později.

Zatím není zřejmé, zda nastoupí i do funkce hlavního kouče kazašské reprezentace. Ale je to pravděpodobné, v předchozích letech byla tahle praxe pravidelně uplatňována. Jedním z kandidátů byl původně i Miloš Říha, jenž potvrdil, že by se do Kontinentální ligy rád vrátil. „Proběhly nějaké kontakty, ale věděl jsem, že jsou i jiní kandidáti," řekl před časem. Teď už mají v Nur-Sultanu (dřívější Astaně) jasno.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz