Říha naváže na Jandače, dá šanci více hráčům. Čí absence ho mrzí?

Foto: Karel Švec, Český hokej

30. října 2019, 17:49

Adam Bagar

Minulou sezonu končil po čtvrté příčce z MS na Slovensku se slzami v očích, nyní by rád český hokej posunul zase o něco výše. Kouč Miloš Říha začne cestu za vysněnou medailí na Karjale, kam nominoval 27 hráčů.

Už přebolelo zklamání z konce minulé sezony?
Ty slzičky nebyly kvůli hokeje, to jsem si vzpomněl na rodinu... Bylo to spíš osobní. Myslím si, že můžeme být hrdí na to, co jsme dokázali. Chybělo nám trošku štěstí v utkání o bronz s Rusy. Nevybrali jsme prvního gólmana, z prvních čtyř mužstev jsme neměli až tak kvalitního, a to nás stálo medaili. Za předvedený výkon se ale nemáme co stydět.

Jak snášíte, že se teď zase všechno staví od začátku?
Už mi to chybělo. Všechno je zase od nuly. Přišli noví hráči, máme nový systém, ale víme, co můžeme čekat. Budeme budovat mužstvo směrem k MS. Letos jsme o tom začali dřív přemýšlet, i sestavy byly hotové dřív, pohovory byly dřív, v Rusku jsem byl dřív. Snažíme se s kluky komunikovat na každém zápase, který navštívíme. V tomto jsme o kousek dál a budeme s nejlepším svědomím stavět mužstvo, aby bylo vítězné a konkurenceschopné.

Tentokrát tedy nestavíte pevné jádro týmu, ale máte rozdělené, kdo z hráčů pojede na konkrétní turnaj. Je to tak?
Loni jsme to trošku okleštili, protože jsme si mysleli, že národní mužstvo má být základem národního mužstva, ale ukázalo nám to, že spoustu kluků bylo psychicky opotřebovaných a zraněných, takže musím navázat na Pepu Jandače, který měl pořád širší nominaci, širší kádr, aby dával šanci i mladým. Aby se kluci z extraligy seznámili s mezinárodním hokejem a promluvili do něj. A aby pocítili, že to není tak jednoduché, že je potřeba na sobě víc pracovat, abychom byli konkurenceschopní.

Co se změnilo při tvorbě nominace na první reprezentační akci oproti minulé sezoně?
Už to děláme druhý rok a po zkušenostech, které jsme měli, jsme utvořili jeden ne tak široký tým. Zápasů bude opravdu dost a kluci sami o sobě byli hodně unavení kvůli náročným přejezdům z Kontinentální ligy. Takže jsme se rozhodli po vzájemné komunikaci, že bychom dali dohromady dvě mužstva, ve kterých budou hráči z mladší i střední generace a budou aspiranty na národní tým. Jinak bych řekl, že změny jsou hlavně v tom, že se nám několik kluků vrátilo z NHL do KHL. S hráči jako Hyka, Sedlák, Šulák a dalšími jsme byli v kontaktu. Na první akci někteří z nich ze zdravotních či jiných důvodů nedorazí, budou však připravení na druhou.

Dostane všech 10 obránců a 15 útočníků šanci?
Každému dáme příležitost. Přemýšleli jsme o tom, že bychom vzali jen osm beků, ale proč? Kluci mají dost zátěže, třeba Kuba Jeřábek v Podolsku má 28 minut za zápas. Ať si čuchnou k nároďáku a vědí, že je o ně zájem. Dva zápasy každému stačí.

Foto: Karel Švec, Český hokej

V nominaci jsou i dva nováčci, čím vás zaujali?
Michala Kovařčíka už jsme měli na kempu, tam se oba bratři jevili dobře, potom trošku ustrnuli, ale dnes se zase jeví dobře. Chtěli jsme udělat údernou mladou trojku Kovařčík, Flek a Beránek. Flek se však zranil. A Lukáše Sedláka jsem viděl dva zápasy v Rusku, s Hykou vytvořili parádní dvojici, je to centr, umí vyhrát buly, přečíst hru, je hokejový. Akorát trošku nestřelecký. Když se uklidní, a myslím, že nároďák mu v tom pomůže, protože se těší, tak bude střílet i góly z šancí, které má.

U brankářů asi zase bylo z čeho vybírat, že?
Kluky, kteří s námi byli, známe. Ať je to Šimon Hrubec nebo Patrik Bartošák, který byl zraněný. Tomu dáme taky prostor a o Hrubcovi víme, že jej můžeme kdykoliv pozvat. Teď chceme zkusit kluky, kterým se daří. Roman Will a Marek Langhamer. Ten se sice točí, ale podává spolehlivé výkony. A z extraligy jsme vybrali Karla Vejmelku, který se už loni dostal do základní sestavy Brna a podává velmi dobré výkony. Pojedeme s dvěma gólmany, zatím figuruje jako náhradník. Kdyby se nám zranil útočník, nahradíme ho útočníkem. Kdyby bek, tak necháme devět obránců a pojede i Karel.

Někteří hráči se omluvili ze zdravotních důvodů, můžete konkretizovat?
Mrzí mě třeba Tomáš Hyka. Měli jsme už s ním postavenou pětku... Viděl jsem v Rusku dva zápasy se Sedlákem a Jaškinem. Chtěli jsme je vidět, jak se budou chovat. Je pozitivní, že hrají v první pětce a dostávají hodně času na ledě. Trošku mě ale mrzí, že nedávají víc gólů. Potom Libor Šulák se nám omluvil a teď si na další nevzpomenu. Je ale pozitivní, že všichni hráči chtějí jet a těší se.

Milan Gulaš v nominaci chybí, ale zmínil jste, že s ním počítáte. Musel jste jej přemlouvat?
Tentokrát už ne. V loňské sezoně to bylo hodně těžké, ale letos na MS viděl, jak se k němu chováme, jak se tým k němu choval, jak se v něm cítil. Takže to tak složité nebude. Takovou perličkou je, že řekl, že na první turnaj ještě nepojede, protože není v nejlepší formě. Necháváme to na něm, nechceme hráče nutit. Když jsme zhodnotili loňskou sezonu, tak třeba Jirka Sekáč toho měl strašně moc a před MS v Bratislavě se sám omluvil.

Čelil jste nějakým ruským žádostem nechat hráče v klubu?
Zatím ne.

Takže už v pondělí budete mít na sraze kompletní tým?
Všichni by měli být. Brali jsme v potaz i cestování. Třeba Chabarovsk nebo Kunlun hrají zrovna v Moskvě, takže budou blízko. Příští turnaj, Honza Kovář bude čekat rodinu, tak zase přijede třeba Jirka Sekáč, který zrovna nemohl. Tak jsme to nějak řešili, abychom zachovali kvalitu.

Je komplikací, že na Karjale hrajete dva zápasy proti domácím?
Tak je program nastavený. Mně spíš vadí ten závěr, že jsou České hry tak pozdě a po tolika přátelských utkáních, i když přátelská nejsou. Čas mezi turnajem a MS je neuvěřitelně krátký. Jestli máte hrát zápasy se Švédy, Rusy a Finy a přijdete druhý den na MS a hrajete s nimi znovu, tak je to trošku složitější, ještě s tou obměnou mužstva. Myslím, že se uvažuje i o tom, že by se naše hry zase přesunuly zpátky na srpen, jak jsme to hrávali dřív.

V minulé sezoně hráče překvapil váš dril, chcete v tom pokračovat?
Pravidla si chceme držet určitě. A jestli bude nějaký záhul záleží na tom, jak budou kluci připravení. Pokud budou ze svých klubů a soutěží dobře připravení a budou se cítit dobře, tak se budeme věnovat spíš nácvikům taktických variant, přesilových her, oslabení, přechodu středního pásma či vhazování. Program se ale budeme snažit držet v režimu, jak jsme měli.

Jak vnímáte letošní sezonu, která má být vaší poslední u národního týmu?
Neberu to jako zklamání. Všichni to děláme pro hokej a tohle není moje osobní záležitost, ale hokeje. Nechci se k tomu vracet. Je to zase další náboj, abychom zase něco dokázali a povýšili to o placku. Myslím, že se nám spoustu věcí povedlo, troška štěstí a mohlo se nám to povést a mohli jsme být spokojeni. Ale to teď nemůžeme, zase tvoříme něco nového a v závěru před MS se nám to může úplně převrátit. Jsem rád, že všichni hráči v NHL se začínají ukazovat. Teď se vrátil Chytil zpátky a zase se ukázal. Pastrňák vede bodování. Ti kluci tam ukazují český hokej a za to jsem rád. Jestli se dostanou na MS, tak zase se budeme snažit postavit to nejsilnější mužstvo.

Takže nějakou osobní ambici, aby po vás něco zůstalo, nemáte?
Mně jde o to, aby po českém hokeji něco zůstalo. Aby se vrátil. My jsme trošku zaspali po Naganu, kdy jsme si mysleli, že nás bude sto let někam posouvat. Ale to není pravda, je potřeba zpátky vrátit hrdost českého hokeje. Nebude to ovšem jednoduché, vytvářejí se nové a nové sporty a mládež je vychovávána, že nechce pracovat. My začínáme od vrchu, v šesti letech jim říkáme, že budou hráči NHL. Ale je to i z rodin, vychází to z celé společnosti. Měli bychom začít někde jinde, tou sociální sférou. Naučit se zdravit, být pokorní, být družní, důvěřovat si, naučit se pracovat a vědět, že nejsem hokejista, ale v prvé řadě sportovec. Odmala se učit, že on je nejdřív sportovec, pak že má nějaké vzdělání a pak se dostane do nějaké skupiny a teprve potom je hokejista. Ale my to máme nastavené trošku opačně. Pracovitost, kterou jsme měli dřív, se od nás vytrácí, to je můj pocit. My jsme Češi a máme hokej v sobě, myslím, že není země, co má hokej tolik v hlavách, rukách nebo nohách. My se pořád snažíme někoho napodobovat, Švédy, Finy, Kanaďany, ale musíme dělat svůj český hokej, jak jsem ho dělali. Jasně, všichni řeknou: Ty jsi zaostalý. Ale musíme jít dopředu společně a tvrdě pracovat.

Spolupracujete nějak s vaším nástupcem Filipem Pešánem?
Samozřejmě spolu komunikujeme, ale má dost starostí s MS juniorů, takže spíš komunikujeme v tom smyslu, abychom jim nebrali hráče. Chtěli jsme i vyloženě mladé kluky, nové osobnosti trošku vtáhnout a vyzkoušet je v seniorské soutěži. Ale domluvili jsme se, že je brát nebudeme a dáme zelenou šampionátu v Ostravě a Třinci.

Před rokem jste touhle dobou nebyl pozitivní, co se týče mladých hráčů v extralize. Změnil se letos nějak váš pohled?
Loni jsem byl už na začátku hodně kritický, protože liga se rozběhla pomalu. Letos je to opačně, rozběhla se rychle a agresivně, byly tam krásné výsledky. I když na druhou stranu zodpovědnost byla zase malá. Jestli mužstvo vede 6:2 a prohraje 7:8, tak tam vidím nezodpovědnost, volnost. Od začátku to mělo náboj, teď se to trošku ustálilo. Byl jsem v úterý na Spartě s Libercem a zápas mě příliš nenadchl. Tabulka už se začíná nějakým způsobem rýsovat, každé mužstvo už si prošlo svou krizí a je vidět, jaký je to tlak, aby se nehrálo dole. Kvůli strachu z pádu je tlak na hráče větší než třeba loni.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz